Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπάιντεν


Μετά από μια από τις σκληρότερες μάχες στην ιστορία των αμερικάνικων εκλογών και έπειτα από επική ανατροπή στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ σύμφωνα με τα δίκτυα CNN, Associated Press και NBC News.

Αθροίζοντας τους εκλέκτορες της Πενσυλβάνια, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών φτάνει στον «μαγικό» αριθμό 273 που τον φέρνει στον Λευκό Οίκο.

Ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει τους 20 εκλέκτορες της Πενσυλβάνια, αφού η διαφορά του με τον Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται από τα μέσα ενημέρωσης μη αναστρέψιμη. Αυτό σημαίνει ότι ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα έχει 273 εκλέκτορες, ανεξάρτητα αν θα κερδίσει στην Αριζόνα, την Νεβάδα ή την Τζόρτζια.

Παράλληλα η εκλογή των Τζο Μπάιντεν - Καμάλα Χάρις σημαίνει ότι οι ΗΠΑ αποκτούν την πρώτη γυναίκα και πρώτη Αφροαμερικανίδα αντιπρόεδρο στην ιστορία τους.

Στην Πενσυλβάνια μετά και την τελευταία καταμέτρηση στο 98% της ενσωμάτωσης, ο Μπάιντεν «κλείδωσε» οριστικά τη νίκη με 49,6% έναντι 49,1% του Τραμπ, έχοντας διαφορά 34.414 ψήφων.

Με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν να έχει κριθεί ο Τζο Μπάιντεν είναι κοντά στο να μεγαλώσει τον αριθμό των εκλεκτόρων αφού προηγείται σε ακόμα 3 Πολιτείες.

Στην Τζόρτζια μια θεωρούμενη Ρεπουμπλικανική πολιτεία, ο Τζο Μπάιντεν ανέτρεψε την διαφορά, προηγούμενος πια με 7.258 ψήφους. Αν κερδίσει στη συγκεκριμένη πολιτεία θα γίνει ο πρώτος δημοκρατικός υποψήφιος που κάνει κάτι ανάλογο από το 1992 και τον Μπιλ Κλίντον.

Η πολιτεία πάντως της Τζόρτζια θα προχωρήσει σε επανακαταμέτρηση καθώς η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι κάτω του 1%.

Στη Νεβάδα, όπου τα δεδομένα δεν ανανεώνονται συνεχώς, ο Μπάιντεν προηγείται πλέον με πάνω από 22.000 ψήφους έχοντας διπλασιάσει τη διαφορά. Σε ποσοστά προηγείται με 49,8% έναντι 48% του Ντ. Τραμπ.

Στην Αριζόνα, αντίθετα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος βλέπει το προβάδισμα του να συρρικνώνεται, όχι όμως τόσο δραστικά και διατηρεί το προβάδισμά του. Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων στην Πολιτεία της Αριζόνας, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49,5%, έναντι 48,9% του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research. Η διαφορά των δύο υποψηφίων έχει πέσει κάτω από τις 30.000 ψήφους.

Συνεχείς καταγγελίες για νοθεία από Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει μέχρι τώρα αναγνωρίσει την ήττα του και είναι άγνωστο αν θα συνεχίσει να αμφισβητεί τα αποτελέσματα, κάνοντας συνεχείς καταγγελίες για νοθεία ακόμα και τις τελευταίες ώρες πριν οριστικοποιηθεί η νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Ο αντίπαλος του Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε tweets του νωρίτερα σήμερα.

«Έγιναν άσχημα πράγματα κατά τη διάρκεια εκείνων των ωρών όπου δεν υπήρξε ΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, κακώς και σκληρά. Μπλόκαραν τις πόρτες και τα παράθυρα ήταν καλυμμένα με χοντρό χαρτόνι, έτσι ώστε οι παρατηρητές να μην μπορούσαν να δουν μέσα στα δωμάτια. ΕΓΙΝΑΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ!»

«Δεκάδες χιλιάδες ψήφοι ελήφθησαν παράνομα μετά τις 8 μ.μ. την Τρίτη, την ημέρα των εκλογών, αλλάζοντας εντελώς και εύκολα τα αποτελέσματα στην Πενσυλβάνια και σε ορισμένες άλλες πολιτείες. Ως ξεχωριστό θέμα, εκατοντάδες χιλιάδες ψήφοι καταμετρήθηκαν χωρίς να επιτρέπεται -παρανόμως- η παρακολούθηση της διαδικασίας»

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που δεν κερδίζει δεύτερη θητεία μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1992.

Ό,τι κι αν πει ο Ντόναλντ Τραμπ, η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας αναφέρεται στο Σύνταγμα και είναι η 20ή Ιανουαρίου.

Μέχρι τότε οι πολιτείες θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους και οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.

Ενωτικό μήνυμα Μπάιντεν στο διάγγελμά του τα ξημερώματα

Έχοντας επιτύχει ολική ανατροπή στις πολιτείες Πενσυλβάνια και Τζόρτζια, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε μήνυμα νίκης τα ξημερώματα του Σαββάτου στον αμερικανικό λαό, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να κερδίσει ακόμα και 300 εκλέκτορες.

«Θα κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα με σαφή πλειοψηφία και το έθνος να μας στηρίζει», επισήμανε για να προσθέσει σε ενωτικό ύφος:

«Μπορεί να είμαστε αντίπαλοι, αλλά δεν είμαστε εχθροί. Είμαστε Αμερικανοί. Ας αφήσουμε στην άκρη την διχόνοια και τον θυμό. Ηρθε η ώρα να ξεπεράσουμε την οργή και να συσπειρωθούμε», τόνισε ο Μπάιντεν, και στη συνέχεια έδωσε έμφαση στην πανδημία αναλύοντας τα στοιχεία των θανάτων και των κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς οι ΗΠΑ καταγράφουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

«Χθες, μαζί με την Καμάλα Χάρις, είχαμε συναντήσεις με ειδικούς για θέματα υγείας και για την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει 'ξεφύγει' και μπορεί να φτάσουμε τα 200.000 την ημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]