100.000 εκτοπισμένοι από την τουρκική επιχείρηση στη Συρία
Αντιδράσεις από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Βερολίνο και Μόσχα
Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη βορειοανατολική Συρία, εκ των οποίων ολοένα και περισσότεροι διαμένουν προσωρινά σε καταφύγια και σχολεία, μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
«Ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός. Υπολογίζουμε ότι 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους», τονίζεται σε μια ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.
«Οι περισσότεροι έχουν καταφύγει σε άλλες κοινότητες, όμως ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων σπεύδει σε καταφύγια στις πόλεις Αλ Χασάκα και Ταλ Ταμέρ και πολλοί αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία».
ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον ενθαρρύνει την Άγκυρα να αποκλιμακώσει την κατάσταση πριν γίνει «ανεπανόρθωτη».
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ είπε στον Τούρκο ομόλογό του πως πρέπει να βρει έναν τρόπο να αποκλιμακώσει την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία πριν γίνει «ανεπανόρθωτη» και υπογράμμισε πως η εισβολή της Τουρκίας υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές συνέπειες για την Άγκυρα, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.
«Ενώ ο υπουργός επανέλαβε ότι εκτιμάμε τη διμερή στρατηγική σχέση μας, αυτή η εισβολή υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία», αναφέρεται σε δήλωση του Πενταγώνου σχετικά με τη συνομιλία του Έσπερ με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και προστίθεται ότι ο Αμερικανός υπουργός τόνισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας μπορεί να βλάψουν αμερικανικό προσωπικό στη Συρία.
«Στο πλαίσιο του τηλεφωνήματος, ο υπουργός Έσπερ ενθάρρυνε έντονα την Τουρκία να διακόψει τις δράσεις στη βορειοανατολική Συρία για να αυξήσει την πιθανότητα οι ΗΠΑ, η Τουρκία και οι εταίροι μας να μπορέσουν να βρουν κοινό δρόμο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης πριν αυτή γίνει ανεπανόρθωτη», δήλωσε ο Έσπερ.
Το τηλεφώνημα έγινε χθες, Πέμπτη, προστίθεται στη δήλωση του Πενταγώνου.
ΝΑΤΟ: Ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε από την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, κάλεσε σήμερα την Άγκυρα να δράσει «με αυτοσυγκράτηση» κατά την επιχείρηση που διεξάγει εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία.
«Αν και η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της, αναμένουμε από αυτή να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Τον ενημέρωσα για τις σοβαρές μου ανησυχίες αναφορικά με την επιχείρηση αυτή και για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής», πρόσθεσε.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε επίσης ότι «δεν θα πρέπει να κινδυνεύσουν» οι πρόοδοι που έχουν καταγραφεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Οι μαχητές του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) δεν πρέπει να καταφέρουν να αποδράσουν», υπογράμμισε ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι αναμένει από τους συμμάχους της Τουρκίας να σταθούν στο πλευρό της στην εν εξελίξει «νόμιμη» επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.
«Το να αναμένουμε από τους συμμάχους μας να επιδείξουν αλληλεγγύη είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα», εξήγησε. «Δεν αρκεί να λέτε: “Κατανοούμε τις νόμιμες ανησυχίες σας”. Θέλουμε να δούμε ξεκάθαρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός.
Ο Τσαβούσογλου επέκρινε επίσης τις συμμαχικές χώρες της Τουρκίας επειδή δεν πιστεύουν ότι η YPG και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) -το οποίο η Άγκυρα, η Ουάσινγκτον και η ΕΕ θεωρούν «τρομοκρατική»- συνδέονται.
«Πρόκειται για υποκρισία, το λέω για τις χώρες που στηρίζουν τη YPG», τόνισε ο Τούρκος υπουργός.
Στη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου οι δύο άνδρες ερωτήθηκαν και για τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες η Μαδρίτη σκοπεύει να απομακρύνει τη συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot που έχει αναπτύξει στη βάση Ιντσιρλίκ, για να διαμαρτυρηθεί για την τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.
«Αναμένουμε από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να στηρίζουν την Τουρκία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Η Τουρκία είναι στην πρώτη γραμμή. Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε την Τουρκία, αλλά και τους εαυτούς μας», εξήγησε.
Ο Τσαβούσογλου από την πλευρά του εκτίμησε ότι «όλες αυτές οι συζητήσεις» δικαιολογούν την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει πολλές συστοιχίες του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, μια κίνηση την οποία είχε επικρίνει η Δύση.
«Αυτό αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να αγοράσει τα δικά της συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Δεν θα παρακαλάμε τους συμμάχους μας κάθε φορά», υπογράμμισε.
Ρωσία: Διπλωματικός πυρετός στη Μόσχα για την κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή
Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκαν σήμερα διαβουλεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών που είχαν ως θέμα την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα.
Στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν εκ μέρους το ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου σε θέματα Μέσης Ανατολής και χωρών της Αφρικής και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσεν Σιαοντούν.
«Κατά τη διάρκεια μιας σε βάθος εμπιστευτικού χαρακτήρα ανταλλαγής απόψεων συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με έμφαση στην κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη και την περιοχή του Περσικού, καθώς και στις προοπτικές διευθέτησης της παλαιστινο-ισραηλινής διένεξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία πρόθεση της Μόσχας και του Πεκίνου ως προς την περαιτέρω ενίσχυση του διμερούς συντονισμού, ώστε να συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της κατάστασης σε αυτή την σημαντική από στρατηγικής σημασίας περιοχή του κόσμου».
