Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ε.Ε. βρίσκεται σε βαθιά σύγχυση


Επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προτείνει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ο πρώην πρόεδρος επισημαίνει με λύπη, στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico, την απουσία ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε. μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, το 1992. «Την εποχή εκείνη, η Κίνα δεν είχε τη σημασία που έχει σήμερα, ενώ οι ΗΠΑ ήταν στενά συνδεδεμένες με την Ευρώπη, χάρη στην κοινή μας εμπορική πολιτική. Σήμερα, όλα αυτά άλλαξαν και η Ευρώπη δεν προχώρησε μπροστά», λέει ο πάντα δημοφιλής Γάλλος πολιτικός. Η Ε.Ε. βρίσκεται τώρα σε κατάσταση «βαθιάς σύγχυσης», εξαιτίας των γραφειοκρατικών της αγκυλώσεων και της αδυναμίας των παραδοσιακών παραγωγικών μεθόδων να υιοθετήσουν τις καινοτομίες.

Νέα όργανα

Σε βιβλίο του από το 2014, ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν κάλεσε σε ανανέωση του ευρωπαϊκού σχεδίου, μέσω της «επείγουσας» σύστασης «σκληρού πυρήνα» 12 ευρωπαϊκών κρατών που θα περιλαμβάνουν τα έξι ιδρυτικά κράτη της Ε.Ε. (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο), καθώς και τις Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Αυστρία, Φινλανδία και Πολωνία. Το φιλόδοξο σχέδιο του πρώην προέδρου περιελάμβανε τη δημιουργία νέων θεσμικών οργάνων, ενιαίου προϋπολογισμού και φορολογικού κώδικα.

Ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν επισημαίνει σήμερα ότι δεν προτείνει τη δημιουργία Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» καθώς παρουσίαζε το σχέδιό του την Τετάρτη, στα εγκαίνια της δεξαμενής σκέψης δικής του έμπνευσης με όνομα Re-imagine Europa. Μιλώντας στα εγκαίνια, η γενική διευθύντρια του think tank Ερικα Βίντεγκρεν επεσήμανε ότι οι χώρες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα δεν είναι αναγκαία αυτές του 2014, καθώς οι διεθνείς συσχετισμοί έχουν έκτοτε μεταβληθεί ραγδαία. Ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν επέμεινε ότι προτεραιότητα του ινστιτούτου θα είναι ο εκσυγχρονισμός των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Την ίδια στιγμή, το μεταναστευτικό συνεχίζει, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο, να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η δημογραφική πίεση θα συνεχισθεί, ενώ η Ε.Ε. έχει φθάσει στα όριά της σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία μεταναστών», λέει ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]