Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θρίλερ με τον εγκλωβισμένο τζιχαντιστή στη «νεκρή ζώνη» του Έβρου


Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται το θρίλερ στις Καστανιές του Έβρου, και συγκεκριμένα στη «νεκρή ζώνη» Ελλάδας – Τουρκίας, εκεί όπου αμερικανός υπήκοος αραβικής καταγωγής -ο οποίος φέρεται να είναι τζιχαντιστής- παραμένει εγκλωβισμένος.

Η Τουρκία επιχείρησε το πρωί της Δευτέρας να προωθήσει τον αμερικανό υπήκοο στην Ελλάδα, με την αιτιολογία ότι είχε συλληφθεί γιατί είχε υπερβεί τις δικαιούμενες ημέρες παραμονής του στην Τουρκία, ωστόσο ο ίδιος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εισέλθει στη χώρα μας και στη συνέχεια επέστρεψε στην Τουρκία.

Από την πρώτη στιγμή, η Αθήνα διεμήνυσε ότι «δεν θα τον παραλάβει», μη επιτρέποντας την είσοδό του στη χώρα, ενώ από τον έλεγχο που διενεργήθηκε από τις ελληνικές αρχές δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος του.


Παρέμβαση ΟΗΕ ζητά η Άγκυρα

Η τουρκική πλευρά επανήλθε σήμερα, Τρίτη, ζητώντας ουσιαστικά παρέμβαση του ΟΗΕ για να λυθεί το ζήτημα, ενώ το δικό του σχόλιο έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε σχετικά με την υπόθεση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ και η απάντησή του ήταν ότι «εμάς δεν μας ενδιαφέρει αν έχει μένει ή όχι στη νεκρή ζώνη, ούτε αν τον έχουν πάρει ή όχι».

Την ίδια ώρα, μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ ο συνταξιούχος πρέσβης, Μουράτ Μπιλχάν,δήλωσε ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν δέχεται τον συγκεκριμένο πολίτη, αυτός παραμένει νόμιμα στη ζώνη ασφαλείας.

«Ο ΟΗΕ πρέπει να βρει λύση στο πρόβλημα γιατί πρόκειται για ανιθαγενή. Αποστολή του Οργανισμού πρέπει να βρεθεί στο σημείο ξεμπλοκάροντας τη διαδικασία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρέσβης, όπως μεταδίδει το CNNTurk.

Εκ μέρους του, ο πρόεδρος του Κέντρου για τα Δικαιώματα των Προσφύγων του Δικηγορικού Συλλόγου της Άγκυρας δήλωσε ότι ορθά από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν τον αποδέχεται παραμένει στη «νεκρή ζώνη» και θα πρέπει να επιστρέψει στη χώρα από όπου έφτασε στο σημείο. «Δεν πρόκειται για προσφυγικό περιστατικό, αλλά για ζήτημα που αφορά το διεθνές δίκαιο» τόνισε.

«Ο ΟΗΕ πρέπει να παρέμβει τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα, ενώ στις διαπραγματεύσεις πρέπει να εμπλακούν και οι ΗΠΑ προκείμενου να δοθεί λύση» επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση της IGAM.

Τι είναι η ανιθαγένεια

Ο διεθνής νομικός ορισμός του ανιθαγενούς ατόμου αναφέρεται στο άρθρο 1 της σύμβασης του 1954 σχετικά με το καθεστώς των ανιθαγενών και ορίζει ανιθαγενές «ένα άτομο που δεν θεωρείται υπήκοος από κάποιο κράτος στο πλαίσιο της νομοθεσίας του».

Αυτό σημαίνει ότι ανιθαγενές άτομο είναι εκείνο που δεν έχει την εθνικότητα κάποιας χώρας. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται χωρίς ιθαγένεια, ενώ άλλοι καθίστανται ανιθαγενείς κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Κωνσταντίνος Χασανδρινός
ΙΝ



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]