Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ωμή προειδοποίηση για νέο πόλεμο


Κίνδυνο συγκρούσεων στα Βαλκάνια, βλέπει ο Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε από τη Βιέννη για τον κίνδυνο πολέμου στα Βαλκάνια αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαλείψει τις ελπίδες ένταξης των χωρών της περιοχής αυτής.

Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει “την ιδέα της προένταξης” για τις υποψήφιες χώρες, ώστε να τους δώσει ελπίδα και να τις βοηθήσει να βελτιώσουν την οικονομία τους πριν από την ένταξή της, είπε ο Γιούνκερ στην ομιλία του στο κοινοβούλιο της Αυστρίας.

“Αν κλέψουμε από τα Βαλκάνια την προοπτική της ένταξης (…) αν δοθεί η εντύπωση ότι δεν σοβαρολογούμε, θα βιώσουμε στο τέλος αυτό που ήδη βιώσαμε τη δεκαετία του 1990” στην περιοχή, προειδοποίησε.

Ο Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι “ακόμη είναι μακρύς ο δρόμος” μέχρι την ένταξη των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, καθώς η πρόοδός τους είναι ακόμη “ανεπαρκής” και δεν επιτρέπει να εξεταστεί η ένταξη τους “πριν από το 2025” το νωρίτερο. Όμως η ΕΕ πρέπει “να ασχοληθεί εντατικά” με τα Βαλκάνια και να μην επιτρέψει να γεννηθεί η ιδέα “ότι δεν είμαστε σοβαροί όσον αφορά τις προοπτικές ένταξης” τους, πολύ περισσότερο που ορισμένες χώρες-μέλη δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους.


“Το έδαφος είναι ακόμη εύφορο” για συγκρούσεις στην περιοχή, εκτίμησε ο Γιούνκερ. “Πρέπει να φροντίσουμε εντατικά τα δυτικά Βαλκάνια, να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται, να προειδοποιήσουμε πριν πάνε στραβά τα πράγματα και να διασφαλίσουμε ότι είναι απολύτως κατανοητό πως όλες οι συνοριακές διενέξεις θα πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν από την ένταξη. Δεν πρέπει να εισάγουμε αστάθεια από τα δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ, πρέπει να εξάγουμε σταθερότητα από την ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια”, τόνισε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα μπορούσε να προτείνει στις χώρες της περιοχής “έναν οικονομικό χώρο όπου θα μπορούν εν μέρει να λειτουργούν “με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνουν όταν κάποια μέρα γίνουν μέλη”.

Η ΕΕ έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Η Αλβανία και η πΓΔΜ είναι σήμερα απλώς υποψήφιες χώρες, ενώ το καθεστώς αυτό ελπίζουν ότι θα πετύχουν κάποια στιγμή η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Και για να μην ξεχνάμε, είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νίκος Κοτζιάς, που μέχρι και χθες διεμήνυε πως η Συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει την ειρήνη στα Βαλκάνια με την ονομασία των Σκοπίων ως "Βόρεια Μακεδονία", με έθνος "μακεδονικό" και γλώσσα "μακεδονική"... Αυτά τα ισχυριζόταν ο κ. Κοτζιάς χωρίς να προτάσσει κανένα επιχείρημα. Και εάν οι γνώστες έλεγαν τα αντίθετα ήταν... γραφικοί, εθνικιστές και φασίστες.
Σήμερα ο κ. Κοτζιάς διαψεύδεται από την Ευρώπη και τον κ. Γιούνκερ, αλλά ο κ. Κοτζιάς σωπαίνει. Και σωπαίνει επειδή πριν τη συμφωνία γνώριζε όχι μόνο τι υπέγραφε, αλλά και ποιούς κινδύνους του παρελθόντος επανέφερε στο σήμερα με την πολιτική και υπογραφή του...



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]