Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κυρία Θάνου θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί μόνη της


Του Γιάννη Σιδέρη

Από ανθρώπους που γνωρίζουν τα της ΕΕ, η υπόθεση Θάνου χαρακτηρίζεται ως απασφαλισμένη νάρκη, παρόλο που η σύνθεση της επιτροπής την καθιστά φερέφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού μετέχουν σε αυτή η σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, πρώην εργαζόμενη στο νομικό γραφείο του Νίκου Παππά, και μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Μια σύνθεση προσώπων που υποκρύπτει εν δυνάμει αυριανές συμπεριφορές τορπιλισμού της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, δημιουργώντας δυσχέρειες στην προσέλκυση επενδύσεων.

Οι γνώμες των νομικών διίστανται. Κατά τη γνώμη κάποιων, η τυπική πτυχή της υπόθεσης καλύπτει τις διαμαρτυρίες ΣΥΡΙΖΑ, παρότι έχει καταστήσει την επιτροπή μετωπική ομάδα του κόμματος. Σύμφωνα όμως με άλλους είναι σύννομη η αναδρομικότητα που νομοθέτησε η κυβέρνηση για να απολύσει την κα Θάνου. Εικάζουμε ότι η εγνωσμένη νομική δεινότητα του κ. Γεραπετρίτη έχει προσμετρήσει τις δυνατότητες και επιπτώσεις. Όντας μη νομικοί, δεν έχουμε να προσθέσουμε επ' αυτού.

Άλλωστε το πρόβλημα είναι εξόχως πολιτικό και ξεκινά από τα πρόσωπα που συγκρότησαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού, και τα οποία σαφώς αντιστρατεύονταν τις οδηγίες της ΕΕ, οι οποίες επιτάσσουν τα μέλη τέτοιων οργάνων να μην επιλέγονται με κομματικά κριτήρια.


Σε επίπεδο εντυπώσεων, μέσω της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ευρώπη φαίνεται ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να διαλύσει ανεξάρτητες αρχές, ασχέτως πως και με ποια πρόσωπα συγκροτήθηκαν αυτές. Οι εντυπώσεις θα φτάσουν έως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ήδη ο γνωστός «μαρτυριάρης» κος Παπαδημούλης (ποιος δεν θυμάται ότι έστειλε στους Ευρωπαίους φωτογραφίες και ονόματα συναδέλφων του που πήγαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, χαρακτηρίζοντάς τους ως «ακροδεξιούς, φανατικούς και θρησκόληπτους»;) απέστειλε και «επείγουσα» επιστολή στην Επίτροπο Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ, ζητώντας «να εξεταστεί η νομιμότητα της τροπολογίας που οδηγεί στην άμεση απόλυση των μελών»

Ο ίδιος Παπαδημούλης φυσικά δεν θα επισυνάψει την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας (29/1/19). Στον Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά και στην παράγραφο που αφορά την Ελλάδα, η Δ.Δ. αναφερόταν με ανησυχία στον διορισμό της κας Θάνου και προειδοποιούσε ότι ο διορισμός αυτός «υπονομεύει εν τέλει την ανεξαρτησία του θεσμικού οργάνου».

Συγκεκριμένα ανέφερε: «ο πρόσφατος διορισμός της προέδρου στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία εποπτεύει την εφαρμογή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, εγείρει ανησυχίες για σύγκρουση συμφερόντων στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η νέα Πρόεδρος είναι στενή σύμβουλος του πρωθυπουργού».

Ο κόσμος το έχει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι, ότι η μετακίνηση από το πρωθυπουργικό γραφείο σε ανεξάρτητη αρχή, αποτελεί, αν όχι τεκμήριο, τουλάχιστον υποψία, πολιτικής επιρροής σε αυτή.

Η κα Θάνου ανθίσταται , και παρά τη θητεία της παρά τω Πρωθυπουργώ, χαρακτήρισε εαυτόν τεχνοκράτη: «σε όλα αυτά τα γραφεία υπηρετούν τεχνοκράτες. Τεχνοκράτης ήμουν κι εγώ». Ου μόνον τεχνοκράτη αλλά και… υπερκομματική «Είμαι υπερκομματικό πρόσωπο, δε ανήκα σε κανένα κόμμα»!

Επικαλείται δε το γεγονός ότι προσέφερε στον πρώην Πρωθυπουργό αμισθί. Σεβαστό. Όμως παρά την αφιλοκέρδεια, την πορεία της ακολουθεί και η μεθόδευση. Διορίστηκε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου τον πολιτικά καυτό Ιούλιο του 15, υπερπηδώντας αρκετούς αρχαιότερους συναδέλφους της - και εξ’ αυτού το όνομά της γράφτηκε στην ιστορία ως υπηρεσιακής Πρωθυπουργού. Παράλληλα η στήλη θυμάται ότι μέσα στην αγωνία της… να προσφέρει, προσπάθησε να διαστείλει τα όρια συνταξιοδότησής της για να παραμείνει πρόεδρος του Αρείου Πάγου!

Δυστυχώς για την κα Θάνου, δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία, που θα αποτελούσε ασπίδα στο πρόσωπό της και την Επιτροπή. Μια αμφισβητούμενη Πρόεδρος και μια αμφισβητούμενη Επιτροπή (ας πούμε ως υπόθεση εργασίας, έστω και… αδίκως), δεν έχει το απαραίτητο κύρος να επιτελέσει το έργο της. Η αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία της έχει τρωθεί οριστικά. Γι' αυτό θα έπρεπε μόνη της να έχει ήδη παραιτηθεί και να μην επιδίδεται σε αντιστασιακούς λεονταρισμούς.

Αν δεν το κάνει, απλώς θα επικυρώσει την υποψία ότι αποτελεί το μακρύ χέρι του Τσίπρα στην υπονόμευση των επενδύσεων, άρα της ελληνικής Οικονομίας. Είναι έτοιμη; Το αντέχει;

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]