Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παιχνίδια "κατασκόπων"...


Γράφει η Μελίνα Ζαχαρούδη
Πολιτική Αναλύτρια - Διεθνολόγος


Αναμφισβήτητα, η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, αποτελεί τη μεγαλύτερη ενδοκυβερνητική κρίση στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ως εκ τούτου, τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες και ρεπορτάζ σχετικά με το παρασκήνιο που οδήγησε τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών σε αυτή του την απόφαση, μονοπωλούν τα ΜΜΕ.
Φαίνεται λοιπόν ότι κάποιος ζήλεψε τον Κοτζιά και τα φώτα της δημοσιότητας και φρόντισε να δώσει οδηγίες στα τρολ του να τον προβάλλουν ως σημαντικό παίκτη στην πολιτική ατζέντα των ημερών.

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί το σύντομο post συγκεκριμένο φιλοκυβερνητικό μπλογκ, το οποίο, με τρόπο λακωνικό, μας ενημερώνει για τα κάτωθι:
πρώτον, ότι ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ ήταν ένα από τα ονόματα που έπαιξαν δυνατά ως αντικαταστάτης του Νίκου Κοτζιά (κανένα ρεπορτάζ δεν κάνει λόγο για διεργασίες εντοπισμού αντικαταστάτη αφού ο πρωθυπουργός, σχεδόν ακαριαία, ανέλαβε το υπουργείο),
δεύτερον πως δύστυχως δεν θα μπορέσει διότι δεν υπάρχει πρόσωπο να αντικαταστήσει τον ίδιο στην υπηρεσία που διοικεί (και πως αλήθεια να υπάρχει, στο σημείο που την κατάντησε και μόλις λίγους μήνες πριν τις εκλογές ποιος ηλίθιος θα αναλάμβανε;),
τρίτον ότι απουσιάζει στο εξωτερικό (πείτε μας κάτι καινούριο) και τελικά, ότι ο ίδιος χαίρει της εκτιμήσεως του κ.Τσίπρα.
Δηλαδή για να καταλάβουμε, υπάρχει περίπτωση ένας πρωθυπουργός να τοποθετούσε διοικητή στην υπηρεσία πληροφοριών του και να τον διατηρεί επί τετραετία στη θέση αυτή εάν δεν τον είχε σε εκτίμηση;...

Αυτό το τελευταίο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ρουμπάτης αισθάνεται την ανάγκη ή ίσως την εσωτερική του ανασφάλεια να τονίσει δημοσίως. Και για να είμασθε πιο ακριβείς, όταν κάποια στιγμή φημολογήθηκε πως ο διοικητής της ΕΥΠ, θα αντικατασταθεί, εκείνος είχε προβεί-πάντα μέσω των προσωπικών του τρολ- σε αντίστοιχη διαβεβαιώση.
Ήταν λίγο μετά από εκείνη τη συνέντευξη παρωδία, με τις αποκαλύψεις ενώπιον δημοσιογράφων που ο ίδιος είχε καλέσει στην Κατεχάκη, για όσα επρόκειτο να τον κατηγορήσουν οι συνωμότες εχθροί του, πράγμα που τελικά ουδέποτε συνέβη αλλά και έλαβε απάντηση κόλαφο για τα όσα ανέφερε τόσο από τον πρέσβη ε.τ. και πρώην διοικητή ΕΥΠ κ. Ιωάννη Κοραντή για τα περί υπόθεσης "Πυθία" και Καραμανλή όσο και από τον πρώην προϊστάμενο στην Κατασκοπία κ. Κώστα Αγγελάκη για τα περί της δήθεν συνωμοσίας...


Προς τι όμως η ανάγκη ενός διοικητή υπηρεσίας πληροφοριών να σπεύσει να δηλώσει στο πανελλήνιο ότι του ζητήθηκε να αναλάβει υπουργείο και πως χαίρει της εκτιμήσεως του πρωθυπουργού; Καλά πληροφορημένες πηγές ισχυρίζονται ότι για τη συγκεκριμένη κατευθυνόμενη ανάρτηση, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξής, όχι και τόσο επουσιώδεις, λεπτομέρειες: ένας από τους λόγους ρήξης του Νίκου Κοτζιά με το Μαξίμου ήταν η κακή του σχέση με τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργό, Βαγγέλη Καλπαδάκη, περισσότερο γνωστό για τη σχέση του με την 3η τη τάξει στην τουρκική πρεσβεία Αθηνών, Φειζά Μπαρουτσού.
Φυσικά και ο διοικητής της ΕΥΠ έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή του για την επιλογή Καλπαδάκη στο πλευρό του κ. Τσίπρα αλλά το άγχος του κ. Ρουμπάτη δεν πηγάζει από αυτό, αλλά από το γεγονός ότι στους διαδρόμους της διεύθυνσης αντικατασκοπείας, έχει γίνει σήριαλ η σχέση του Έλληνα διπλωμάτη με την τουρκάλα «συνάδελφό του», τη στιγμή που είναι κατανοητό πως οι λεπτομέρειες αυτής της σχέσης θα μπορούσαν να είχαν διαφυλαχθεί σε ένα απολύτως στενό κύκλο στελεχών της υπηρεσίας.

