Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκατομμύρια δολάρια για προπαγάνδα στα Σκόπια


ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες, έδωσαν τα... ρέστα τους!

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Βαλκανικό Περισκόπιο» η εφημερίδα “Βέτσερ” των Σκοπίων δημοσιεύει ένα εκτενές άρθρο με αποσπάσματα δημοσιευμάτων διεθνών μέσων ενημέρωσης για τα χρήματα που δόθηκαν από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για προπαγανδιστικούς σκοπούς στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στην πΓΔΜ.

Τα Σκόπια, όπως επισημαίνεται στη δημοσίευμα, έγιναν πεδίο δράσης ευρωπαϊκών, αμερικανικών και ρωσικών παραγόντων και διοχετεύτηκαν πολλά χρήματα τα οποία δαπανήθηκαν σε ομάδες υπέρ ή κατά του δημοψηφίσματος και στα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Κατά την προεκλογική περίοδο δημιουργήθηκαν, μάλιστα, δεκάδες ιστοσελίδες από το εξωτερικό στη σλαβική γλώσσα προκειμένου να διασπάσουν ή να τονώσουν –ανάλογα- το μέτωπο της αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα χρηματίστηκαν ομάδες για να κάνουν διαδηλώσεις υπέρ ή κατά της συμμετοχής στο δημοψήφισμα.

Εκτός από τα χρήματα της Δύσης και η Ρωσία δαπάνησε πολλά χρήματα στην προεκλογική περίοδο, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα. «Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ηγέτες του κόσμου «εισέβαλαν» στα Σκόπια, για το δημοψήφισμα.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Ματίς, χρησιμοποίησε την επίσκεψή του για να προειδοποιήσει τη ρωσική καμπάνια παραπληροφόρησης που είχε στόχο την υπονόμευση και την καταστολή της εκστρατείας αλλαγής του ονόματος. Η Μόσχα κατηγορήθηκε ότι προσέλαβε διαδηλωτές και επιχείρησε να δωροδοκήσει αξιωματούχους», αναφέρει το δημοσίευμα.


«Αλλά οι Ρώσοι δεν ήταν οι μόνοι που προσπάθησαν να ξεκινήσουν επιχειρήσεις για επιρροή στη ‘Μακεδονία’, αναφέρει το Γραφείο Διερευνητικής Δημοσιογραφίας. Το Γραφείο πληροφορήθηκε ότι μια βρετανική εταιρεία δημοσίων σχέσεων που ειδικεύεται σε δράσεις ‘κάτω από το ραντάρ’ για να επηρεάσει ψηφοφόρους, στήριξε την εκστρατεία του «ΝΑΙ» στην πΓΔΜ και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας για το έργο της εκεί.

«Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι μια άλλη εταιρεία δημοσίων σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου προσέφερε υπηρεσίες υποστήριξης στην αλλαγή του ονόματος, η οποία στο σχεδιασμό της περιελάμβανε τη δημιουργία ψευδών λογαριασμών στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης «για να διεισδύσει και να διαιρέσει την αντιπολίτευση».

Μποϋκοτάζ από το εξωτερικό

Το δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας επισημαίνει ότι «δυτικοί διπλωμάτες ανέφεραν στους New York Times ότι εμφανίζονταν καθημερινά 40 νέες ιστοσελίδες στο Facebook, ενθαρρύνοντας στη σλαβική γλώσσα τους Σκοπιανούς να μποϋκοτάρουν το δημοψήφισμα. Οι διπλωμάτες αναφέρουν ότι το μοντέλο αυτό της προπαγάνδας αντικατοπτρίζει την εμπλοκή της Ρωσίας στο δημοψήφισμα.

Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]