Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αυξάνονται οι Έλληνες που «μόλις τα βγάζουν πέρα»


Του Γιώργου Φιντικάκη

Τέσσερις μήνες μετά την έξοδο από τα μνημόνια, και οι Έλληνες που δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα», αυξάνονται, αντί να μειώνονται. Το 86% των νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 60% των καταναλωτών δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα», όπως προκύπτει από την μηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ για τον μήνα Δεκέμβριο.

Εικόνα που επιβεβαιώνει ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είχε καμία ευεργετική επίδραση στην τσέπη των πολιτών, καθώς τα αντίστοιχα ποσοστά το Νοέμβριο ήταν ελαφρώς καλύτερα.

Σύμφωνα με την έρευνα, που έγινε σε δείγμα 1.500 νοικοκυριών, μόλις το 10% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανή την αποταμίευση το προσεχές 12μηνο και μόλις 3% τη θεωρεί πολύ πιθανή. Αντιθέτως, για το 15% δεν είναι πιθανή και για το 71% αποτελεί… μακρινό όνειρο. Επιπλέον, από το 60% που οριακά τα βγάζει πέρα, το 13% αναγκάζεται να καταφεύγει στις αποταμιεύσεις του.

Τα παραπάνω δείχνουν όχι μόνο την δεινή οικονομική θέση των νοικοκυριών, αλλά και ότι όσο ροκανίζονται οι αποταμιεύσεις, τόσο αποδυναμώνεται η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες. Τυχαίο δεν είναι ότι οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες μετά βίας ξεπερνούσαν τον Σεπτέμβριο τα 131,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ τον Νοέμβριο του 2014 έφθαναν τα 164 δισ. ευρώ.


Στο ίδιο μήκος κύματος με τα παραπάνω, η πρόθεση για αγορές το επόμενο 12μηνο επίσης παρουσιάζει υποχώρηση, με το 43% των ερωτηθέντων να προβλέπει ότι θα μειώσει τις δαπάνες, όταν μόνο 7% αναμένει το αντίθετο. Τα ποσοστά αυτά είναι, πάντως, βελτιωμένα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όταν το 58% των καταναλωτών προέβλεπε ότι θα κάνει λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες και μόλις 4% βρισκόταν στον αντίποδα.

Το οξύμωρο είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάστασή τους και την κατάσταση της χώρας εμφανίζονται θετικές. Το 44% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 12% προβλέπει μικρή βελτίωση.

Τέσσερις και πλέον μήνες έξω από τα μνημόνια, το ρεζερβουάρ της οικονομίας παραμένει μισοάδειο, και οι δείκτες δεν προϊδεάζουν για μια στιβαρή ανάκαμψη και υπέρβαση της κρίσης. Πράγματι η ανεργία μειώνεται, αλλά η εικόνα είναι «μαγική», η καταπολέμησή της γίνεται με μηνιάτικα των 400 ευρώ, και ένας στους τέσσερις εργαζόμενους απασχολούνται με μορφή μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, όπως έδειξαν τα προ ημερών στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ».

Έχει ενδιαφέρον ότι το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει αισθητή άνοδο της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 43%, με μόνο το 24% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]