Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιά ερωτήματα περιμένουν απαντήσεις μέσα στο 2019


Tο 2019 θα είναι έτος εκλογικό! Και μάλιστα με πενταπλές κάλπες. Από μία για τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές κι άλλες τρεις για τις τοπικές

Τι σόι χρονιά θα είναι αυτή που ξεκίνησε πριν από μερικές ώρες, θα το ξέρουμε επακριβώς σε 365 ημέρες. Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο: το 2019 θα είναι έτος εκλογικό! Και μάλιστα με πενταπλές κάλπες. Από μία για τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές κι άλλες τρεις για τις τοπικές εκλογές.

Ως προς αυτό, εκείνο που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη είναι η ημερομηνία των εθνικών εκλογών καθώς οι ευρωεκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου και οι τοπικές επίσης την ίδια μέρα, με τον δεύτερο γύρο, όπου χρειαστεί, να διεξάγεται μια βδομάδα αργότερα, στις 2 Ιουνίου. Θεωρητικά, πάντως, υπάρχει το ενδεχόμενο ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών να έρθει μια βδομάδα νωρίτερα, στις 19 Μαΐου. Αυτό ενδέχεται να συμβεί εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να κάνει στις 26 Μαΐου και τις εθνικές εκλογές, καθώς διατυπώνονται σοβαρές ενστάσεις από πολλές πλευρές ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσει πενταπλές εκλογές ταυτόχρονα. Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση πιθανόν να φέρει τροπολογία στη Βουλή, για να μεταθέσει τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών μια βδομάδα νωρίτερα.

Όμως, μπορεί οι εθνικές εκλογές να γίνουν νωρίτερα, μέσα στον Μάρτιο για παράδειγμα. Αυτό θα συμβεί σε δύο περιπτώσεις: η πρώτη είναι να απολέσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη εξ αφορμής της συμφωνίας των Πρεσπών. Η δεύτερη, εάν ο πρωθυπουργός κρίνει ότι ο Μάρτιος είναι η καταλληλότερη περίοδος για να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το μπαράζ παροχών και υποσχέσεων του τελευταίου διμήνου.


Σε διαφορετική περίπτωση το πιθανότερο είναι να στήσει κάλπες τον Μάιο, μιας και η επιλογή του Οκτωβρίου εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο, καθώς σε περίπτωση καθαρής ήττας στις ευρωεκλογές, θα είναι πολύ δύσκολο στη συνέχεια να ανακάμψει και το πιθανότερο θα είναι, το φθινόπωρο η ήττα να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2019 αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο ακριβής χρόνος της κύρωσης από την ελληνική Βουλή δεν έχει προσδιοριστεί, όμως θεωρείται πιθανότερο αυτό να γίνει το αργότερο μέσα στον Φλεβάρη. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η συμφωνία θα περάσει. Επιπλέον, φιλοδοξεί πως δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα δεδηλωμένης. Όμως, όλα αυτά είναι προς απόδειξη.

Επίσης, ένα άλλο ερώτημα είναι εάν θα επιλέξει η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με τη συμφωνία των Πρεσπών, να κυρώσει και το πρωτόκολλο εισδοχής της FYROM στο ΝΑΤΟ. Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να σχεδιάζει να το παραπέμψει αυτό για μετά τις εκλογές προκειμένου να στριμώξει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η υπόθεση της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Εάν θα προχωρήσει ή όχι μέχρι τέλους η αναθεωρητική διαδικασία, ποια άρθρα και με ποια πλειοψηφία θα κριθούν αναθεωρητέα.

Αντιθέτως, δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν θα προχωρήσει η συμφωνία των 15 σημείων την οποία ανακοίνωσαν τον περασμένο Νοέμβριο ο Αλέξης Τσίπρας με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή προς το τέλος Ιανουαρίου, κάνοντας μια, δυο υποχωρήσεις ως προς τη μισθοδοσία των κληρικών. Όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν αυτές θα είναι ικανές να κάμψουν τις ισχυρές αντιδράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ιεραρχίας της ελλαδικής εκκλησίας και των κληρικών.

Τέλος, άλλο ένα ερώτημα το οποίο θα απαντηθεί εντός του 2019 είναι εάν θα καταφέρει η χώρα να βγει στις αγορές. Η διεθνής οικονομική συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή, ενώ και η κατάσταση της εγχώριας οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι μάλλον προβληματική. Εξ ου και τα πολύ υψηλά επιτόκια που καθιστούν απαγορευτική προς το παρόν, κάθε σκέψη για ψώνια από τις αγορές.

Κατά τα λοιπά, ας είναι αίσιον και ευτυχές τον νέον έτος!

Νίκος Ηλιάδης
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]