Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καθοριστικός ο Ιανουάριος για το Κυπριακό - Οι τελευταίες εξελίξεις


Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει την παραμικρή πολιτική ή νομική υποχρέωση να δεχθεί εκτροπή του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, κ. Προδρόμου, εκτίμησε ότι ενδεχομένως η κ. Λουτ θα επισκεφθεί την Κύπρο προς το τέλος Ιανουαρίου. Επανέλαβε δε την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη συζήτηση των "όρων αναφοράς" για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Είναι περίεργο, ότι από την στιγμή που ανέλαβε να εκπροσωπήσει τον Γ,Γ, του ΟΗΕ η κ. Λουτ, ακούμε συνεχώς για τους "όρους αναφοράς" επί τη βάσει των οποίων θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, με τον ΟΗΕ να επείγεται περιέργως να δοθεί λύση σύντομα.

Όμως, υποτίθεται ότι θα υπάρξει σύμπλευση Ε/κ και Τ/κ στους "όρους αναφοράς", που σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να προβεί σε σημαντικές υποχωρήσεις, αφού το χάσμα είναι τεράστιο. Δύο μόνο στοιχεία αρκούν. Η τουρκική πλευρά θέλει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση, ενώ η Ε/κ επιθυμεί να διατηρηθούν τα συμφωνηθέντα στην Ελβετία. Δεύτερον, η Ε/κ πλευρά διαφωνεί απολύτως με την αναφορά του κ. Ν. Αναστασιάδη σε "χαλαρή αποκεντρωμένη ομοσπονδία", την οποία ζητούν οι Τούρκοι.

Δεν είναι μόνον αυτά. Ότι πρέπει να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση, πρέπει να το επιζητήσει η ελληνική πλευρά, όχι όμως με διαγραφή μόνον όσων συζητήθηκαν στην Ελβετία -και να διατηρηθούν τα συμφωνηθέντα τον Φεβρουάριο του 2014, όπως ζητούν οι Τούρκοι, επειδή ο κ. Ν. Αναστασιάδης, αναγνώρισε, μεταξύ άλλων, ότι οι Τ/κ αποτελούν ισότιμο μέρος του κράτους-, αλλά να επαναρχίσουν από την πρώτη ημέρα μετά την Κατοχή του 1974, με δεδομένο ότι και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν πως η προσπάθεια Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, δεν μπορεί να έχει αίσια κατάληξη.


Το τόνισα και προ καιρού, υπενθυμίζοντας και την ίδια τοποθέτηση του καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστου, εκ των αξιολογοτέρων και εγκυροτέρων Ελλήνων αναλυτών, ότι είναι περίεργο το γεγονός πως στην Κύπρο και στην Ελλάδα αναρίθμητοι φορείς πολιτικής εξουσίας και φορείς επιστημονικών τίτλων δεν γνωρίζουν τις καταστατικές διατάξεις του ΟΗΕ, τις αρχές του καθεστώτος κρατικής κυριαρχίας, την αυστηρή οριοθέτηση του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας και την υποχρεωτικώς και ρητώς περιορισμένη δικαιοδοσία του να αποκαταστήσει την διεθνή τάξη και ασφάλεια!

Δηλαδή, αυτό που θέλει να πράξει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, να καθοριστεί δηλαδή ημερομηνία λήξης των διαπραγματεύσεων, και σε περίπτωση αποτυχίας, να αναλάβει ο ΟΗΕ ως επιδιαιτητής την εξεύρεση λύσης, την οποία θα υποχρεωθούν να αποδεχθούν οι δύο κοινότητες, σε καμία καταστατική διάταξη του Οργανισμού δεν προβλέπεται τέτοιου είδους αρμοδιότητα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει την παραμικρή πολιτική ή νομική υποχρέωση να δεχθεί εκτροπή του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ως κυρίαρχο κράτος και μέλος του ΟΗΕ έχει απόλυτο δικαίωμα να υποδείξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον εντολοδόχο Γενικό Γραμματέα ότι ο ίδιος ο ΟΗΕ εξαρχής όρισε ποιος και πως παρανόμησε.

Επίσης, ότι για συγκεκριμένους νομικούς και πολιτικούς λόγους απαιτείται να περιοριστεί στην αποκατάσταση της διεθνούς τάξης και της διεθνούς νομιμότητας. Να επαναφέρει επομένως η Ε/κ στο τραπέζι τα αρχικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία έχουν απεριόριστη χρονική ισχύ, ότι πρέπει να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής. Και όχι μόνον αυτό, αλλά και να οργανωθεί το κυπριακό κράτος, επί τη βάσει των αρχών της δημοκρατίας, όπου η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία ελέγχει.

Ο καθηγητής Παναγιώτης Ήφαιστος είναι σαφής: «Το μείζον είναι να γίνει κατανοητό ότι οι Υψηλές Αρχές και ο Χάρτης είναι υπέρτερες χαλαρών και θολών ερμηνειών, ή παράνομης αυτονόμησης του Γενικού Γραμματέα και άλλων υπαλλήλων του ΟΗΕ. Το θέσφατο του καθεστώτος των σύγχρονων διεθνών σχέσεων είναι η κρατική κυριαρχία, η διακρατική ισότητα, η μη επέμβαση στα εσωτερικό των κρατών, η μη απειλή χρήσης ή χρήση βίας και η αυστηρή οριοθέτηση των δικαιοδοσιών των οργάνων του ΟΗΕ (συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας) στην διαφύλαξη της διεθνούς τάξης και της ασφάλειας και ακεραιότητας των κρατών».

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]