Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το μυστικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας να «γονατίσει» την Τουρκία


Του Γιάννη Μαντζίκου

Σε ένα σχέδιο προσαρμοσμένο ώστε να φέρει σε «δύσκολη θέση» τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται η ιστοσελίδα Middle East Eye επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν από το Emirates Policy Center, δεξαμενή σκέψης συμφερόντων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα το φερόμενο σχέδιο είχε παραγγείλει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας σε απάντηση της «δυσφήμισης» που άσκησε η Τουρκία στο Ριάντ με αφορμή τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασογκι στο προξενείο της χώρας στη Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Οκτώβριο.

Όπως αναφέρει η Middle East Eye χαρακτηριστικά «Το Βασίλειο θα στοχεύσει την Τουρκική οικονομία, θα ζητήσει από τα σαουδαραβικα οικονομικά συμφέροντα να αποσυρθούν από την χώρα, όπως και από τουρίστες να μην επισκέπτονται την Τουρκία και κυρίως να μειώσει τον ρόλο της Άγκυρας στα ζητήματα του Ισλαμικού Κόσμου».

Πράγματι το τελευταίο διάστημα η Σαουδική Αραβία άρχισε να υλοποιεί τη στρατηγική πίεσης εναντίον της Τουρκίας (χωρίς βέβαια να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη σχεδίου). Πριν λίγο καιρό απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα σε 80 φορτηγά από την Τουρκία που μετέφεραν προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, ενώ περίπου 300 κοντέινερ με φρούτα και λαχανικά κρατήθηκαν στο λιμάνι της Τζέντα για τελωνειακό έλεγχο. Ο Φατίχ Σενέρ πρόεδρος του Συνδέσμου Διεθνών Μεταφορών σχολίασε ότι συνήθως αυτή η διαδικασία διαρκούσε μια η δυο μέρες ενώ τώρα συνεχίζεται για εβδομάδες. Όπως μάλιστα επιβεβαίωσε ο Μεχμέτ Γκουζελμανσουρ μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος «η Σαουδική Αραβία έχει επιβάλλει ένα είδος μυστικού εμπάργκο».


Την ίδια ώρα μειώθηκε ο αριθμός των Σαουδάραβων τουριστών προς τη Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του 2019 κατά 15%, ενώ πριν λίγο καιρό το Υπουργείο Εξωτερικών του Ριαντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία στην οποία αναφέρει «καλούμε τους πολίτες που θέλουν να επισκεφτούν τουρκικές πόλεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς υπάρχουν συνεχή περιστατικά κλοπών».

Τέλος, ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας και διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θέλει με κάθε τρόπο να αποκλείσει την Τουρκία από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, «το Ριάντ θεωρεί πια την Τουρκία εχθρό και την έχει στην ίδια κατηγορία με το Ιράν και το Σουδαν».

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]