Αυξημένες κατά 54% οι μεταναστευτικές ροές σε σχέση με το 2018
Μόλις τις πρώτες έξι ημέρες του Οκτωβρίου σχεδόν 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περάσει από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά, ενώ πριν καν κλείσει το 2019 η αύξηση στις ροές αγγίζει το 54%. Μόνο τον Σεπτέμβριο διά θαλάσσης πέρασαν στα ελληνικά νησιά 10.551 άτομα, ενώ το αντίστοιχο περσινό νούμερο έφτανε μόλις τις 3.960 αφίξεις.
Υπενθυμίζεται πως αυτά τα νούμερα αφορούν μόνο τις από την θάλασσα αφίξεις, καθώς δευτερεύουσα πύλη εισόδου των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών αποτελεί και ο Έβρος. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που παραμένουν στα νησιά ανερχόταν στις 30.700 άτομα.
Η μηνιαία έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καταδεικνύει ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 αύξηση που φθάνει στο 54%, εν σχέσει με το 2018.
Τα σκήπτρα στις αφίξεις εξακολουθεί να κατέχει η Λέσβος, με μέσο όρο ημερήσιων αφίξεων τις 352 και με το 45% επί των 36.141 αφίξεων μεταναστών και προσφύγων που έχει περάσει στην Ελλάδα μόνο από τη θάλασσα μέσα στο πρώτο 9μηνο του 2019. Ακολουθούν τα νησιά των Δωδεκανήσων με 25%, η Σάμος με 18% και η Χίος με ένα ποσοστό της τάξης του 12% επί των αφίξεων.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, τα ποσοστά ανά εθνικότητα στις αφίξεις του Σεπτεμβρίου είναι τα ακόλουθα: Αφγανιστάν 37%, Συρία 37%, και Σομαλία 6%. Οι γυναίκες απαρτίζουν το 23% των αφίξεων, τα παιδιά το 35%, εκ των οποίων σχεδόν επτά στα δέκα είναι κάτω των 12 ετών. Περίπου το 15% των παιδιών είναι μη συνοδευόμενα ή έχουν χωρισθεί από τις οικογένειές τους, προερχόμενα κυρίως από την Συρία και το Αφγανιστάν. Εξάλλου, σε ποσοστό 36% ανέρχονται οι άνδρες μεταξύ 18 και 39 ετών.
Εξάλλου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ από τις αρχές του 2019 στην Ελλάδα έχουν περάσει από θάλασσα και από χερσαία σύνορα 48.518 μετανάστες και πρόσφυγες, αριθμός κατά μόλις 2.000 άτομα λιγότερος από αυτόν που καταγράφηκε για ολόκληρο το 2018. Η πλειονότητα των αφιχθέντων από τις αρχές του έτους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν Αφγανοί (38%), με τους Σύρους να ακολουθούν με σχετικά μεγάλη διαφορά (25%), και οι Κονγκολέζοι (8%). Περισσότεροι από τους μισούς είναι γυναίκες και παιδιά (24% και 36% αντίστοιχα) ενώ το 40% είναι άνδρες. Όσον αφορά στις αφίξεις ανηλίκων από αρχές του έτους οι 6 στους 10 είναι ηλικίας κάτω των 12 ετών.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...