Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το μεταναστευτικό μετατοπίζει την Ευρώπη προς τα δεξιά


Του Γιάννη Σιδέρη

Κάτι επικίνδυνο σκιάζει την Ευρώπη και οι Ντι Μάιο και Σαλβίνι είναι μια επί μέρους πτυχή του. Ήδη ερωτήματα από το μέλλον έθεσε και ο συντηρητικός βρετανός πολιτικός Μπόρις Τζόνσον, δηλώνοντας ότι δεν πιστεύει πως πρέπει να απαγορευτεί η μπούρκα, αλλά τη χαρακτήρισε γελοία, ενώ οι γυναίκες που τη χρησιμοποιούν είπε ότι μοιάζουν με γραμματοκιβώτια, και δεν διαφέρουν από τους ληστές των τραπεζών που φορούν κουκούλες.

Ένα εξέχον στέλεχος της μουσουλμανικής κοινότητας ζήτησε να αποπεμφθεί από το κόμμα του και να υπάρξει συγνώμη εκ μέρους των συντηρητικών!

Την ίδια στιγμή, ενόψει των ευρωεκλογών ο Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος και δεξί χέρι του αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ, επελαύνει στην Ευρώπη με στόχο να προκαλέσει μια «ακροδεξιά εξέγερση» και να διαλύσει την ΕΕ. Γι’ αυτό δημιούργησε το «The Movement», το Κίνημα, το οποίο επικεντρώνει την προσοχή του στο «να παράσχει βοήθεια σε θέματα όπως η εθνική κυριαρχία, η έλεγχος των συνόρων και η απασχόληση».

Θα υπέθετε κανείς ότι βρήκαν στο συντονιστικό τους κέντρο οι διάφοροι Ορμπάν, Σαλβίνι, Κουρτς, Ζεεχόφερ, Λεπέν, Γκάουλαντ κλπ. Ωστόσο τα προβλήματα που θέτει δεν αγγίζουν μόνο την ακροδεξιά της Ευρώπης, αλλά και τους δημοκρατικούς πολίτες, τα μεσοαστικά και λαϊκά στρώματα.

Λυδία λίθος και γενεσιουργός της δεξιάς και ακροδεξιάς στροφής των λαών είναι πρωτίστως το μεταναστευτικό. Η αριστερά έχει ενσωματωμένο στο dna της τον διεθνισμό, όπως έγραψε προχθές σε άρθρο του ο Νίκος Μπίστης (αποδίδοντας στην δεξιά ενσωματωμένο τον εθνικισμό, γιατί μόνο αυτό βλέπουν οι αριστεροί, όχι τον πατριωτισμό). Γι’ αυτό η αριστερά αντιμετωπίζει τη νέα εισροή αλλόφυλων και αλλόθρησκων λαών στο ευρωπαϊκό έδαφος, με τα παλιά αναλυτικά εργαλεία. Όλοι όσοι έρχονται είναι κυνηγημένοι και θύματα πολέμων, άρα χρήζουν αποδοχής και προστασίας (έστω και αν πάνω από 90% δεν έρχονται πλέον από εμπόλεμες ζώνες). Χαρακτηρίζουν δε, τον προβληματισμό, ή και φόβο των ευρωπαϊκών λαών, για την αλλοίωση του πολιτιστικού χαρακτήρα των κοινωνιών τους, ως ρατσισμό και φυλετισμό.


Παράλληλα με την είσοδο μεταναστών, η μετακόμιση πολλών επιχειρήσεων στον τρίτο κόσμο, αποδυναμώνει την Ευρώπη από πηγές πλουτοπαραγωγικής ευμάρειας, επιφέρει την οικονομική καχεξία της μεσαίας τάξης και την ραγδαία απίσχνανση της καταναλωτικής δυνατότητας των λαϊκών στρωμάτων.

Τη δυσανεξία απέναντι στους μετανάστες, ειδικά τους μουσουλμάνους, επιβαρύνει και η εξτρεμιστική δράση των φανατικών ισλαμιστών, που είτε ως οργανωμένες ομάδες κατευθυνόμενες από εξτρεμιστικά κέντρα, είτε από μοναχικοί λύκοι, έχει δολοφονήσει ευρωπαίους πολίτες, επιτείνοντας την ανασφάλεια. Δεν έχει σημασία ότι ο αριθμός των νεκρών της εξτρεμιστικής μουσουλμανικής δράσης θα μπορούσε να είναι μικρότερος των τροχαίων δυστυχημάτων ενός Σαββατοκύριακου στην ευρωπαϊκή ήπειρο . Σημασία έχει η διάχυση του τρόμου που εμπνέουν- αυτός άλλωστε είναι ο στρατηγικός στόχος της τρομοκρατίας. Δια συμβολικών χτυπημάτων, η διασπορά που φόβου.

