Πώς στρατολογούν πραγματικά οι διάφορες χώρες τους μυστικούς τους πράκτορες
Πιστεύετε ότι διαθέτετε τα προσόντα για να γίνετε κατάσκοπος; Εάν ταυτίζεστε με τον James Bond, την Evelyn Salt ή τον Jason Bourne, σίγουρα θα ξέρετε ότι το να μπεις στις μυστικές υπηρεσίες δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά από την άλλη δεν είναι και τόσο μυστικό και απρόσιτο όπως ίσως φαντάζεστε. Σήμερα, το πιθανότερο είναι ότι θα κάνετε κάποια αίτηση online και δεν υπάρχει πιθανότητα να σας χτυπήσει απαλά στον ώμο κάποια σκιώδης φιγούρα με καμπαρντίνα. Δείτε πώς γίνεται.
Αγγλία: MI5 – Η Μυστικη Υπηρεσια
Η MI5 διαθέτει ένα τμήμα προσλήψεων στην ιστοσελίδα της από όπου μπορείτε να κάνετε αίτηση σε μια σειρά από σχετικές θέσεις. Σήμερα οι θέσεις που είναι διαθέσιμες περιλαμβάνουν ειδικούς τεχνικούς, αξιωματούχους κινητής παρακολούθησης και αναλυτές διαχείρισης ταυτοποίησης και πρόσβασης.
Παρόλο που η MI5 είναι ένας εργοδότης ίσων ευκαιριών, υπάρχουν κάποια κριτήρια τα οποία θα πρέπει να πληροί ο υποψήφιος προκειμένου να ληφθεί υπόψη. Πρώτον και κύριον, μόνο οι Βρετανοί πολίτες με τουλάχιστον έναν Βρετανό γονέα μπορούν να κάνουν αίτηση.
Εάν είστε γλωσσομαθείς, θα κερδίσετε σίγουρα 'πόντους'. Οι υποψήφιοι που γνωρίζουν καλά γλώσσες όπως Κουρδικά, Παστούν, Μανδαρινική, Τουρκικά και Ρωσικά έχουν προτεραιότητα.
Η εξωτερική εμφάνιση των υποψηφίων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο καθημερινή. Οι χίπστερ με τα μεγάλα τατουάζ και τα piercing δεν επιτρέπονται καθώς ούτε τα μπλε μαλλιά και τα περίεργα ρούχα. Το ζητούμενο είναι να περνούν απαρατήρητοι όσο το δυνατόν περισσότερο.
Το να κρατάς το στόμα σου κλειστό και να είσαι εχέμυθος είναι επίσης σημαντικότατο. Οι υποψήφιοι επιτρέπεται να αποκαλύψουν ότι έχουν κάνει αίτηση στις Μυστικές Υπηρεσίες μόνο σε κοντινό τους συγγενικό πρόσωπο κι αυτό μόνον εφόσον είναι Βρετανός πολίτης.
Οι υποψήφιοι ελέγχονται από κάθε άποψη. Κάθε επίδοξος πράκτορας πρέπει να είναι απόλυτα "καθαρός", από φορολογικής, ιατρικής και νομικής πλευράς μεταξύ άλλων.
ΗΠΑ: Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA)
Το ίδιο που ισχύει και στην MI5, ισχύει κατά κάποιο τρόπο και στην CIA. Η όλη ηλεκτρονική διαδικασία αίτησης είναι πάρα πολύ δύσκολη, χρονοβόρα και... αδιάκριτη. Οι έλεγχοι που γίνονται είναι εκτενείς και εκείνοι που αφορούν στο παρελθόν του υποψηφίου μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και ένα χρόνο σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά κι εδώ οι υποψήφιοι μπορεί να είναι μόνον Αμερικανοί πολίτες.
Προτιμώνται εκείνοι που έχουν πτυχίο καθώς και εκείνοι που γνωρίζουν άπταιστα Αραβικά, Κορεάτικα, Πάστο, Μανδαρινικά, Ντάρι, Ρωσικά, Φαρσί και Σομαλί, καθώς και την αντίστοιχη κουλτούρα και τον πολιτισμό των λαών αυτών.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν εξαιρετικό χαρακτήρα για να καταφέρουν να βρουν δουλειά στην CIA. Οι περίφημοι έλεγχοι που γίνονται αφορούν σε κάθε πτυχή της ζωής του υποψήφιου. Τίποτα δεν μένει κρυφό από τις Μυστικές Υπηρεσίες.
Η όλη διαδικασία εξονυχιστικού ελέγχου περιλαμβάνει και εξέταση για τυχόν χρήση ουσιών. Παρόλο που η μαριχουάνα είναι νόμιμη σε κάποιες πολιτείες, η CIA επιμένει στο ότι οι πράκτορές της θα πρέπει να απέχουν από τα ναρκωτικά κάθε είδους και το οποιοδήποτε ίχνος στο αίμα των υποψηφίων σημαίνει την αυτόματη απόρριψή τους.
Ελέγχεται και το ιστορικό των υποψηφίων στο ίντερνετ και εάν κάποιος υποψήφιος βρεθεί να έχει κατεβάσει παράνομο περιεχόμενο από τον ιστό απορρίπτεται άμεσα. Ακόμη κι εάν πρόκειται για μία και μοναδική φορά που κάποιος κατέβασε παράνομα κάποιο τραγούδι, παραδείγματος χάρη.
Η Υπηρεσία ελέγχει την ζωή του υποψήφιου, τον χαρακτήρα, το εάν είναι αξιόπιστος και εχέμυθος και εάν έχει ορθή κρίση. Ελέγχεται επιπλέον η πιθανότητα να "παρασυρθεί", ενώ οι υποψήφιοι περνούν και από ανιχνευτή ψεύδους.
