«Πράσινο φως» από τον Νίμιτς
Εγκυρη και σύμφωνη με το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ κρίνει την ολοκλήρωση των διαδικασιών κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς, προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε. Ο κ. Νίμιτς γνωστοποίησε την κοινοποίηση της ρηματικής διακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και στον ίδιο, τονίζοντας ότι πλέον, είναι η σειρά της Αθήνας να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που της αναλογούν με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών. «Μετά την κοινοποίηση από την ΠΓΔΜ της ολοκλήρωσης των σχετικών συνταγματικών τροποποιήσεων και των εσωτερικών νομικών διαδικασιών της για την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, η εξέταση και, ακολούθως, η επικύρωση της συμφωνίας από την Ελληνική Δημοκρατία, μέσω των εθνικών της διαδικασιών, θα ήταν σύμφωνες με τις σχετικές προβλέψεις της συμφωνίας των Πρεσπών», αναφέρεται ενδεικτικά στο ανακοινωθέν του κ. Νίμιτς. «Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας όπως αυτή περιγράφεται στη συμφωνία», καταλήγει ο κ. Νίμιτς υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος και ο ΟΗΕ παραμένουν στη διάθεση των δύο πλευρών, μέχρις ότου να επιλυθεί η μεταξύ τους διαφορά.
Στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ είναι σαφές ότι η προσοχή των ΜΜΕ είναι στραμμένη στην Αθήνα και στην εξέλιξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσης, μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, η πολιτική ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη, κυρίως λόγω των αντιδράσεων της εθνικιστικής αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE. Η αντιπολίτευση ζητεί εκλογές, τονίζοντας ότι αυτές θα λάβουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα περί του αν οι πολίτες προτιμούν το νέο όνομα («Βόρεια Μακεδονία») ή το υφιστάμενο («Μακεδονία»). Η συζήτηση αυτή στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ έχει σαφώς προεκλογικό χαρακτήρα δεδομένου ότι στα τέλη Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, προκειμένου να αναδειχθεί, απευθείας από τους ψηφοφόρους, ο διάδοχος του Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Στην Αθήνα, στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών για τη συμφωνία των Πρεσπών, η Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών δημοσίευσε ορισμένες ερωτήσεις και απαντήσεις. Η πρώτη ερώτηση αφορά την εθνική γραμμή, η οποία περιγράφεται τα τελευταία 15 χρόνια ως σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση έναντι όλων (erga omnes). Μάλιστα γίνεται παραπομπή στις δηλώσεις προηγούμενων υπουργών Εξωτερικών (Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ευάγγελος Βενιζέλος). Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, στα κέρδη για την Ελλάδα λογίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «στο εξής, όχι μόνον το όνομα της χώρας παύει να είναι “Μακεδονία”, αλλά δεν μπορούν να ονομάζονται “μακεδονικοί”, χωρίς τον επιθετικό προσδιορισμό “Βόρεια” όλοι οι κρατικοί θεσμοί, τα δημόσια κτίρια ή ακόμη και ιδιωτικοί φορείς, εφόσον χρηματοδοτούνται από το κράτος ή έχουν συσταθεί με νόμο». Επιπλέον, ενισχύεται η ευρωπαϊκή προοπτική και η σταθερότητα της γειτονικής χώρας, ενώ «αναβαθμίζεται ο ρόλος της Μακεδονίας και της Θράκης σε περιφερειακό οικονομικό κόμβο». Τονίζεται ότι για πρώτη φορά η γειτονική χώρα αναγνωρίζει ότι δεν έχει σχέση με τον «αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρoνομιά» της Μακεδονίας. Στο ερώτημα περί του αν η Ελλάδα αναγνωρίζει «μακεδονικό έθνος», το ΥΠΕΞ απαντά ότι «η συμφωνία ορίζει αποκλειστικά και μόνο την “ιθαγένεια” των πολιτών της γείτονος, που είναι ο νομικός δεσμός του πολίτη με το κράτος».
Βασίλης Νέδος
Καθημερινή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...