Η παγκοσμιοποίηση στην οποία ενέδωσε και υπέθαλψε η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έτεινε στη διάλυση των κρατών, προς όφελος του υπερεθνικού θεσμού που είναι η ΕΕ. Όμως μια διαδικασία που θα έπρεπε να κρατήσει πάρα πολλές δεκαετίες, προκειμένου να γίνει κοινή συνείδηση των λαών ο ευρωπαϊσμός και η αποδοχή της Ευρώπης ως ενιαίας πατρίδας, επιχειρήθηκε να γίνει με ταχύρρυθμα βήματα, με φυσικό αποτέλεσμα οι λαοί να αντιδράσουν.

Και αφού δεν είχαν κατανόηση από τον αριστερό και τον κεντρώο χώρο, προσελκύονται από τους ακραίους που τους πείθουν ότι κατανοούν τους φόβους τους. Φόβους για την εθνική αρτιότητα, τις εργασιακές κατακτήσεις, το ασφαλιστικό σύστημα, την εκπαίδευση, αλλά και την υπεράσπιση κοινωνικών ελευθεριών που είναι ενσωματωμένες στην κουλτούρα των ευρωπαϊκών λαών. Νιώθουν να παραβιάζονται βασικές αρχές των πολιτισμικών τους αξιών από εισαγόμενες εθνικότητες, φέροντες διαφορετικές πολιτισμικές και θρησκευτικές αξίες.

Οι φιλελεύθεροι και οι αριστεροί απαξιώνουν αυτόν τον φόβο του κόσμου, με υψωμένο φρύδι ελιτισμού, χαρακτηρίζοντάς τον ως ξενοφοβικό, ρατσιστικό και πολιτισμικά καθυστερημένο. Όπερ όσοι δεν αποδέχονται τη μπούρκα στους δρόμους και το μπουρκίνι στη θάλασσα, χαρακτηρίζονται οπαδοί της κοινωνικής δυσανεξίας, των ολοκληρωτικών και ρατσιστικών ιδεών. Αρνούνται - λέει - το δικαίωμα στην αυτοέκφραση της ενδυμασίας των γυναικών, που προέρχονται από διαφορετικά θρησκευτικο-πολιτισμικά περιβάλλοντα

Είναι δε εντυπωσιακή η ακράδαντη η βεβαιότητά τους ότι π.χ. η μπούρκα των γυναικών, είναι αυτεπιλογή τους και αυτο-έκφραση στην ένδυση, και όχι αποτέλεσμα της καταπιεστικής επιβολής που ασκεί πάνω τους ένα σύστημα θεοκρατικών κανόνων, από το οποίο εμφορείται στο συγγενικό και το κοινωνικό περιβάλλον των μουσουλμάνων γυναικών, και το οποίο θα τις στιγματίσει (ή τιμωρήσει) εάν ντυθούν δυτικότροπα. Δεν γνωρίζουμε έρευνες που να αποδεικνύουν ότι οι μουσουλμάνες γυναίκες στη Δύση τη φοράνε από επιλογή ή από καταναγκασμό, αλλά οι πολυπολιτισμικοί έχουν αποφασίσει ότι είναι επιλογή τους.

Το δυσάρεστο - αλλά λογικό - είναι ότι οι δυνάμεις του ευρύτερου Κέντρου (σοσιαλδημοκρατικές, κεντρώες, κεντροαριστερές, μετριοπαθείς κεντροδεξιές), θα αναγκαστούν να σκληρύνουν την στάση τους στο μεταναστευτικό και να μετατοπιστούν δεξιότερα, για να διαφυλάξουν τα εκλογικά τους ακροατήρια, τα οποία διεκδικούνται με αξιώσεις από διάφορα εθνικιστικά κόμματα, αντιμεταναστευτικά και ρατσιστικά κινήματα. Η Ευρώπη θα κλίνει επί Δεξιά, για λόγους αυτοπροστασίας.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]