Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κογκρέσο εναντίον Τραμπ για τη Συρία


Του Γιάννη Μαντζίκου

Την ώρα που οι τουρκικές δυνάμεις προελαύνουν στη βορειοανατολική Συρία μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσουν από την περιοχή τα αμερικανικά στρατεύματα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ βλέπει το Κογκρέσο να υψώνει τείχος απέναντι του.

Την αρχή έκανε ο πιο στενός του σύμμαχος Λίντσεϊ Γκρειαμ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια θεωρούνταν άνθρωπος του περιβάλλοντος Τραμπ. Ο Γκρέιαμ μετά την απόφαση του προέδρου να αποχωρήσει από τη Συρία, ανέλαβε δράση προτείνοντας νομοσχέδιο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Το νομοσχέδιο το οποίο έχει την υπογραφή και του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Κρις Βαν Χολεν προβλέπει μια λίστα κυρώσεων οι οποίες θα επιβληθούν αμέσως μετά την έγκριση του, το οποίο απαιτεί όμως την υπογραφή του προέδρου. Οι κυρώσεις παραμείνουν, δε, σε ισχύ έως ότου η Τουρκία αποσύρει τις δυνάμεις της από τις περιοχές που καταλήφθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που ξεκίνησαν τη βορειοανατολική Συρία.

Το ενδιαφέρον αναφορικά με την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συρία είναι ότι Γερουσιαστές από όλες τις πτέρυγες βρίσκονται απέναντι του. Από τα λεγόμενα "γεράκια" των Ρεπουμπλικάνων με πρώτον τον Γκρέιαμ, τον πιο μετριοπαθή του ίδιου κόμματος Μάρκο Ρούμπιο, τον επίσης μετριοπαθή των Δημοκρατικών Τσακ Σουμερ ως τα μέλη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μπερνι Σάντερς.


Οι Αμερικανοί νομοθέτες τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν φροντίσει εδώ καιρό να δείξουν τις προθέσεις τους εναντίον Τουρκίας, πολύ πριν λάβει χώρα η επέμβαση στη Συρία.

Στις 15 Φεβρουαρίου ψηφίστηκε ο νόμος του Κογκρέσου περί ενοποιημένων πιστώσεων του 2019 ο οποίος περιόριζε τη χρηματοδότηση για την παράδοση των F-35 στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, οι οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν καλούνται να υποβάλουν έκθεση στο Κογκρέσο έως την 1η Νοεμβρίου 2019 που θα συμπεριλάβει και λεπτομερή περιγραφή των σχεδίων για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα από την προμήθεια των S-400. Έπειτα τον Μάρτιο, ήρθε η νομοθετική πρωτοβουλίας με τίτλο «Προστασία των Αιθέρων των Κρατών Μελών του ΝΑΤΟ» στη Γερουσία από τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζέιμς Λάνγκφορντ ενώ τον Απρίλιο, η διακομματική ομάδα που αποτελείται από τους Μάικ Τέρνερ, Τζον Γκαραμέντι και Πολ Κουκ κατέθεσε και στην Αμερικανική Βουλή υποστηρικτικό νόμο. Εξίσου σημαντικό είναι το νομοσχέδιο των Αμερικανών γερουσιαστών Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, το οποίο αναθεωρεί την αμερικανική στρατηγική στην ανατολική Μεσόγειο. Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο του 2019» το οποίο ζητάει από την κυβέρνηση να εμποδίσει την μεταφορά των μαχητικών F-35, εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 .

Μέχρι τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει εφαρμόσει τις κυρώσεις που αφορούν τους s400 και τα F-35 παίζοντας με τον χρόνο. Τώρα όμως η κατάσταση είναι διαφορετική δεδομένου ότι υπάρχουν εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας με το λεγόμενο σκάνδαλο με την Ουκρανία. Ο Τραμπ νιώθει έντονες πιέσεις με το φερόμενο σκάνδαλο με τη Ουκρανία και ενδεχομένως αν η κατάσταση οδηγηθεί στα άκρα να χρειαστεί τη στήριξη των Γερουσιαστών του.

Όπως φαίνεται λοιπόν εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις στις ΗΠΑ βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση, με άγνωστο όμως αποτέλεσμα.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]