Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φέρνουν πίσω στην Αθήνα τον Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα!


Την απόφαση να αλλάξει ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Ρωσία έλαβε ξαφνικά η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, μέσα στην αναμπουμπούλα που έχει δημιουργηθεί από τις εκατέρωθεν απελάσεις Ελλήνων και Ρώσων διπλωματών εν μέσω κατηγοριών για τις επιδιώξεις της ελληνικής και της ρωσικής πλευράς και των υπαινιγμών για τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Οπως πληροφορείται το protothema.gr, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην αντικατάσταση του ανώτατου διπλωματικού εκπροσώπου της Ελλάδας στη ρωσική κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό, κυκλοφόρησε συμπληρωματική προκήρυξη στην οποία αναφέρεται ότι ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς, μετακινείται στην κεντρική υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα.

Ο κ. Φρυγανάς, υπηρεσιακό στέλεχος της ελληνικής διπλωματίας με τον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β', υπηρετεί ως πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα από τον Μάρτιο του 2016. Υπό κανονικές συνθήκες, η θητεία ενός πρεσβευτή στο εξωτερικό διαρκεί κατ' ελάχιστον τρία χρόνια. Εν μέσω της πρωτοφανούς διπλωματικής κρίσης μεταξύ Αθηνών και Μόσχας, που ξεκίνησε μετά τις κατηγορίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ρωσική πλευρά προσπάθησε να εξαγοράσει κρατικούς υπαλλήλους με σκοπό να τορπιλίσει την συμφωνία με τα Σκόπια για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία» και τη συνακόλουθη απόφαση απέλασης δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου προχωρά στην αιφνιδιαστική μετάθεση του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μόσχα.


Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρεσβευτής Ανδρέας Φρυγανάς δεν είχε ζητήσει την πρόωρη επιστροφή του στην Ελλάδα και τη μετάθεσή του στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Με το γεγονός αυτό αλλά και το στοιχείο ότι ο επαναπατρισμός του Πληρεξούσιου Υπουργού Β' Ανδρέα Φρυγανά με μετάθεση είναι πρόωρη, ως δεδομένα, προκύπτουν δύο πιθανές ερμηνείες:

- Είτε με την ξαφνική μετακίνηση του Έλληνα πρεσβευτή στην Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να «φορτώσει» μέρος της ευθύνης για την ελληνορωσική κρίση στον Ανδρέα Φρυγανά δεδομένου ότι κάποιοι θα θεωρήσουν πως η μετάθεσή του είναι κάποιο είδος «τιμωρίας» για πιθανές πλημμελείς ενέργειες ή λάθος χειρισμούς,

- Είτε ο Νίκος Κοτζιάς σχεδιάζει να αφήσει χηρεύουσα τη θέση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα για κάποιο διάστημα, με προφανή σκοπό να υποβαθμίσει τις ελληνορωσικές σχέσεις και να ασκήσει πίεση στη ρωσική κυβέρνηση.

Ανώνυμες «διαψεύσεις» στον Σκάι

Μετά την αποκάλυψη της απόφασης του υπουργείου Εξωτερικών να μεταθέσει τον πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μόσχα από το protothema, ανώνυμες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών διέρρευσαν στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι -κι όχι με ανακοίνωση- ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη ρωσική πρωτεύουσα δεν ανακαλείται, προσθέτοντας ότι δεν υφίσταται θέμα απομάκρυνσης και η θέση έχει προκηρυχθεί για όταν ολοκληρωθεί η θητεία του κ. Φρυγανά...

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την εσπευσμένη προκήρυξη της θέσης του πρεσβευτή στη Μόσχα είναι βαρύνουσας σημασίας:

- Για ποιο λόγο κυκλοφόρησε σήμερα η συμπληρωματική προκήρυξη για κάλυψη της θέσης του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μόσχα;
- Γιατί η μετάθεση ανακοινώθηκε σε συμπληρωματική λίστα, εκτάκτως, ενώ η θητεία του πρεσβευτή Ανδρέα Φρυγανά λήγει κατ' ελάχιστο τρία χρόνια από τον Μάρτιο του 2016 οπότε τοποθετήθηκε στη Ρωσία;
- Γιατί η μετάθεση του κ. Φρυγανά ανακοινώθηκε επτά μήνες πριν την λήξη της προβλεπόμενης θητείας του;
- Γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ανακοινώνει την μετάθεση του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μόσχα σήμερα -μεσούσης της κρίσης-καθιστώντας τον κ. Φρυγανά πρεσβευτή υπό προθεσμία ενώ πρέπει να διαχειριστεί τις ελληνορωσικές σχέσεις σε αυτή την κρίσιμη περίοδο;


Πρώτο Θέμα


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]