Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η σιωπή του "κόκκορα" Κοτζιά


«Πάγος» η Αθήνα στα αντίποινα της Μόσχας 
και τις δηλώσεις για το ψευδοκράτος

Σιγή ασυρμάτου και έκδηλη αμηχανία επικρατούν στο ελληνικό ΥΠΕΞ μετά τα ρωσικά αντίποινα με τις απελάσεις των δύο στελεχών της πρεσβείας μας στη Μόσχα αλλά κυρίως, την πολύ ανησυχητική αναφορά του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που αποκάλεσε το ψευδοκράτος «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμη αντιδράσει στην κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας, αξιολογώντας ως κρίσιμη τη συγκυρία, η οποία απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εκεί οφείλεται η καθυστέρηση της ελληνικής απάντησης στη Μόσχα, κάτι που αναμένεται να γίνει πιθανότατα εντός της ημέρας. Αμηχανία επικρατεί και στη Λευκωσία, καθώς ούτε το κυπριακό ΥΠΕΞ αντέδρασε στην πρωτοφανή αποστροφή του Μεντβέντεφ, με την οποία επί της ουσίας γίνεται μια πρώτη, ανεπίσημη αναγνώριση από ρωσικής πλευράς του ψευδοκράτους. Η συγκεκριμένη εξέλιξη κρίνεται ως καθ' όλα ανησυχητική για τα εθνικά δίκαια, αφού μπορεί να επιφέρει ντόμινο αναγνωρίσεων προς τα Κατεχόμενα κι από άλλες χώρες, ειδικά όσες κινούνται στη ρωσική σφαίρα επιρροής.


Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνορωσικές σχέσεις φαίνεται να έχουν μπει σε... σιβηρικό πάγο, με τη ρωσική διπλωματία να θεωρεί τον Νίκο Κοτζιά «κόκκινο πανί» και βασικό υπαίτιο της κρίσης. Ειδικά το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη Ρωσία του Γιώργου Σακελλαρίου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών, εμπεριέχει υψηλούς συμβολισμούς και δείχνει ότι η Μόσχα δεν αστειεύεται με τον κ. Κοτζιά. Παράλληλα η απέλαση του Ελληνα εμπορικού ακολούθου ερμηνεύεται ως έμμεση πλην σαφής προειδοποίηση για την προοπτική των ελληνορωσικών οικονομικών σχέσεων. Ενδεχόμενο ρωσικό εμπάργκο σε ελληνικά προϊόντα θα ήταν το τελευταίο που θα ήθελε η Ελλάδα σε αυτήν τη φάση, με δεδομένες τις μεγάλες εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, ειδικά της αγροτικής παραγωγής μας.

Σε αυτό το ταραχώδες διπλωματικό τοπίο αναζητείται εκτόνωση της έντασης και υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται με ενδιαφέρον η επίσημη απάντηση του ΥΠΕΞ. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι μια ψυχροπολεμική ανακοίνωση της Αθήνας θα προκαλέσει νέα αντιπαράθεση και πιθανότατα ακόμη πιο σκληρή ρωσική αντίδραση σε πολιτικό και σε εμπορικό επίπεδο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]