Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ξανά τα νεύρα της Άγκυρας εκτονώνονται στο Αιγαίο: Μια πάγια τακτική με διαχρονικότητα


Μπορεί στο μνημόνιο του Κάρολου Παπούλια με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιλμάζ να υπήρχαν οι μέρες Εθνικών επετείων και μεγάλων θρησκευτικών εορτών, ανάμεσα στα συμφωνηθέντα, όταν οι δυο χώρες συμφώνησαν να κρατούν χαμηλά τον πήχη της έντασης στο Αιγαίο, όμως αυτή η συμφωνία διαχρονικά πλέον, έφτασε σε μια μονομερή πράξη που ούτως ή αλλιώς η Ελλάδα δεν είχε ποτέ πρόθεση προκλήσεων.

Τα υποτιθέμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχουν τσαλακωθεί εδώ και πολλά χρόνια έλεγαν με νόημα ανώτατοι Αξιωματικοί και μετά μάλιστα τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την ακύρωση της πρώτης κανονισμένης επαφής στην Αθήνα. Πολλά μπορεί να βάζει κανείς στο μυαλό του και να προσέχει τις επόμενες κινήσεις της άλλης πλευράς, ώστε να βγάλει ένα πρώτο συμπέρασμα για το πώς πρόκειται να κινηθεί.

Φτάνοντας στα τέλη Μαρτίου, η Τουρκία βρίσκεται ξανά «με την πλάτη στον τοίχο». Από τη μια πλευρά οι Ηνωμένες Πολιτείες που στέλνουν το ένα τελεσίγραφο πίσω από το άλλο για τα F-35, το αντιπυραυλικό σύστημα εδάφους αέρος Patriot, τις σχέσεις που αναπτύσσει η νευρική γείτονας χώρα με τη Ρωσία κ.ο.κ.


Από την άλλη πλευρά του νομίσματος τα ενεργειακά, το Κυπριακό, οι εσωτερικές εκλογές, το ακροατήριο των ψηφοφόρων και η μαύρη τρύπα της οικονομικής κατάστασης την οποία υποβαστάζουν ομόθρησκες χώρες του Ισλαμιστή προέδρου. Ένα παζλ που θεωρείται ιδιαίτερα εύθραυστο και που είναι από μόνο του ικανό να πυροδοτήσει τεραστίων διαστάσεων εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η οποία όμως απαιτεί ηρεμία και σύνεση.

«Σήκωμα σκόνης» από την πλευρά της Τουρκίας

Όλα τα προηγούμενα, συμπεριλαμβανομένων επίσης και στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο (όπως η Γαλλία- ΗΠΑ-Ισραήλ) συνθέτουν μια εικόνα που δικαιολογεί το «σήκωμα σκόνης» από την πλευρά της Τουρκίας και την οδηγεί, όπως σημείωσαν με νόημα οι ίδιες πηγές, στην ίδια και ίσως μόνιμη πρακτική που είναι η τεχνητή ένταση γύρω από το Αιγαίο που βέβαια ενέχει πάντα τις διαχρονικές αιτιάσεις της, μια πολιτική η οποία ποτέ δεν αλλάζει και πάντα προβάλλει τις ίδιες διεκδικήσεις της.

Ακόμη και οι ανώτατες στρατιωτικές πηγές που επικαλέστηκε το κρατικό πρακτορείο Anadolou, χωρίς κανένα ίχνος υπεκφυγής παραδέχτηκαν τις παραβάσεις του FIR Αθηνών και τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου. Κάτι που κάνει άλλωστε σε καθημερινή βάση και επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία και ημέρες που θεωρούνται ιδιαίτερες για τον Ελληνισμό με στόχο να θίγει Ιερά και Όσια.

Η Τουρκία γενικότερα ενοχλείται από την προώθηση της Ελλάδας ως μιας χώρας που εξελίσσεται σταδιακά στον βασικό παίκτη της ευρύτερης περιοχής και με τις ευλογίες όλων των υπόλοιπων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, με τις οποίες οι κόντρες δεν λένε να σταματήσουν.

Από την άλλη πλευρά, η γείτονα χώρα, στηριζόμενη στις δυνάμεις της και την πρωτοφανή ίσως ανάπτυξη μόνο στον αμυντικό βιομηχανικό τομέα, εκβιάζει με τον δικό της τρόπο να παραμείνει ως ένας πυλώνας περιφερειακής δύναμης, η οποία φυσικά ζητά τη μερίδα του λέοντος και με την πολιτική της ζητά ουσιαστικά απ όλους να είναι η χώρα που θα έχει τον πρώτο λόγο στις όποιες εξελίξεις.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]