Ο κανονισμός λειτουργίας του ισλαμικού τεμένους των Αθηνών
«Όλες τις ώρες και τις ημέρες, μισή ώρα πριν από την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της πρώτης προσευχής έως και μισή ώρα μετά την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της τελευταίας προσευχής. Κατά τη διάρκεια δε του ιερού μουσουλμανικού μήνα (Ραμαζάνι) και της εορτής της θυσίας του Αβραάμ θα λειτουργεί επί εικοσιτετραώρου βάσεως».Πρόκειται για το ωράριο λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών στον Βοτανικό, όπως ορίζει η απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου.
«Ενα ακόμα βήμα γίνεται ώστε αμέσως με την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, αυτό να είναι σε θέση να λειτουργήσει. Με τον κανονισμό λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου ορίζεται ο τρόπος λειτουργίας του, η δημιουργία άμισθων συμβουλευτικών θρησκευτικών επιτροπών και λοιπών γνωμοδοτικών οργάνων, ο τρόπος λήψεως των αποφάσεων, οι ώρες και ημέρες λειτουργίας του τεμένους και, κυρίως, ο τρόπος και ο χρόνος παραχώρησης του τεμένους σε μουσουλμανικές κοινότητες που διαβιούν στην Αττική για την ικανοποίηση των λατρευτικών τους αναγκών», αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.
Ειδικότερα, το πλαίσιο λειτουργίας και τα θέματα που θα κληθεί να διευθετήσει το Δ.Σ. του ιερού τεμένους και ο ιμάμης διαφαίνονται από τις λεπτομέρειες της υπουργικής απόφασης:
• Όλοι οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα στο τέμενος, κατά τις ώρες λειτουργίας του και το πρόγραμμα των προσευχών του έτους, προκειμένου να ασκήσουν τα λατρευτικά καθήκοντά τους.
• Oφείλουν να σέβονται τους θρησκευτικούς λειτουργούς και τους άλλους πιστούς, ανεξαρτήτως κλάδου του Ισλάμ, ιδίως δε εάν την ημέρα εκείνη το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών έχει παραχωρηθεί σε κατ’ ιδίαν χρήση συγκεκριμένης θρησκευτικής κοινότητας που ζει στην Αττική.
• Oι οργανωμένες θρησκευτικές κοινότητες που διαβιούν στην Αττική οφείλουν να απέχουν από οργανωμένες προσευχές τους τις ημέρες που το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών έχει παραχωρηθεί σε συγκεκριμένη θρησκευτική κοινότητα που ζει στην Αττική, εκτός και εάν η τελευταία τους έχει προσκαλέσει. Το Δ.Σ. και ο ιμάμης επιμελούνται για την αυστηρή τήρηση των ρυθμίσεων.
Έως τα τέλη του 2018 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το ισλαμικό τέμενος στον Βοτανικό. Μέχρι τώρα έχει κατασκευαστεί το κεντρικό κτίριο και, σύμφωνα με πληροφορίες, απομένει να γίνει διαγωνισμός για τον περιβάλλοντα χώρο και τον εξοπλισμό του τεμένους.
Καθημερινή
Δεν ξέρω πόσα στοίχισε, ή θα στοιχίσει, ούτε αν θα το μάθουμε ποτέ (πολύ αμφιβάλλω). Το ερώτημα, όμως, παραμένει: Κτίστηκε το τζαμί με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων (ασχέτως θρησκεύματος, δεν είναι αυτό το ζήτημα), ναι ή όχι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ελληνικό κράτος, ως γνωστόν, δεν χρηματοδοτεί όχι μόνον την ανέγερση, αλλά ούτε την συντήρηση λατρευτικών χώρων (εκκλησιών, τζαμιών, συναγωγών κλπ). Πώς και γιατί, λοιπόν, χρηματοδότησε την ανέγερση αυτού τού τεμένους, που υποψιάζομαι ότι θα είναι μόνον η αρχή, για την ανέγερση κι άλλων;