Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε κατάσταση συναγερμού το Στρασβούργο


3 νεκροί, ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Στρασβούργο μετά την επίθεση που σημειώθηκε χθες το βράδυ στην χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο της πόλης από τον ένοπλο άνδρα που ακόμη καταζητείται ενώ στους 3 έχουν ανέλθει οι νεκροί και στους 12 οι τραυματίες, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία ενημέρωσε ότι ο δράστης της επίθεσης έχει ταυτοποιηθεί και δυνάμεις της τον καταδιώκουν, ενώ υπήρξε και ανταλλαγή πυροβολισμών.

Ο δράστης της ένοπλης επίθεσης που σημειώθηκε στο κέντρο του Στρασβούργου ήταν γνωστός στις αρχές για εγκληματικές δραστηριότητες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι πολλοί από τους τραυματίες από την επίθεση βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Γαλλομαροκινός Σερίφ Σεκάτ που έχει φάκελο στη γαλλική αστυνομία ακόμη «αναζητείται» από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, υπογράμμισε η νομαρχία, η οποία προέτρεψε επιτακτικά τους πάντες στο Στρασβούργο να παραμείνουν «κλεισμένοι στα σπίτια τους».


Πριν διαφύγει, ο ένοπλος τραυματίστηκε από τις σφαίρες των ανδρών μιας στρατιωτικής περιπόλου που είχε αναπτυχθεί στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle και ήταν επιφορτισμένη με τη φρούρηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Κατά το επιτελείο, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από τον εξοστρακισμό μιας από τις σφαίρες του ενόπλου.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ο Σεκάτ, του οποίου η φωτογραφία έχει ήδη κυκλοφορήσει στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, είναι 29 χρονών και συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S, των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν ανθρώπους που παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές.


Είναι γνωστός στις αρχές για τη διάπραξη κακουργημάτων, υποθέσεις του «κοινού ποινικού δικαίου», διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος έσπευσε αμέσως επιτόπου κατ' εντολή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος μετέβη μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) στο Μποβό. Στο υπουργείο Εσωτερικών είχε ήδη ενεργοποιηθεί νωρίτερα με εντολή του πρωθυπουργού του, του Εντουάρ Φιλίπ, το διυπουργικό κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσεων.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Μακρόν εξέφρασε την «αλληλεγγύη του προς το έθνος ολόκληρο».

Η επίθεση που διαπράχθηκε στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο της πόλης του Στρασβούργου είχε αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δώδεκα να τραυματιστούν, από τους οποίους οι έξι βρίσκονται σε απολύτως κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ.

Ο ένοπλος ενεπλάκη σε ανταλλαγές πυρών με στρατιώτες και αστυνομικούς δύο φορές ανάμεσα στις 20:20 και τις 21:00 (21:20 και 22:00 ώρες Ελλάδας), ενημέρωσε ο Καστανέρ. Ο δράστης της επίθεσης συνεχίζει ακόμη να διαφεύγει τη σύλληψη, διευκρίνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Καστανέρ, 350 άνδρες, ανάμεσά τους μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και στρατιωτικοί, με την υποστήριξη δύο ελικοπτέρων, αναζητούν τον ένοπλο.

«Είχε καταδικαστεί σε Γερμανία και Γαλλία»

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε πως ο δράστης της επίθεσης στην αγορά είναι «γνωστός» στις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας αλλά δεν είχε ποτέ μέχρι χθες εμπλακεί σε υποθέσεις τρομοκρατικής φύσης. Είχε καταδικαστεί τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης, ανέφερε ο Κριστόφ Καστανέρ.

Η γαλλική κυβέρνηση εξάλλου αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών στο πλαίσιο του σχεδίου Vigipirate μετά την επίθεση, συνέχισε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε πλέον να μετακινήσει (το επίπεδο επαγρύπνησης) στο "συναγερμός για επίθεση", με την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα», είπε ο Καστανέρ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο κτίριο της νομαρχίας.

Θα γίνονται επίσης περισσότεροι έλεγχοι «σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές» της Γαλλίας «για να προληφθεί ο κίνδυνος επίθεσης κάποιου επίδοξου μιμητή» των τραγικών γεγονότων στο Στρασβούργο, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Καστανέρ, οι αρχές θα απαγορεύσουν όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις στην πόλη του Στρασβούργου για να διευκολυνθεί η επιχείρηση των αρχών για τη σύλληψη του δράστη. Όλα τα σχολεία στην πόλη θα λειτουργήσουν κανονικά, αλλά οι γονείς μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι εάν το επιθυμούν, πρόσθεσε.

