Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών η Συμφωνία των Πρεσπών


Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Το πράσινο φως από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής πήρε η Συμφωνία των Πρεσπών. Η συμφωνία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, δίχως τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, αφού τα κουκιά ήταν μετρημένα, μετά τις χθεσινές μεθοδεύσεις του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση με τους ανεξάρτητους βουλευτές. Πλέον η σκυτάλη δίδεται στην Ολομέλεια, οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν αύριο το πρωί στις δέκα. Εφόσον η αξιωματική αντιπολίτευση δεν καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι, η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης.

Τη συζήτηση στην Επιτροπή έκλεισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος για μια ακόμη φορά αρνήθηκε να καταθέσει τα έγγραφα που ζητούσε από νωρίς το πρωί η αντιπολίτευση. «Κρύφτηκε» πίσω από το επιχείρημα ότι οι Σκοπιανοί δεν ενσωματώνουν τις τροπολογίες στο Σώμα του Συντάγματος αλλά τις παραθέτουν στο τέλος! Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το… καθήκον του εισπράττοντας το πολιτικό κόστος και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η κόντρα με τον Καμμένο δεν είναι σικέ. «Εκπλήσσομαι όταν ακούω περί κατασκευασμένων τάχα αντιθέσεων», είπε και με μεγάλη δόση ειρωνείας προσέθεσε ότι ΣΥΡΙΖΑ σέβεται τους «εμπόρους πατριωτισμού και τους Μακεδονομάχους Α.Ε.». Κάλεσε, δε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τηρήσουν στάση εθνικής ευθύνης και ειλικρίνειας.


Νωρίτερα, πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω του εισηγητή της, Γιώργου Κουμουτσάκου ζήτησε μετ’ επιτάσεως να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα. «Είναι αδιανόητο να μην κατατεθεί το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς αυτό», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτηρίζοντάς σωστά προαπαιτούμενο συζήτησης. Το ίδιο αίτημα είχε εξάλλου διατυπώσει και ο Νίκος Δένδιας. Να τεθεί στη διάθεση των βουλευτών το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος της γείτονος χώρας ώστε να δούμε αν οι τροποποιήσεις συνάδουν με το όλο κείμενο. Αν δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο, να λεχθεί καθαρά και να συνεκτιμηθεί από τους βουλευτές», τόνιζε χθες ο γαλάζιος βουλευτής, με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο να ζητάει εκ νέου το κείμενο να κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή.

Η απάντηση του κ. Κατρούγκαλου ήταν ενδεικτική της πρόθεσης της κυβέρνησης να συσκοτίσει: κατέθεσε εκτυπωμένο το Σύνταγμα των γειτόνων από την επίσημή τους ιστοσελίδα. Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, πάντως, απέδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για χρήση του όρου Μακεδονία. Ειδικότερα, ομολόγησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ουσιαστικά δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί θα μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες» . «Τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι θέματα συνείδησης και ατομικού αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της γειτονικής χώρας», είπε αρχικά ο Υπουργός εξηγώντας ότι η χώρα μας δεν μπορεί -μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών- να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού. «Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι», ομολόγησε προσθέτοντας ότι απλά «μπορούμε να τους πούμε τι δεν είναι στον βαθμό που θίγουν τη δική μας ιστορία»!

Ο Ν. Φίλης λίγο αργότερα επιβεβαίωσε τον Γ. Κατρούγκαλο και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι όσοι μιλούν μόνο για Ελληνική Μακεδονία εξάγουν αλυτρωτισμό! «Η Μακεδονία δεν είναι και ελληνική», είπε εξηγώντας ότι μόνο η ελληνική Μακεδονία είναι… Ελληνική. «Και όταν ακούγεται ότι η Μακεδονία είναι μια, και είναι ελληνική, είναι αλυτρωτισμός όσο και αν δεν αρέσει» και μάλιστα πήγε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι η Μακεδονία έγινε(!) ελληνική!

Να σημειωθεί ότι υπέρ της Συμφωνίας τάχθηκε και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Σπύρος Δανέλλης.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]