Στις ελληνικές καλένδες οι νέες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
Ο Ν. Αναστασιάδης θα έχει τον χρόνο που απαιτείται για να εξηγήσει στους Έλληνες πώς εννοεί τη συνομοσπονδία και τη σχέση της Κύπρου με το ΝΑΤΟ
Υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές στην Κύπρο να καθυστερήσει η επανέναρξη των συνομιλιών, που δεν είναι άλλο από την γνώση των αποτελεσμάτων της γεώτρησης της ExxonMobil.
Από αυτά θα εξαρτηθεί και η τακτική που θα ακολουθήσουν Λευκωσία και Άγκυρα. Ο Ερντογάν θα εξαρτήσει τη δυναμική του στάση, από το εάν τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα ή όχι. Αν αξίζει, δηλαδή, να διακινδυνεύσει μια κρίση για να ωφεληθεί η Τουρκία, ή αν δεν εξαχθεί κάποιο αισιόδοξο αποτέλεσμα, να στραφεί αλλού.
Το ίδιο και με την Κύπρο. Η οποία, πλην αυτού, θέλει χρόνο να ρυθμίσει και άλλες εκκρεμότητες, όπως το πρόβλημα που δημιούργησε ο Ν. Αναστασιάδης με την αιφνίδια -για τους Έλληνες- στροφή σε συνομοσπονδία δύο κρατών, αλλά και τις αναφορές για ανάμειξη και του ΝΑΤΟ.
Γι’ αυτό το ζήτημα έκανα λόγο και άλλη φορά στην στήλη. Ο Ν. Αναστασιάδης όμως, προέβη εχθές σε μια πιο σαφή δήλωση: «Εάν το ΝΑΤΟ μπορεί να διασφαλίσει την κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παρουσίας τουρκικού στρατού, είναι ένα ενδεχόμενο που δεν πρέπει να αγνοηθεί», δήλωσε, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Κύπρου, η οποία θα μεταδοθεί την Πέμπτη.
Πώς το εννοεί δεν εξήγησε. Για να ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ, πρέπει να συμβούν κοσμοϊστορικά γεγονότα. Να απομακρυνθεί η Τουρκία, επειδή θα θέσει βέτο, χωρίς ουδεμία αμφιβολία, αλλά και να δεχθεί η Βρετανία να περιοριστεί σε δευτερεύοντα ρόλο στην Κύπρο και δι’ αυτής στην Μέση Ανατολή.
Επομένως, ίσως εννοεί την παραχώρηση εδάφους για ίδρυση Βάσης των ΗΠΑ, από τις οποίες, όπως είπε, περιμένει «να διασφαλίσουν την κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παρουσίας τουρκικού στρατού». Πώς όμως θα γίνουν αυτά, ενόσω υπάρχει ακόμη αυτή η αμφιλεγόμενη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας;
Ως προς την αργοπορία στην επανέναρξη των συνομιλιών, ο "Φιλελεύθερος" Λευκωσίας δημοσιεύει ότι η αποστολή της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ, δεν προδιαγράφει είτε την επανέναρξη των συνομιλιών είτε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο. Γι’ αυτό και το παζλ που θα πρέπει να στήσει τόσο η ίδια όσο και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, είναι ιδιαίτερα δύσκολο, εάν θέλει να μη οδηγήσει την προσπάθεια στο Κυπριακό σ’ ένα οριστικό ναυάγιο.
Εξήγησα ανωτέρω γιατί η τουρκική πλευρά, έχει δείξει με ένα σαφή και κατηγορηματικό τρόπο πως δεν είναι στις προτεραιότητές της μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο ούτε και βιάζεται να πάει σε ένα νέο Κραν Μοντάνα. Μάλλον μετά τον Μάρτιο, κι αφού ολοκληρωθούν εκεί οι αυτοδιοικητικές εκλογές, θα είναι έτοιμη η Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Πρέπει σε όλα αυτά να σημειωθεί ότι η Λουτ δεν συναντήθηκε ακόμη με τον Τσαβούσογλου. Επίσης πρέπει να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα είναι μεν πρόθυμη να συμπορευθεί με την Κύπρο, αλλά κανείς δεν ξέρει ποιες θα είναι την άνοιξη οι εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Εν μέσω προεκλογικού αγώνα και ίσως χωρίς ακόμη υπουργό Εξωτερικών, ο Α. Τσίπρας θα βρεθεί στην Ελβετία για διαπραγματεύσεις;
Τα ίδια ισχύουν και με τη Βρετανία. Ίσως ακόμη χειρότερα εκεί, επειδή είναι άγνωστες οι εξελίξεις σχετικά με το Brexit. Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., ή εάν συμβεί κάτι άλλο, της ανατροπής της κατάστασης στην οποία οδήγησε το δημοψήφισμα.
Αν κοντά σ’ αυτά, προστεθεί και η περιθωριοποίηση από την Άγκυρα, του Ακιντζί, τότε όλα οδηγούν στο συμπέρασμα, πως ο Ν. Αναστασιάδης θα έχει τον χρόνο που απαιτείται για να εξηγήσει στους Έλληνες, πώς εννοεί την συνομοσπονδία, και τη σχέση της Κύπρου με το ΝΑΤΟ.
Ο Μακεδών
Πηγή: https://www.voria.gr/article/stis-ellinikes-kalendes-i-nees-diapragmatefsis-gia-to-kipriako
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...