Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βουλευτή ψηφίζεις, όχι πρωθυπουργό


Του Αλέξανδρου Σκούρα

«Τι θα ψηφίσεις; Μητσοτάκη, εσύ; Τσίπρα δαγκωτό!» Κάπως έτσι εξελίσσονται οι συζητήσεις για τις εκλογές. Όμως ισχύει η εντύπωση ότι οι ψηφοφόροι επιλέγουν πρωθυπουργό επί της ουσίας;

Θεωρώ πως με τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εξελίξεις, με τις μεταγραφές, τις ανεξαρτητοποιήσεις και όλα τα ευτράπελα που βιώνουμε αυτές τις μέρες, αναδεικνύεται η πραγματική φύση των εθνικών εκλογών: Πρώτα απ’όλα ψηφίζουμε βουλευτές. Αυτοί είναι οι πιο άμεσοι και σημαντικοί μας εκπρόσωποι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αυτοί μπορούν να αποσύρουν την ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση, να ελέγξουν την εκτελεστική εξουσία γι σκάνδαλα και περιπτώσεις διαφθοράς, να κυρώσουν ή να ακυρώσουν διεθνείς συμβάσεις που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας μας.

Οι αντιπρόσωποι μας στο κοινοβούλιο έχουν συνταγματικό δικαίωμα να ψηφίζουν κατά συνείδηση. Δεν χρωστούν σε κανέναν κομματική πειθαρχία και ουσιαστικά είναι υπόλογοι μόνο σε εμάς. Αυτό σημαίνει πως έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν κόντρα στον αρχηγό τους, την πλειοψηφία ή την μειοψηφία του ελληνικού λαού και να συμμαχούν με οποιοδήποτε κόμμα θεωρούν ότι τους εκφράζει. Με αλλά λόγια έχουν μεγάλη ελευθερία κινήσεων κατά τη διάρκεια της θητείας τους και όπως συμβαίνει πάντα όπου υπάρχει πολύ ελευθερία υπάρχει και μεγάλη ευθύνη.


Το ήθος, η ακεραιότητα και η ποιότητα του χαρακτήρα ενός υποψηφίου βουλευτή μπορεί να μην κριθεί ή να δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια μιας θητείας. Υπό κανονικές συνθήκες, η ζωή και η δουλειά των βουλευτών δεν απαιτεί μεγάλες θυσίες και συμβιβασμούς. Όμως, όταν οι καταστάσεις είναι κρίσιμες, το ήθος ακόμα και ενός βουλευτή αρκεί για να αλλάξει τον ρού της ιστορίας. Ειδικά στη μετά μνημονιακή Ελλάδα, η σημασία μέχρι και της τελευταίας βουλευτικής ψήφου πρέπει να έχει γίνει σαφές ακόμα και στους πιο άσχετους με την πολιτική συμπολίτες.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Διότι κλοπές έρχονται και θα κληθούμε να πάμε στις κάλπες. Αν πάμε νομίζοντας ότι ψηφίζουμε για πρωθυπουργό και παρεμπιπτόντως για βουλευτές, μπορεί να ξαναγεμίσει η Βουλή με πολιτικούς σαν αυτούς που ταλαιπωρούν τη χώρα και δοκιμάζουν τις αντοχές μας. Αν όμως συνειδητοποιήσει ο καθένας μας ότι ψηφίζουμε κυρίως βουλευτές και παρεμπιπτόντως πρωθυπουργό, υπάρχει ακόμα ελπίδα.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]