Στριμωγμένος ο Ζάεφ από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών
Ο Ζόραν Ζάεφ πίστευε ότι η ισχυρή πλειοψηφία που είχε λάβει στις εθνικές εκλογές αποτελούσε ένα στέρεο βάθρο για να πατήσει και στη συνέχεια
Κάτι καλύτερο περίμενε ο Ζόραν Ζάεφ την περασμένη Κυριακή, την πρώτη των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια, με τις δημοσκοπήσεις να του επιτρέπουν σχετική αισιοδοξία.
Όμως, ο εκλεκτός της κυβέρνησης προηγήθηκε μεν, αλλά με ασήμαντη διαφορά. Συν τοις άλλοις, η μικρή συμμετοχή, σχεδόν στο όριο του 40%, το οποίο αποτυπώνει την εγκυρότητα των εκλογών, δημιουργεί πονοκέφαλο, επειδή αν η συμμετοχή κατέλθει από αυτό το ποσοστό, τότε η κυβέρνηση υποχρεούται να προκηρύξει εκλογές.
Ο Ζόραν Ζάεφ πίστευε, ότι η ισχυρή πλειοψηφία που είχε λάβει στις εθνικές εκλογές αποτελούσε ένα στέρεο βάθρο για να πατήσει και στη συνέχεια. Αυτήν την ευφορία όμως ήλθε να την επισκιάσει το δημοψήφισμα για την ονομασία, το οποίο θα έπρεπε να θεωρηθεί ως μη γενόμενο λόγω της κάτω του ορίου συμμετοχής των πολιτών, όμως με κοινοβουλευτικές αλχημίες κατέστη νόμιμο. Όπως με τον ίδιο τρόπο θεωρούνται νόμιμοι πλείστοι όσοι νόμοι που δεν επικυρώνει ο Πρόεδρος του κράτους.
Τελικά, καταδείχθηκε πως ο αριθμός των υποστηρικτών της κυβέρνησης έχει μειωθεί, επειδή κατά το διαρρεύσαν διάστημα τίποτε ουσιαστικό δεν έχει γίνει που να βελτιώνει την ζωή των Σκοπιανών. Οι προεκλογικές υποσχέσεις του Ζάεφ για ανάπτυξη και αύξηση του εισοδήματος των πολιτών δεν υλοποιήθηκαν, ενώ συγχρόνως έγινε αντιληπτό ότι αναμενόμενη ένταξη στην Ε.Ε. θα συμβεί μετά από πολλά χρόνια, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα συμβεί.
Η μακεδονίζουσα υποψήφια, υποστηριζόμενη από το VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάφκοβα, δήλωσε ότι δεν συνέβη ποτέ πριν στην ιστορία εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη ένα κόμμα να χάσει πάνω από το 40% των ψήφων που κέρδισε μόλις δύο χρόνια πριν.
Πρόκειται ουσιαστικά για πολιτικό σεισμό, είπε, προσθέτοντας: «Οι πολίτες έστειλαν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση Ζάεφ ότι δεν αντέχουν πλέον την διακυβέρνησή του και τις αντιπαραγωγικές πολιτικές του», και δήλωσε ότι θα διαπραγματευτεί με ενώσεις που υποστηρίζουν το μποϊκοτάζ των εκλογών όπως η "Δημοκρατική Φράξια του VMRO-DPMNE", για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών.
Ο δε ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε ότι αυτός που πρέπει να φύγει είναι ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ και αναφέρθηκε στις υποσχέσεις που είχε δώσει για μισθούς 500 ευρώ και για πολλά άλλα που ποτέ δεν πραγματοποίησε. «Πρόδωσε και είπε ψέματα στους πολίτες», έγραψε μεταξύ άλλων στο Facebook.
Βεβαίως, ο Ζόραν Ζάεφ διαθέτει δυο δεξαμενές ψήφων, από τις οποίες προσβλέπει στον β΄ γύρο άντληση. Πρόκειται κατά πρώτον για τις ψήφους των δύο μικρών αλβανικών κομμάτων, με τα οποία συγκυβερνά, αλλά επέλεξαν αυτόνομη κάθοδο Αλβανού υποψηφίου, και παραδόξως συγκέντρωσαν ποσοστό [10 %] υπερδιπλάσιο αυτού των εθνικών εκλογών. Εξαρτάται τώρα από την επέμβαση του Έντι Ράμα, όπως και στις εθνικές εκλογές, τα δύο αλβανικά κόμματα να υποστηρίξουν τον κυβερνητικό υποψήφιο.
Η δεύτερη δεξαμενή, βρίσκεται εντός του σώματος των απεχόντων, οι οποίοι ως συνήθως, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος, δυσαρεστημένοι άλλοι μεν επειδή είχαν ψηφίσει προηγουμένως τον Ζάεφ με την ελπίδα της ένταξης στην Ε.Ε., άλλοι επειδή απέτυχε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός στην οικονομική πολιτική.
Και όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η απάντηση του Ζάεφ, είναι η διαβεβαίωσή του ότι θα προβεί σε σημαντικό ανασχηματισμό, όπου θα αντικαταστήσει υπουργούς και στελέχη με αντικείμενο συναφές των οικονομικών, ρίχνοντας σ’ αυτούς το βάρος, δηλώνοντας:
«Είμαι ανοιχτός μαζί σας και δεν θέλω αυτό να ερμηνευθεί σαν απειλή. Λάβαμε το μήνυμα από τον πρώτο γύρο. Πολλοί από τους υποστηρικτές μας, που είναι δυσαρεστημένοι με το έργο των κυβερνητικών αξιωματούχων, αποφάσισαν να μείνουν σπίτι και να μη πάνε να ψηφίσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο», ανέφερε.
Οι αλλαγές θα επεκταθούν και σε διευθυντές κρατικών υπηρεσιών καθώς και σε κομματικά στελέχη που δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα. Όλα αυτά, δεν είναι βέβαιο ότι θα του προσδώσουν την αναμενόμενη αύξηση των ποσοστών. Σε αντίθετη περίπτωση, η επικράτηση της υποψήφιας των μακεδονιζόντων, θα οδηγήσει στην προστατευόμενη χώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μεγάλη αναταραχή.
Ο Μακεδών
Voria
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...