Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Την έκδοση Γκιουλέν στην Τουρκία συζητούν Ουάσιγκτον - Άγκυρα


Στην τουρκική πρωτεύουσα επρόκειτο να μεταβεί σήμερα ομάδα Αμερικανών αξιωματούχων για επαφές με Τούρκους ομολόγους τους, οι οποίοι εκφράζουν την ελπίδα ότι οι συνομιλίες αυτές θα ανοίξουν τον δρόμο για την έκδοση του ιεροκήρυκα, φερόμενου ως εντολέα του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, Φετουλάχ Γκιουλέν, στην Τουρκία.

Η διήμερη επίσκεψη των Αμερικανών αξιωματούχων των υπουργείων Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Εξωτερικών κατέστη δυνατή χάρη στην πρόσφατη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας. Τον Οκτώβριο, η Αγκυρα διέταξε την αποφυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, ενώ η ανακοίνωση από τον πρόεδρο Τραμπ της απόσυρσης αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την Τουρκία, ενώ σύμφωνα με χθεσινή κοινή ανακοίνωση του προέδρου Ερντογάν και του νεοεκλεγέντος Ιρακινού προέδρου Μπαράμ Σαλίχ, οι δύο χώρες θα εντείνουν τις προσπάθειες από κοινού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους ως κράτος δικαίου και θα διατάξουν την έκδοση του επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης, Φετουλάχ Γκιουλέν», είπε στις 30 Δεκεμβρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.


Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει στον Τούρκο ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται με στόχο την έκδοση του Γκιουλέν». Παρ’ όλα αυτά, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε λίγες ημέρες αργότερα ότι η ιδιωτική αυτή συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του G20 στο Μπουένος Αϊρες αποτελούσε δέσμευση για απέλαση του 77χρονου κληρικού από τις ΗΠΑ.

Την επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας επιβεβαίωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα, αρνούμενη ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των διμερών συνομιλιών.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει προωθήσει στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης 80 κιβώτια με έγγραφα που σχετίζονται με τον ρόλο του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Την ίδια ώρα, το FBI έχει πραγματοποιήσει έρευνα για τα κεφάλαια που συγκεντρώνει η οργάνωση του Γκιουλέν, μέσω των δεκάδων ιδιωτικών σχολείων της στις ΗΠΑ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]