Καναδάς: Καναδική Υπηρεσία Πληροφοριών (CSIS)
Το ίδιο αυστηρή και ενδελεχής είναι και η διαδικασία πρόσληψης στην CSIS και οι έλεγχοι είναι χρονοβόροι και πολύπλοκοι. Οι θέσεις που αναρτώνται στην ιστοσελίδα τους απευθύνονται αποκλειστικά σε Καναδούς πολίτες οι οποίοι πληρούν τα αυστηρότατα αυτά κριτήρια. Ακριβώς όπως και σε άλλες παρόμοιες θέσεις, οι υποψήφιοι με γνώσεις ξένων γλωσσών προτιμώνται.
Καθώς το κριτήριο των σπουδών δεν είναι τόσο σημαντικό όπως στην MI5 και στην CIA – υπάρχουν κάποιες θέσεις οι οποίες είναι ανοικτές και σε υποψήφιους χωρίς πτυχίο αλλά η γνώση Αραβικών, Σοράνι, Μανδαρικών και Ρωσικών είναι ιδιαίτερα επιθυμητή.
Η διαδικασία αίτησης περιλαμβάνει δέκα πλήρη στάδια, από την αρχική αξιολόγηση μέχρι τις έρευνες του παρελθόντος και από τις συνεντεύξεις μέχρι τα τεστ φυσικής κατάστασης. Οι όποιες γλώσσες που δηλώνονται εξετάζονται προσεκτικά και βαθμολογούνται.
Το να είσαι φυσικά υγιής ψυχικά είναι σημαντικότατο και οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε ψυχολογικές αξιολογήσεις προκειμένου να προχωρήσουν στην επόμενη φάση. Τα τεστ αυτά περιλαμβάνουν ψυχομετρικούς ελέγχους και έλεγχο της ψυχικής υγείας σε βάθος.
Οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν οικονομικές δηλώσεις, δείγματα δακτυλικών αποτυπωμάτων και να λάβουν μέρος σε μια απαιτητική συνέντευξη ασφαλείας. Τα πάντα ελέγχονται εξονυχιστικά και εξετάζονται εκ νέου προκειμένου να διασφαλιστεί η εγκυρότητα και η αυθεντικότητα των εγγράφων.
Εάν οι πληροφορίες που έδωσε ο υποψήφιος είναι ακριβείς, θα πρέπει στη συνέχεια να συναινέσει σε ένα τεστ ανίχνευσης ψεύδους κατά την τελική φάση της διαδικασίας για να επιβεβαιωθεί ότι ο υποψήφιος δεν ψεύδεται για κάτι που αφορά στο παρελθόν του.
Αυστραλία: Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αυστραλίας (ASIS)
Οι Αυστραλοί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών προσλαμβάνονται με παρόμοιο τρόπο που στρατολογούνται οι κατάσκοποι στην Αγγλία, στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Η ASIS, ο κλάδος της μυστικής υπηρεσίας που ασχολείται με τις εξωτερικές απειλές, προσλαμβάνει κόσμο για πολλές θέσεις της online.
Κι εδώ οι υποψήφιοι πρέπει να είναι Αυστραλοί πολίτες. Προτιμώνται εκείνοι με πτυχίο και με γνώσεις Αραβικών και οι υποψήφιοι απαγορεύεται να αναφέρουν σε κάνενα συγγενικό πρόσωπο ότι έχουν κάνει αίτηση για στην ASIS.
Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν υπομονή και να είναι προετοιμασμένοι ότι θα περιμένουν. Και θα περιμένουν. Και θα περιμένουν. Η όλη διαδικασία κρατάει πολύ και μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο ή και παραπάνω. Για το λόγο αυτό οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν τεράστια υπομονή αλλά και πολλές άλλες δεξιότητες.
Ελέγχεται κάθε πτυχή της ζωής και του χαρακτήρα των υποψηφίων προκειμένου να μην υπάρξουν εκπλήξεις στο μέλλον.
Γίνεται επιπλέον έλεγχος και στους συγγενείς και στην οικογένεια του υποψηφίου, καθώς και στους φίλους του. Εάν βρεθεί κάτι που δεν τους αρέσει, όπως κάποιος φίλος με ακραίες πολιτικές απόψεις, το παιχνίδι έχει χαθεί.
Δεδομένης της απίστευτα δύσκολης διαδικασίας, ελάχιστοι είναι εκείνοι που τα καταφέρνουν και δεν απορρίπτονται. Στην πραγματικότητα μόνο ο ένας από τους 100 σοβαρούς υποψήφιους θα πάρει κάποια θέση στην ASIS.
Ρωσία: Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR)
Η SVR είναι η διάδοχος της περίφημης KGB, η οποία διαλύθηκε το 1991. Η συγκεκριμένη υπηρεσία προσλαμβάνει μέσω μυστικών σχολών όπου οι φοιτητές εκπαιδεύονται σε διάφορες δεξιότητες και μαθαίνουν ξένες γλώσσες. Εκπαιδεύονται επίσης σε τεχνικές πολέμου, τόσο με όπλο όσο και χωρίς.
Πρόσφατα έγγραφα που ήρθαν στο φως αποδεικνύουν ότι η παλαιά τακτική του Ψυχρού Πολέμου που αφορούσε στην στρατολόγηση "στόχων" αποτελεί σημαντικότατο μέρος της κατασκοπείας της Ρωσίας σε χώρες όπως οι ΗΠΑ. Αφού μάθει τα πάντα για το άτομο και το παρελθόν του, τα έγγραφα του FBI αναφέρουν ότι το προσεγγίζουν και είτε του προσφέρουν χρήματα είτε χάρες ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ακολουθείται διαφορετική τακτική όπως αυτή του εκβιασμού.
ProNews
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...