Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπορεί να υπάρξουν οφέλη από τη συνάντηση με τον Ερντογάν;


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Ας ελπίσουμε ότι από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν θα προκύψει κάτι καλό. Τι θα μπορούσε όμως να είναι όμως αυτό; Και πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι έστω επικοινωνιακά η ελληνική πλευρά θα έχει οφέλη; Δύσκολο...

Θα μπορούσε δηλαδή να εξασφαλιστεί μία δέσμευση υπαναχώρησης από τον Τούρκο ηγέτη σε ανεπίσημη ουσιαστικά συνάντηση; Δεν φαντάζει και τόσο εφικτό. Όπως άλλωστε δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση μία συζήτηση με "ανοιχτά χαρτιά", με έναν συνομιλητή ο οποίος επιχειρεί κλιμάκωση των σχέσεων και παίζει με συνέπεια το πάγιο παιχνίδι της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή το άνοιγμα διαρκώς νέων διεκδικήσεων ή αμφισβητήσεων επί του υπάρχοντος status qvo. Και βάζει διαρκώς νέα θέματα στην ατζέντα.

Μία συνάντηση λοιπόν που έχει και έναν έκτακτο χαρακτήρα και προφανώς εκ των πραγμάτων δεν έχει πίσω της διεξοδική διπλωματική προετοιμασία. Βεβαίως τίθεται από αρκετές πλευρές το ερώτημα "και τι θα έπρεπε να γίνει; Να μην αξιοποιήσει την ευκαιρία ο πρωθυπουργός να θέσει τις ελληνικές θέσεις και να ξεμπροστιάσει τον Ερντογάν ενώπιον των συμμάχων του ΝΑΤΟ;" Δύσκολο ερώτημα. Πολλές φορές ωστόσο η απάντηση σε τέτοια ερωτήματα είναι συνάρτηση της προσδοκίας που έχεις από αυτήν.


Προφανώς η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι έχει μία ευκαιρία να στριμώξει τον Τούρκο ηγέτη. Από την άλλη πλευρά όμως, αν από τη συνάντηση δεν προκύψει οποιαδήποτε υπαναχώρηση, της τουρκικής πλευράς, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να έχεις μπει στη θέση που επιθυμεί ο Ερντογάν. Να μπεις σε συζήτηση για τη νέα ατζέντα που βάζει στο τραπέζι. Υπό αυτή την έννοια ίσως μία στάση άρνησης συνάντησης να περνούσε πιο ισχυρό μήνυμα και προς την Τουρκία αλλά και στους συμμάχους. Το μπαλάκι θα ήταν σε εκείνους που δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν πίσω από μία ας πούμε συναινετική πρωτοβουλία όπως μπορεί να εμφανίζεται η συνάντηση.

Τέλος πάντων, προφανώς όλα αυτά και πολλά αλλά ακόμα έχουν συνεκτιμηθεί από την ελληνική πλευρά και φαντάζομαι ότι ο πρωθυπουργός θα γνωρίζει καλύτερα από τους ανησυχούντες πώς να χειριστεί τυχόν τρικλοποδιές... Ας ελπίσουμε για το καλύτερο...

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]