Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν δυο διαδηλωτές στη Συρία


Δύο νεκροί σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τουρκικές δυνάμεις, που πραγματοποιούν κοινή περιπολία στη βόρεια Συρία βάσει ρωσοτουρκικής συμφωνίας, πυροβόλησαν σήμερα με πραγματικά πυρά διαδηλωτές κοντά στην πόλη Κομπάνι, η οποία κατοικείται κυρίως από Κούρδους, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο, που έχει την έδρα του στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά ακόμη τραυματίστηκαν κοντά στην πόλη κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων.

Ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε διασυνοριακή επίθεση στη βορειοανατολική Συρία τον περασμένο μήνα εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην περιοχή, παίρνοντας τον έλεγχο μιας περιοχής 120 χλμ. κατά μήκος των συνόρων.

Βάσει μιας επί μέρους συμφωνίας, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να απομακρύνουν τις Μονάδες Προστασίας του Λαού τουλάχιστον 30 χλμ. νοτίως του συνόρου και να πραγματοποιούν κοινές περιπολίες. Η Άγκυρα θεωρεί την πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού τρομοκρατική που έχει σχέσεις με την κουρδική εξέγερση στο τουρκικό έδαφος.


Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μια πέμπτη κοινή χερσαία περιπολία με τη Ρωσία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περιοχή των συνόρων "με τη δέουσα προσοχή και μέριμνα για την ασφάλεια και των αμάχων και του στρατιωτικού προσωπικού παρά την πρόκληση των τρομοκρατών".

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλείται ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τις οποίες τουρκικές δυνάμεις και η ρωσική στρατονομία πραγματοποίησαν την περιπολία βορείως του Κομπάνι χωρίς να αναφερθεί περιστατικό με πυροβολισμούς.

Ο αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι δυνάμεις πυροβόλησαν με πραγματικά πυρά στον αέρα για να διαλύσουν κατοίκους που πετούσαν πέτρες στην περίπολο σε μια προσπάθεια να την αποκλείσουν. Τότε οι δυνάμεις πυροβόλησαν και έριξαν δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών, τραυματίζοντας τρεις.

Οι Σύροι Κούρδοι κάτοικοι διαμαρτύρονταν κατά τη διάρκεια των περιπολιών κατά της συμφωνίας βάσει τη οποίας οι τουρκικές δυνάμεις εισέρχονται στην συνοριακή περιοχή. Οι πυροβολισμοί που αναφέρθηκαν σήμερα φαίνεται να είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό από τον Οκτώβριο που άρχισαν οι περιπολίες.

Η τουρκορωσική συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να επιστρέψουν σε συνοριακές περιοχές που ελέγχουν Κούρδοι μαχητές και όπου ο συριακός στρατός ήταν επί χρόνια απών.

Ο Μουσταφά Μπαλί, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) των οποίων ηγούνται οι Μονάδες Προστασίας του Λαού, έγραψε σε μήνυμα στο Twitter: "Ο τουρκικός στρατός πυροβολεί με πραγματικά πυρά Κούρδους διαδηλωτές και τους σκοτώνει μέρα μεσημέρι".


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]