Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πως ο Τσίπρας έδειξε ότι έχει «ξεγράψει» πολιτικά τον Καμμένο


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Και όμως Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος έχουν πάρει ήδη «πολιτικό διαζύγιο», χωρίς να μας το έχουν ανακοινώσει επισήμως. Παρά τα όσα γράφονται και λέγονται, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν αποφασίσει να χωρίσουν οι δρόμοι τους και απλώς αναζητούν την κατάλληλη χρονική συγκυρία, η οποία θα βολεύει και τις δύο πλευρές, για να επισημοποιήσουν την ήδη ειλημμένη απόφασή τους.

Μία κίνηση του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης στη Βουλή μάλιστα ήταν αρκετή, για να επιβεβαιώσει τις πραγματικές προθέσεις του κ.Τσίπρα ως προς τον κυβερνητικό του εταίρο. Μία κίνηση που αποτυπώνει με εύγλωττο τρόπο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει «ξεγράψει» πολιτικά τον Πάνο Καμμένο, στοιχείο που αποδεικνύουν τα σαθρά θεμέλια του κυβερνητικού συνασπισμού. Τι όμως έκανε ο κ.Τσίπρας, δείχνοντας ουσιαστικά την απροθυμία του να ασχοληθεί περαιτέρω με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ;

Την στιγμή που ο Πάνος Καμμένος ανέβαινε για να πάρει τη θέση του στο βήμα του κοινοβουλίου, ώστε να εκφωνήσει την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας σηκώθηκε από το πρωθυπουργικό έδρανο και αποχώρησε από την αίθουσα της ολομέλειας.

Στην κοινοβουλευτική πρακτική αυτό σημαίνει ότι ο αποχωρών με τον τρόπο αυτό εκφράζει την απαξίωση του ως προς αυτόν που λαμβάνει το λόγο. Με άλλα λόγια δηλαδή η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την αίθουσα της ολομέλειας ήταν αρκετή για στείλει σαφές μήνυμα προς τον κ.Καμμένο.


Ασφαλώς κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ο κ.Τσίπρας βγήκε από την αίθουσα εξαιτίας μίας σημαντικής υποχρέωσης ή ενός προγραμματισμένου ραντεβού όμως εκ των υστέρων πάντα μπορούν να ειπωθούν πολλά, χωρίς όμως να αλλάζει η ουσία. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι την ίδια επιλογή με τον κ.Τσίπρα έκανε και ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα δέχτηκε τα πυρά του προέδρου των ΑΝΕΛ γι 'αυτή του την κίνηση, χωρίς όμως να επιλέξει να κάνει το ίδιο και με τον πρωθυπουργό, αν και δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του προς το προεδρείο της Βουλής για το ότι πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν μονοπωλήσει τη διαδικασία, αφαιρώντας χρόνο από τα υπόλοιπα κόμματα, όπως ο ίδιος επεσήμανε.

Η επιλογή Τσίπρα να αποχωρήσει από την αίθουσα της ολομέλειας του κοινοβουλίου την ώρα της ομιλίας Καμμένου ενισχύει τα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό να μην λαμβάνει στα σοβαρά τις απειλές του κ.Καμμένου περί απόσυρσης της εμπιστοσύνης των ΑΝΕΛ στον κυβερνητικό συνασπισμό εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι αιτία για αυτή την στάση είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει ότι ο κ. Καμμένος δεν ελέγχει το σύνολο της κοινοβουλευτικής του ομάδας, το οποίο άλλωστε αποδείχτηκε για μία ακόμα φορά και στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ. Ήδη πάντως έχει διαφανεί ότι την ημέρα της επικύρωσης τη συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική βουλή, το «όχι» των βουλευτών του κ.Καμμένου δε θα είναι ομόφωνο.

Ξεκάθαρα υπέρ της συμφωνίας έχει ταχθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, με την κυρία Κουντουρά να μην έχει αποσαφηνίσει πλήρως τη θέση της , όπως και οι κύριοι Κόκκαλης και Ζουράρις. Σε περίπτωση πάντως που περισσότεροι από δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ πουν «ναι», τότε ο Πάνος Καμμένος δε θα έχει άλλο δρόμο από τη διαγραφή τους, μια και έχει αποφασίσει ότι θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Σε μία τέτοια εξέλιξη και εφόσον δεν παραδώσουν οι βουλευτές τις έδρες τους, αυτομάτως παύει να υφίσταται κοινοβουλευτική ομάδα , με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον Πάνο Καμμένο.

Στο πλαίσιο πάντως των «περίεργων» ισορροπιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η προτροπή του κ.Τσίπρα προς τον κ.Μητσοτάκη να κάνει άμεσα πρόταση μομφής στον κυβερνητικό συνασπισμό. Μία κίνηση που, σύμφωνα με κάποιες πηγές, δείχνει την ανησυχία του πρωθυπουργού για το αποτέλεσμα μίας ενδεχόμενης τέτοιας διαδικασίας στην περίπτωση μάλιστα που αυτή γίνει ΜΕΤΑ από τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά, Ζουράρις, Κόκκαλης, αυτά τα πρόθυμα ή ημιπρόθυμα σούργελα να ξεπουλήσουν τη Μακεδονία μας και την Ιστορία της, που η εντελώς αστόχαστη ψήφος του Ελληνικού λαού τα έφερε μέσα στη Βουλή, δε θα προλάβουν ούτε στο ναι ούτε στο όχι τους. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ήδη νεκρή, πέρα από κάθε άλλο λόγο, επειδή παραδίδει έδαφος στα Σκόπια, εντός και επί της Λίμνης των Πρεσπών(!!) που δεν τους ανήκει. Εκτός αν θέλουν τα ως άνω σούργελα να καθήσουν στα έδρανα του ειδικού δικαστηρίου, ομού μετά των εθνομηδενιστών.

    Όσοι θέλετε περισσότερη πληροφόρηση, μπορείτε να δείτε το τελευταίο άρθρο στο
    Δες το Όλον.gr με τίτλο: "Παραχώρηση Εθνικού εδάφους με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών"
    Κ.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]