Η εισαγγελία του Παρισιού γνωστοποίησε παράλληλα ότι άρχισε να διενεργεί έρευνα για «ανθρωποκτονίες» και «απόπειρες ανθρωποκτονιών» που θεωρεί ότι έχουν «τρομοκρατική» φύση και έκανε λόγο για «σύσταση και συμμορία».

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα DNA (Dernieres nouvelles d' Alsace) ο ένοπλος άνοιξε πυρ στην οδό Γκραντ Αρκάντ. Κατόπιν κατευθύνθηκε προς την Γκραντ Ρι, όπου συνέχισε να πυροβολεί.

Αποκλείστηκε το Ευρωκοινοβούλιο

Στο Ευρωκοινοβούλιο δόθηκε εντολή να μην αποχωρήσουν μέχρι νεωτέρας, ευρωβουλευτές, προσωπικό και δημοσιογράφοι.

Σημειώνεται, ότι το Στρασβούργο είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για χριστουγεννιάτικες διακοπές, ενώ την πόλη επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Η Le Figaro επισημαίνει ότι ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτα μέτρα στα νοσοκομεία της πόλης με προσωπικό να βρίσκεται σε επιφυλακή σε περίπτωση που υπάρξουν περαιτέρω ανάγκες.

Από την Αστυνομία της Βάδης - Βυρτεμβέργης, η οποία γειτνιάζει με την περιοχή του Στρασβούργου, ανακοινώθηκε λίγο νωρίτερα ότι πραγματοποιούνται συνοριακοί έλεγχοι κοντά στη πόλη Κελ, με αποτέλεσμα η κίνηση να γίνεται με δυσκολία και μεγάλες καθυστερήσεις.

Να αναφερθεί ότι ο ο πρόεδρος του σώματος Αντόνιο Ταγιάνι ενημέρωσε το ημικύκλιο ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα στελέχη του προσωπικού του που διαμένουν εκτός του κέντρου του Στρασβούργου μπορούν να εγκαταλείψουν το κτίριο, -- πριν συμπληρώσει ότι εάν το πράξουν, θα το κάνουν με δική τους ευθύνη, σχόλιο που προκάλεσε μερικά νευρικά γέλια στην αίθουσα του αποκλεισμένου και αυστηρά φυλασσόμενου κτιρίου.

Το κέντρο της πόλης «δεν είναι ασφαλές», και οι ευρωβουλευτές οι οποίοι διαμένουν σε αυτό θα πρέπει να ενημερώσουν σχετικά, ώστε να μεταφερθούν στους τόπους διαμονής τους με τη συνοδεία της γαλλικής αστυνομίας μόλις αυτό καταστεί εφικτό, εξήγησε ο Ταγιάνι, προσθέτοντας: «είναι αδύνατον να πάτε στο κέντρο (του Στρασβούργου) αν δεν επιβαίνετε σε αυτοκινητοπομπή» στην οποία θα συμμετέχουν περιπολικά της αστυνομίας.

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο δράστης είχε τρομοκρατικά κίνητρα», δηλώνει ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιές

Την προσοχή ως προς τη χρήση του όρου «τρομοκρατική» για την επίθεση στο Στρασβούργο, συνέστησε σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Λοράν Νουνιές, με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο France Inter.

Στο ερώτημα εάν θεωρείται σίγουρο ότι ο δράστης είχε τρομοκρατικά κίνητρα ο Νουνιές απάντησε: «Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω. Πρόκειται για ένα άτομο γνωστό για ποινικά αδικήματα, δεν υπήρχαν όμως ενδείξεις ότι ήταν έτοιμος να περάσει σε τρομοκρατική δράση.

Καταδικάστηκε επανειλημμένα σε φυλάκιση και εκεί ριζοσπαστικοποιήθηκε σε ό,τι αφορά τη θρησκεία και την πρακτική της, και γι' αυτό είχε φάκελο « S», δηλαδή ήταν υπό παρακολούθηση. Παρουσίαζε ενδείξεις ότι είχε ροπή προς την τρομοκρατία αλλά δεν είχε περάσει στην τρομοκρατική δράση, γι αυτό δεν παρακολουθείτο.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί ότι υπήρξαν τρομοκρατικά κίνητρα για την επίθεση στο Στρασβούργο, γι' αυτό συνιστώ μεγάλη προσοχή επ'αυτού», τόνισε ο Νουνιές.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]