Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το αβέβαιο μέλλον του ΝΑΤΟ


Ολοκληρώνεται σήμερα η ετήσια σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Η πρώτη ημέρα αναλώθηκε με την διένεξη Γαλλίας-Τουρκίας για την πολιτική της τελευταίας στην Σύρια.

Διπλωμάτες από τις 29 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ εκφράζουν ανησυχίες τους εξ αιτίας της έντονης διαφωνίας και του χάσματος απόψεων, κορύφωση των οποίων ήταν η σφοδρή διαμάχη του Εμανουέλ Μακρόν και του Ταγίπ Ερντογάν.

Δημιουργείται ένα υπαρξιακό πρόβλημα για το ΝΑΤΟ όταν δύο μεγάλες χώρες μέλη του εκφράζουν τόσο σημαντικές διαφορές όσον αφορά την δικαιοδοσία της στρατιωτικής συμμαχία, επισημαίνουν βρετανοί αναλυτές. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγορήθηκε ανοιχτά από τον Εμανουέλ Μακρόν για μονομερείς ενέργειες τόσο στο θέμα της στρατιωτικής επέμβασης στην Βόρεια Σύρια όσο και για την αγορά αντιαεροπορικών πυραύλων S400 από τη Ρωσία, χώρα που στέκεται εχθρικά απέναντι στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να θέσει βέτο στο σχέδιο του ΝΑΤΟ που αφορά την στρατιωτική θωράκιση της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής που συνορεύουν με την Ρωσία, αν οι 29 ηγέτες δεν συμπεριλάβουν την κουρδική οργάνωση Μονάδα Προστασίας Κούρδων (YPG), η οποία μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους, διαδόχου του ISIS.


Υπό πίεση ο Ερντογάν

Σε κοινή συνάντηση με τους Μπόρις Τζόνσον, Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ, ο Ταγίπ Ερντογάν πιέστηκε να συμφωνήσει στο θέμα της επιστροφής των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους και αναστολής των επιθέσεων του τουρκικού στρατού εναντίον αμάχων στην πόλη Ιντλίμπ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος κατηγόρησε τον Τούρκο ομόλογό του για συνεργασία με οργανώσεις παραφυάδες του ISIS, προκειμένου να αποδυναμώσει τους Κούρδους συμμάχους της Δύσης. Επιμένει δε πως η διαμάχη δεν έχει τελειώσει και ο ίδιος θα θέσει θέμα Τουρκίας και στην σημερινή συνεδρίαση. Μέσα σε όλα αυτά και υπό την απειλή των ΗΠΑ να σταματήσουν την χρηματοδότηση αν οι υπόλοιπες χώρες δεν καταβάλουν το 2% του προϋπολογισμού τους στο ΝΑΤΟ, είναι άγνωστο τι επιφυλάσσει το μέλλον για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Deutsche Welle



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]