Επίσης, τα περί πρότασης ανάληψης του υπουργείου εξωτερικών, ο ίδιος ο κ. Ρουμπάτης διαφήμιζε ήδη από το 2015, οπότε είχε αναλάβει την ΕΥΠ και αυτό ήταν ένα στοιχείο ενδεικτικό της ανταγωνιστικής του σχέσης με τον κ. Κοτζιά.
Φαίνεται πως τους τελευταίους μήνες, οι δύο άνδρες άρχισαν να κονταροχτυπιούνται ώστε να φανούν βασιλικότεροι του βασιλέως στους Αμερικάνους. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο δε διοικητής της ΕΥΠ με καταγγελίες για δήθεν δίκτυο κατασκόπων που κινούνται υπέρ των συμφερόντων «βόρειας χώρας» και κερασάκι στην τούρτα, το σχέδιο "ΠΥΘΙΑ", που χαρακτήρισε ανύπαρκτο.
Και εδώ ακριβώς είναι που ο κ. Ρουμπάτης αρχίζει να ανησυχεί για το μέλλον του και την παραμονή του στην υπηρεσία. Διότι, όπως έχουν σημειώσει πολιτικοί αναλυτές, κύρια αιτία της ρήξης των Τσίπρα-Κοτζιά είναι ότι ο δεύτερος θεωρήθηκε βασικός (αλλά ίσως όχι ο μοναδικός) υπεύθυνος για την επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων που τώρα ο πρωθυπουργός καλείται να επιχειρήσει να συμμαζέψει, με τη μετάβασή του στη Μόσχα, τον προσεχή Δεκέμβριο.

Είναι γνωστό και απολύτως αιτιολογημένο ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, μεταξύ άλλων, παρακολουθεί στενά τη ρωσική δραστηριότητα, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, Ρώσοι διπλωμάτες στη Θεσσαλονίκη αλλά και πρόσωπα-επιχειρηματίες στη Θράκη που στοχοποιήθηκαν από το υπουργείο εξωτερικών,ως πράκτορες της Ρωσίας, έχουν οπωσδήποτε απασχολήσει την ΕΥΠ, αποστολή της οποίας είναι να ενημερώνει και το υπουργείο εξωτερικών περί αντεθνικής δράσης ατόμων.

Και εδώ γεννάται το ερώτημα: η έρευνα της υπηρεσίας ήταν επαρκής, τα στοιχεία αδιάσειστα ώστε ξένοι διπλωμάτες να οδηγηθούν σε απέλαση, πληγώνοντας μία διμερή σχέση που η παρούσα κυβέρνηση, στους πρώτους μήνες ζωής της, είχε πολυδιαφημίσει ως πυλώνα της εξωτερικής της πολιτικής;

Είχε η ΕΥΠ καταλήξει στο ασφαλές συμπέρασμα πως πρόκειται για δράση που βλάπτει τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα ή μήπως επρόκειτο για μία ήπια, πολιτιστικού-εκπαιδευτικού περιεχομένου διείσδυση που ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, κάνοντας τα γλυκά μάτια στους Αμερικάνους και ελπίζοντας να δημιουργηθεί στα βόρεια ένα κενό εξουσίας που οι φίλοι του από τις ΗΠΑ ευχαρίστως θα αναλάμβαναν να καλύψουν, φρόντισε να παρουσιάσει ως κατασκοπευτική δραστηριότητα ή ενδεχομένως, να σιωπήσει αντί να προστατεύσει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση από ένα θυμικό ατόπημα του κ. Κοτζιά;

Σε όλα αυτά, δεν γίνεται να μην προστεθούν και ισχυρισμοί εκπροσώπων του ρωσόφιλου λόμπι στην βόρεια Ελλάδα ότι το 2017, ο διοικητής της ΕΥΠ είχε προσωπική συνάντηση με γνωστό Ρώσο ολιγάρχη - παράγοντα της ελληνικής επιχειρηματικής ζωής και μάλιστα, αντικείμενο της επαφής των δύο ανδρών ήταν αυτή ακριβώς η ρωσική πολιτιστική-εκπαιδευτική και επιχειρηματική προώθηση σε Μακεδονία και Θράκη.

Με άλλα λόγια, το Μαξίμου ίσως θα έπρεπε να έχει ήδη αρχίσει να διερευνά το ενδεχόμενο ο διοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών, που χαίρει πάντα της εκτιμήσεως του κ. πρωθυπουργού, να έχει διαδραματίσει υπόγειο, πλην όμως, σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων.
Οι δε Ρώσοι και εσχάτως οι Αμερικανοί, που εμφανίζονται να αναπολούν το ρόλο τους στη βόρεια Ελλάδα και να επιθυμούν να καλύψουν κενό απουσίας ετών που μάλλον έχουν αξιοποιήσει θετικά οι βόρειοι ανταγωνιστές τους, ίσως ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουν πως «πιάστηκαν αμερικανάκια», διότι ο σύμμαχός του, κ. Ρουμπάτης, ενίοτε λοξοκοιτά και προς Βορρά!...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Δραγούμης-Κοτζιάς δύο άνθρωποι,δύο σπόροι. Ο ένα σάπιος όχι μόνο δε θα φυτρώσει στο χώμα της Ελλάδος, αλλά αν η συμφωνία που τον κάνει "ευτυχισμένο" τελικά κυρωθεί, θα είναι σπόρος επικατάρατος μέχρι η Ελλάδα να αποκαταστήσει τα δίκαια της.
    Ο άλλος, σπόρος μυριόκαρπος, που έβγαλε ρίζες βαθειές στο χώμα της Ελλάδος και έδωσε γλυκείς καρπούς τη λευτερια της Μακεδονίας μας κι ένα λαμπρό παράδειγμα Έλληνα προς μνημόνευση και μίμηση από πολλές επόμενες γενιές Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]