Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν: Η Αγιά Σοφιά μετά τις εκλογές θα γίνει τζαμί


Σε νέες αναφορές για την Αγιά Σοφιά προχώρησε το βράδυ της Τρίτης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν ο οποίος επανέλαβε ότι μετά τις εκλογές, θα την μετατρέψει σε τζαμί.

"Μπορούμε να κάνουμε την είσοδο στην Αγιά Σοφία δωρεάν. Και τί σημαίνει αυτό; Όχι μόνο να την κάνουμε δωρεάν, αλλά μετά τις εκλογές θα καταργήσουμε τον όρο "μουσείο" και θα κάνουμε την Αγιά Σοφία τζαμί", είπε χαρακτηριστικά σε ομιλία του προς τους κατοίκους της Τραπεζούντας.

Μάλιστα, έκανε αναφορά και στο όνομα της Κωνσταντινούπολης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει. Το όνομα αυτής της περιοχής είναι "Ισλάμ μπολ" (σ.σ άφθονο Ισλάμ) και το ξέρετε αυτό".


Να υπενθυμίσουμε ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος είχε απαντήσει σε ερώτηση για την Αγία Σοφία και για το αν μπορεί η είσοδός να είναι δωρεάν. "Γιατί όχι. Μπορεί να γίνει άνετα. Μάλιστα, μπορούμε να το δούμε σοβαρά αλλάζοντας τον τίτλο του από "μουσείο" σε "Τέμενος Αγίας Σοφίας". Όπως οι τουρίστες εισέρχονται χωρίς πληρωμή στο τέμενος Σουλταναχμέτ, όπως και στο Σουλεϊνάνιγιε ή το τέμενος Φατίχ. Θα το βγάλουμε από το καθεστώς μουσείου. Ήδη γνωρίζετε ότι αυτό το καθεστώς καθιερώθηκε μεταγενέστερα. Κι αυτό ήταν βήμα της νοοτροπίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Μπορούμε να αλλάξουμε το βήμα αυτό που έκανε η νοοτροπία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος".

Unesco: Χρειάζεται η έγκρισή μας για να γίνει η Αγιά Σοφιά τζαμί

«Φρένο» στις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά, βάζουν πηγές της Unesco. Με δηλώσεις τους στο πρακτορείο Sputnik ανέφεραν ότι για οποιαδήποτε αλλαγή σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς απαιτείται η έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του οργανισμού.

«Όλες οι αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομίας. Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αλλάξει το όνομα κάποιου μνημείου, πρέπει να υποβάλλει τις αλλαγές αυτές προς έγκριση στην Επιτροπή (της Unesco)», δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή του οργανισμού στο Sputnik.

Τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι η Αγιά Σοφιά θα μπορούσε να μετατραπεί σε τζαμί, ενώ σε χθεσινή του ομιλία στην Τραπεζούντα υποσχέθηκε ενώπιον οπαδών του κόμματός του ότι αυτό θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]