Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ζάεφ: «Όχι» σε ονομασία erga omnes


Τη θέση ότι η ονομασία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση, απορρίπτοντας την απαίτηση της ελληνικής πλευράς για ονομασία erga omnes, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της γείτονος Ζόραν Ζαεφ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε εκτενώς στα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών για το ονοματολογικό, τονίζοντας ότι η πορεία της «δικαιολογεί την πεποίθησή του ότι υπάρχει πρόοδος».

Ομως, στο τραπέζι παραμένουν ακόμη τα θέματα που σχετίζονται με το εύρος της χρήσης της ονομασίας, καθώς και το ζήτημα της ονομασίας για διεθνή χρήση. «Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας», ανέφερε ακόμη.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέρριψε την απαίτηση της ελληνικής πλευράς, που ζητά να ισχύει η ονομασία της γείτονος erga omnes, λέγοντας ότι η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση. Όπως υπογράμμισε δε, δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος, αφού η εσωτερική ονομασία δεν έχει αντίκτυπο στη χώρα μας.

Οσον αφορά τα ζητήματα αλυτρωτισμού, ο Ζάεφ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες ρυθμίσεις στη συμφωνία που θα δείχνουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις, ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά, κάτι που, όπως σημείωσε, «ισχύει και για την Ελλάδα».

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ονομασία, διατυπώνοντας προβληματισμό για το χρόνο διεξαγωγής του. «Το θέμα είναι εάν θα γίνει μετά την συμφωνία ή πριν την υποψηφιότητα των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και την ΕΕ», ανέφερε.

Επίσης, τόνισε ότι η τελική λύση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή τόσο από τους θεσμούς όσο και από τους πολίτες των δύο χωρών.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ..η τελική λύση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή τόσο από τους θεσμούς όσο και από τους πολίτες των δύο χωρών...
    Έχει την εντύπωση πως εμείς θα δεχθούμε το κλέψιμο της ιστορίας μας επειδή συμφωνεί μαζί του ο προσωρινός Τσίπρας-Κοτζιάς;έτσι του λένε οι υποτακτικοί της κυβέρνησης;ή βλέπει ότι δεν μιλάει η ΝΔ αφού έχει πάρει και εκείνη τις εντολές από κάποια ανθελληνικά κέντρα;
    Πρόβατα δεν είμαστε Σλάβε Ζάεφ, μπορεί να μην αντιδράσαμε στα μνημόνια, όμως στα Εθνικά θέματα να το ξέρετε όλοι σας, θα μας βρήτε απέναντι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]