Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με σκληρά αντίποινα απειλεί η Ρωσία


Νέες εντάσεις δημιουργούνται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με την Ουάσιγκτον να ανακοινώνει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας την Τετάρτη το βράδυ, λόγω της επαλήθευσης της χρήσης νευροτοξικής ουσίας κατά του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, ενώ ήταν στη Βρετανία. Η Ρωσία, με τη σειρά της, έκανε λόγο για «δρακόντεια μέτρα» και υπερβολικές αντιδράσεις, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε πως η Μόσχα ήδη ετοιμάζει σκληρά αντίποινα.

Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2016, η Μόσχα προσπαθεί να βελτιώσει τους δεσμούς της με τον Λευκό Οίκο, με κορυφαία επιτυχία τη συνάντηση κορυφής στο Ελσίνκι, μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, που έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, το θριαμβευτικό κλίμα δεν κράτησε πολύ, καθώς η διστακτικότητα του Τραμπ να συγκρουστεί με τον Πούτιν σχετικά με την εικαζόμενη εμπλοκή του Κρεμλίνου στις αμερικανικές εκλογές, έδωσε νέα ώθηση για περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Βασιζόμενοι σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση των δεσμών με την Ουάσιγκτον μέσω του Αμερικανού προέδρου, οι Ρώσοι αξιωματούχοι διαπιστώνουν πλέον πως ο Τραμπ βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση να δείξει σκληρή στάση απέναντι στη Μόσχα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.


Το νέο κύμα κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον περιλαμβάνει δύο διαφορετικές δόσεις. Η πρώτη αφορά αμερικανικές εξαγωγές προϊόντων εθνικής ασφάλειας, και πολλά από τα αντικείμενα που καλύπτει, έχουν ήδη απαγορευθεί από προηγούμενους περιορισμούς. Η δεύτερη δόση, η οποία ενδέχεται να ενεργοποιηθεί μόνο εάν, έπειτα από 90 ημέρες, η Μόσχα αποτύχει να παρουσιάσει «αξιόπιστες διαβεβαιώσεις» ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον χημικά όπλα, είναι δυνητικά σοβαρότερη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενδέχεται να περιλαμβάνει υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων, αναστολή της δυνατότητας της κρατικής ρωσικής αεροπορίας Aeroflot να ταξιδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, και διακοπή σχεδόν όλων των εισαγωγών και εξαγωγών.

Δεδομένου ότι η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά τη συμμετοχή στη δηλητηρίαση του Σκριπάλ, φαίνεται απίθανο να προσχωρήσει στις απαιτήσεις των ΗΠΑ. «Ως όρο για την άρση των κυρώσεων οι ΗΠΑ θέτουν εκ προοιμίου απαράδεκτες για εμάς απαιτήσεις», δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι «κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ συνειδητά ακολουθούν τον δρόμο της περαιτέρω όξυνσης των διμερών σχέσεων, οι οποίες ούτως ή άλλως με τις δικές τους προσπάθειες έχουν οδηγηθεί στο μηδέν».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]