Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επαγρύπνηση ΕΛ.ΑΣ. για τη Συρία

Στιγμιότυπο από βίντεο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο ένοπλη αναρχική ομάδα στη Βόρεια Συρία. Τα μέλη της κρατούν πανό με σύνθημα «από τη Ροζάβα μέχρι τα Εξάρχεια προστατέψτε τις κομμούνες»

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας καθώς υπάρχει φόβος για το ενδεχόμενο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία να προκαλέσουν βίαιες παρενέργειες εντός συνόρων. Ελληνες αξιωματούχοι αποδίδουν την ανησυχία τους στις παραδοσιακά στενές σχέσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου με μέλη κουρδικών οργανώσεων, όπως επιβεβαίωσε η παρουσία –το 2017– Ελλήνων αναρχικών στη βόρεια Συρία, στο πλευρό ένοπλων Κούρδων μαχητών.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν δοθεί οδηγίες για «αυξημένη επαγρύπνηση» στους αστυνομικούς που εκτελούν υπηρεσία στα κτίρια τα οποία στεγάζουν τα μέλη της διπλωματικής αντιπροσωπείας, όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και των ΗΠΑ. Επιπλέον, αποφασίστηκε η επιτήρηση ακόμα 8-10 τουρκικού ενδιαφέροντος στόχων, που θα μπορούσαν να βρεθούν στο επίκεντρο βίαιης ακτιβιστικής ή ακόμα και ένοπλης ενέργειας.

Το καλοκαίρι του 2016 μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» είχαν πραγματοποιήσει επίθεση με κόκκινες μπογιές στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα και στο κείμενο ανάληψης ευθύνης έκαναν αναφορά στο «αίμα των αγωνιζόμενων που ρέει στα βουνά του Κουρδιστάν». Τον Απρίλιο του 2018 η ίδια ομάδα είχε επιτεθεί στο τουρκικό προξενείο, καταγγέλλοντας την εισβολή στο Αφρίν, στη βόρεια Συρία.


«Νίκη στα όπλα των Κούρδων Ανταρτών» έγραψε χθες στον λογαριασμό του στο Facebook στέλεχος του «Ρουβίκωνα», αναδημοσιεύοντας φωτογραφίες από τα ταξίδια μελών της ομάδας στην «αναρχική γη» της Ροζάβα, στη βορειοανατολική Συρία. Πράγματι, τον Οκτώβριο του 2017 δημοσιοποιήθηκε στο Διαδίκτυο φωτογραφία στην οποία φαινόταν γραμμένο σε τοίχο στη Ράκα της Συρίας το σύνθημα «Ρουβίκωνας 2017» και τον Ιανουάριο του 2018 αναρτήθηκε κείμενο με το οποίο η αναρχική ομάδα ανακοίνωνε ότι ένα μέλος της είχε μόλις επιστρέψει από τα πεδία των μαχών.

Συνολικά, στο πλευρό των Κούρδων πολέμησαν –σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας– 5-6 Ελληνες αντιεξουσιαστές. Την προσοχή των αστυνομικών δεν διέλαθε κείμενο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο (Athens Indymedia) και υπογράφεται από την Πόλα Ρούπα και τον Νίκο Μαζιώτη, μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα», που εκτίουν ποινές πολυετούς κάθειρξης για τρομοκρατία. «Η στρατιωτική εισβολή τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη βόρεια Συρία θα πνίξει στο αίμα για μία ακόμα φορά την περιοχή, θα πνίξει στο αίμα την Επανάσταση. Απειλείται η Επανάσταση στη Ροζάβα, η Επανάσταση της εποχής μας» γράφουν σ’ αυτό.

Προς το παρόν, πάντως, οι μόνες αντιδράσεις έχουν εκφραστεί από τις κοινότητες των Κούρδων που ζουν στη χώρα και μάλιστα με απόλυτα ειρηνικό τρόπο. Η πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα, ενώ νέα κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου στα Προπύλαια.

Γιάννης Σουλιώτης
Καθημερινή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]