Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει τα σύνορα»


«Ο Ερντογάν θέλει, στο πλαίσιο της επεκτατικής πολιτικής του, να προσαρτήσει τις περιοχές που έχει καταλάβει στη βόρεια Συρία, αν του το επιτρέψουν οι μεγάλες δυνάμεις. Ηδη έχει αρχίσει να αλλάζει την πληθυσμιακή σύνθεση στη ζώνη Ρας αλ Αϊν - Τελ Αμπιάντ, την οποία κατέλαβε με την τελευταία εισβολή. Δεν πρόκειται, βέβαια, για επιστροφή κατοίκων της περιοχής, όπως ισχυρίζεται η Αγκυρα, αλλά για τζιχαντιστές της Αλ Νούσρα, δηλαδή της Αλ Κάιντα ή άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων από την περιοχή του Ιντλίμπ. Το ίδιο είχαν κάνει προηγουμένως στο Αφρίν (κουρδικό θύλακο που κατέλαβε η Τουρκία σε προηγούμενη εισβολή της), όπου για να αλλάξουν εις βάρος των Κούρδων την πληθυσμιακή σύνθεση, έφεραν μαχητές από τη Γούτα, για ένα διάστημα προπύργιο των τζιχαντιστών έξω από τη Δαμασκό».

Αυτά υποστήριξε ο συμπρόεδρος του συροκουρδικού κόμματος PYD, Σαχόζ Χασάν, κατά τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με δημοσιογράφους και φίλους του κουρδικού λαού στην Ελλάδα – πολιτικούς, πανεπιστημιακούς και ακτιβιστές. Προηγουμένως, ο Κούρδος ηγέτης είχε συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, όπου του ζήτησε την παρέμβαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη σοβούσα κρίση.

Οι εικόνες που μας μεταφέρει από τον συριακό Βορρά ο Σαχόζ Χασάν μαρτυρούν μια εκρηκτικά ασταθή κατάσταση. «Στην εισβολή τους, ο τουρκικός στρατός και οι μισθοφόροι του χρησιμοποίησαν απαγορευμένα όπλα, όπως λευκό φώσφορο, προχώρησαν σε εν ψυχρώ εκτελέσεις και άλλα εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, αναγκάστηκαν να σταματήσουν χωρίς να πετύχουν παρά λίγα από εκείνα που ήθελαν, λόγω της πεισματικής αντίστασης από την πλευρά μας, της διεθνούς αλληλεγγύης στον αγώνα μας και των παρεμβάσεων ΗΠΑ και Ρωσίας. Παρά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ο πόλεμος συνεχίζεται, έστω και σε χαμηλή ένταση, από το Αφρίν, όπου οι μαχητές μας επιδίδονται σε ανταρτοπόλεμο, μέχρι τις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη».


Θα επιτρέψουν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι στον Ερντογάν να επεκτείνει την εκστρατεία του; Ο συνομιλητής μας ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος. «Δεν το θεωρώ το πιο πιθανό, επειδή κάτι τέτοιο δεν συμφέρει κανέναν τους. Εμείς ήρθαμε σε συμφωνία με τους Ρώσους και το καθεστώς Ασαντ να φέρουν στρατεύματα στη Ροτζάβα (συριακό Κουρδιστάν) και να αναλάβουν εκείνοι την ασφάλεια των περιοχών απέναντι στον τουρκικό στρατό, χωρίς να επεμβαίνουν στις δομές αυτοδιοίκησης που έχει δημιουργήσει ο τοπικός πληθυσμός. Αλλά αυτό δεν φτάνει. Ζητάμε να δημιουργηθεί από τη διεθνή κοινότητα ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία, ώστε να μη μας χτυπάνε τα τουρκικά αεροπλάνα και να εγκατασταθεί διεθνής δύναμη που θα εγγυάται την ασφάλεια της περιοχής».

Ρωτήσαμε τον Σαχόζ Χασάν γιατί η κουρδική πολιτοφυλακή PYG κατέλαβε, μαζί με τον αμερικανικό στρατό, που την εγκατέλειψε στο έλεος του Ερντογάν, τις συριακές πετρελαιοπηγές στην περιοχή του Ντέιρ αλ Ζορ, μακριά από τα κουρδικά εδάφη. «Οι Αμερικανοί ήθελαν να μην πέσουν τα πετρέλαια στα χέρια τζιχαντιστών, ούτε όμως στα χέρια του Ασαντ, ώστε να διαθέτουν ένα μέσο πίεσης ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης για την πολιτική λύση του Συριακού. Εμείς δεν θέλουμε απόσχιση από τη Συρία, αλλά δημοκρατική αυτοδιοίκηση μέσα σε μια δημοκρατική Συρία. Αν το πετρέλαιο βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, τότε θα είναι κάτι το θετικό, για την ώρα όμως οι μεγάλες δυνάμεις μας κρατούν έξω από τη διαδικασία της Γενεύης για την πολιτική λύση».

Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]