Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Δίωξη και σε τρίτο αμερικανό διπλωμάτη για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση»


Οι τουρκικές αρχές άσκησαν δίωξη σε άλλον έναν υπάλληλο του προξενείου των ΗΠΑ, στη σύζυγό του και την κόρη του, με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του δικαστικού εγγράφου που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Ο Ναζμί Μετέ Τζαντούρκ είναι ο τρίτος υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη που μπαίνει στο στόχαστρο της τουρκικής δικαιοσύνης. Μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του φέρονται ότι διατηρούσαν δεσμούς με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί "εγκέφαλο" του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές ζητούν την καταδίκη και των τριών σε ποινές φυλάκισης, με την κατηγορία ότι είναι μέλη ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο Τζαντούρκ ήταν σε επαφή με δεκάδες πρόσωπα σε βάρος των οποίων είχαν ξεκινήσει έρευνες με την υποψία ότι ήταν μέλη του δικτύου του Γκιουλέν.

Ο Τζαντούρκ, η σύζυγός του και η κόρη του αρνούνται τις κατηγορίες.

Ένας εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών της Κωνσταντινούπολης δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να σχολιάσει την υπόθεση. Ο δικηγόρος του Τζαντούρκ απέφυγε επίσης να κάνει κάποια δήλωση ενώ το προξενείο των ΗΠΑ παρέπεμψε για περισσότερες διευκρινίσεις στην Ουάσινγκτον.


Μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πάντως είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει αξιόπιστες αποδείξεις ότι ο Τζαντούρκ, ο οποίος ήταν φρουρός ασφαλείας, έχει εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της 30χρονης καριέρας του. Σημείωσε επίσης ότι, λόγω της δουλειάς του, είχε πολλές επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας της Τουρκίας.

Άλλοι δύο υπάλληλοι του προξενείου των ΗΠΑ, όλοι τους Τούρκοι υπήκοοι, συνελήφθησαν το 2017 κατηγορούμενοι για τρομοκρατία και κατασκοπεία. Ο ένας τους, ο μεταφραστής Μετίν Τοπούζ, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Ο συνάδελφός του, Χάμζα Ουλουτζάι, που εργαζόταν ως μεταφραστής στα Άδανα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών αλλά αποφυλακίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο, με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]