Ο Τούρκος πρεσβευτής στη Μόσχα Μεχμέτ Σαμσάρ είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αρχικά με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις γύρω από την κατάσταση στη Συρία και εν συνεχεία με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ανατόλι Ρουντένκο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας , όπως και περιφερειακά και διεθνή θέματα.
Γερμανία: Το Βερολίνο καλεί την Τουρκία να σταματήσει την επίθεσή της στη Συρία
Να σταματήσει την επίθεσή της στη βόρεια Συρία κάλεσε σήμερα την Τουρκία η γερμανική κυβέρνηση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η τουρκική επιχείρηση να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την περιοχή, να ενισχύσει το «Ισλαμικό Κράτος» και να προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα.
«Σε όλες μας τις δηλώσεις από την Τετάρτη είναι σαφές ότι απορρίπτουμε την στρατιωτική επέμβαση και δεν συμμεριζόμαστε τους διακηρυγμένους στόχους της Τουρκίας. Ζητάμε από την Τουρκία να σταματήσει την επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ, ενώ ερωτώμενος σχετικά με τις χθεσινές απειλές του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τον δρόμο για την Ευρώπη σε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα του, εάν δεν του επιτραπεί η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στην βόρεια Συρία, τόνισε ότι το προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί να απαντηθεί με στρατιωτική επίθεση.
«Αντιθέτως», δήλωσε, «χρειαζόμαστε τον πολιτικό διάλογο (…) και βλέπουμε τον κίνδυνο η τουρκική στρατιωτική επίθεση να οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, στην απομάκρυνση δηλαδή από την πολιτική διαδικασία».
Ο Ράινερ Μπρόιλ σημείωσε, πάντως, ότι το Βερολίνο αναγνωρίζει την μεγάλη επιβάρυνση της Τουρκίας με το προσφυγικό και αναφέρθηκε τόσο στην οικονομική βοήθεια που δίδεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην βούληση να ληφθούν επιπλέον μέτρα εάν διαπιστωθεί ότι τα ισχύοντα δεν επαρκούν.
Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των έξι μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την ΕΕ και υπενθύμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε το τελευταίο διάστημα επιτακτικά και επανειλημμένα ζητήσει από την Τουρκία να απέχει από μια στρατιωτική επέμβαση στην βορειοανατολική Συρία.
«Τώρα η κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την στρατιωτική επιχείρηση. Η επέμβαση απειλεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή, να ενισχύσει το "Ισλαμικό Κράτος", να οξύνει την αντιπαράθεση Τουρκίας - Κούρδων και να δημιουργήσει τις συνθήκες για νέο προσφυγικό κύμα», δήλωσε η Ουλρίκε Ντέμερ, η οποία σημείωσε ότι δεν είχε ακριβή γνώση των χθεσινών δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Τουρκία θα τηρήσει τους όρους της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό.
«Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι δεν θα συνεχίσουμε να κατονομάζουμε τα προβλήματα και να ασκούμε κριτική όπως μέχρι τώρα», είπε χαρακτηριστικά η Ουλρίκε Ντέμερ.
Σε ό,τι αφορά την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας Τάνια Αλεμάνι επισήμανε ότι η πάγια τακτική της κυβέρνησης προβλέπει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά περίπτωση και ότι δίδεται η ανάλογη εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών για τις συνθήκες ασφάλειας.
Στην περίπτωση πάντως της Τουρκίας «ασκούμε πολύ περιοριστική πολιτική», δήλωσε η εκπρόσωπος.
Από την πλευρά της η Ουλρίκε Ντέμερ έσπευσε να συμπληρώσει ότι «τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αυξημένη πολιτική ευθύνη σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με προειδοποιήσεις από την γαλλική κυβέρνηση για ενδεχόμενες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψαν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών το οποίο θα προηγηθεί αυτού.
Ιταλία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να δεχθεί τουρκικό «εκβιασμό», δηλώνει ο Κόντε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να υποκύψει στις απειλές της Τουρκίας ότι θα ωθήσει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες προς τις χώρες της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, προσθέτοντας πως η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη βόρεια Συρία.
«Η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί αυτόν τον εκβιασμό. Οι προσπάθειες της Τουρκίας να υποδεχθεί Σύρους πρόσφυγες δεν μπορεί να γίνουν στη συνέχεια εργαλείο εκβιασμού για μια στρατιωτική πρωτοβουλία την οποία δεν μπορούμε να δεχθούμε και η οποία πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε ο Κόντε σε δημοσιογράφους.
Σε ομιλία του χθες, Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να «συνέλθει» και απείλησε πως, αν η Ένωση χαρακτηρίσει «κατοχή» την τουρκική επιχείρηση, τότε εκείνος «θα ανοίξει τις πύλες και θα στείλει 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες» στην Ευρώπη.
Σουηδία: Η Στοκχόλμη θα ασκήσει πίεση για να επιβληθεί εμπάργκο όπλων από τις Βρυξέλλες σε βάρος της Άγκυρας.
Η Σουηδία θα ασκήσει πίεση κατά τη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για να επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας, αποφάσισε σήμερα το σουηδικό κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το κρατικό σουηδικό ραδιόφωνο.
Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε καταδίκασε χθες, Πέμπτη, τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.
«Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποσταθεροποιεί την κατάσταση και υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες, όχι μόνο για τους Κούρδους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να ασχοληθεί αμέσως με το θέμα», ανέφερε η Λίντε στο Twitter.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...