Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο πήχης της ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ και ο διάδοχος Τσίπρα


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τόσο του κ.Τσίπρα όσο και των στενών συνεργατών του , ουδείς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος πιστεύει πραγματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις επερχόμενες εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές, όποτε αυτές και αν τελικώς γίνουν.

Μπορεί πολλοί να λένε πολλά στο δημόσιο λόγο, όμως στις μεταξύ τους συζητήσεις ένα είναι το βέβαιο, πως ο στόχος τον οποίο θέτουν είναι να συγκεντρώσουν ένα ποσοστό γύρω στο 25% στην εθνική κάλπη. Με άλλα λόγια στις κατ' ιδίαν συναντήσεις τους, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν το γεγονός ότι θα ήταν απολύτως ευχαριστημένα αν το κόμμα έχανε 11% από το ποσοστό που κατέγραψε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Εάν κάποιος ανατρέξει στις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού θα αντιληφθεί ότι η λέξη «νίκη» έχει εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο του συνήθους αισιόδοξου και εξαιρετικά προσεχτικού Αλέξη Τσίπρα, σε ότι έχει να κάνει με τις ευρωεκλογές σε πρώτο επίπεδο. Για παράδειγμα στις 8 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει για πρωτιά του κόμματός του στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου.

«Στην κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας, διότι όλος ο λαός θα κατανοήσει ότι το σχήμα που είχατε στήσει με ψευδείς μετρήσεις ήταν μια φενάκη που εσείς στήσατε προκειμένου να δημιουργήσετε μια ψευδή εικόνα», τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας με νόημα . «...Και την επόμενη των εκλογών θα έχετε μεγάλο πρόβλημα να εξηγήσετε στο κόμμα σας και τον λαό πώς διαψεύστηκαν οι προσδοκίες που είχατε καλλιεργήσει. Έχετε πέσει μέσα σε όλες τις παγίδες που έχετε στήσει", αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει την λέξη «νίκη», κάτι που είχε κάνει την 1η Δεκεμβρίου από το βήμα της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος.


«Το 2019 θα είναι έτος ορόσημο, για μια νέα νικηφόρα πορεία για την Αριστερά, για τη δικαίωση των αγώνων μας και των θυσιών του λαού», είχε πει εκείνη την μέρα με εξαιρετικά μεγάλη σαφήνεια ο πρωθυπουργός.

Είναι προφανές λοιπόν ότι κάτι μεσολάβησε από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα, ώστε με κομψό αλλά σαφή τρόπο ο κ.Τσίπρας να αποφεύγει την έκφραση σιγουριάς περί του εκλογικού αποτελέσματος.

Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να ζητά από την ΝΔ να ορίσει ποιος είναι ο πήχης των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών για την αξιωματική αντιπολίτευση, κανείς από το κυβερνών κόμμα δεν προχωρά σε μία αντίστοιχη πρόβλεψη για το ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο δηλαδή είναι το όριο που συνιστά «συντριβή» ή «διάσωση» για το κυβερνών κόμμα. Διότι αν όντως οι πληροφορίες είναι σωστές, οι οποίες θέλουν τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν με ικανοποίηση για ένα ποσοστό γύρω στο 25%, τότε κάτι δεν πάει καλά, αν αναλογιστεί κάποιος την αφετηρία του 36%.

Επιπρόσθετα ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν το εύρος της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνική κάλπη ανοίξει και θέμα ηγεσίας στον κόμμα. Εάν δηλαδή ο κ.Τσίπρας ζητήσει επαναβεβαίωση στήριξης ή προχωρήσει σε πιο «προχωρημένες» κινήσεις που θα αφορούν στο πολιτικό του μέλλον. Μέχρι σήμερα όσες φορές ένα κόμμα εξουσίας έχασε εκλογική διαδικασία με «καθαρή» διαφορά , σχεδόν άμεσα κινήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες. Μένει να αποδειχθεί αν ο κ.Τσίπρας αποτελέσει την εξαίρεση του κανόνα...

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]