Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αποκαταστάθηκε η «κόκκινη γραμμή» των ΗΠΑ στη Συρία;


Έχει αποκατασταθεί η «κόκκινη γραμμή»; Το όλο ζήτημα παραμένει μετά από την Δυτική επίθεση στη Συρία, τη νύχτα της 13ης Απριλίου προς 14η, για το χημικό βομβαρδισμό που κατηγορήθηκε το συριακό καθεστώς σε βάρος των ανταρτών στην πόλη της Ντούμα, στις 7 Απριλίου, η οποία προκάλεσε το θάνατο σε πενήντα άτομα και έκανε αρκετές εκατοντάδες τραυματίες. Οι επιθέσεις ήταν περιορισμένες και επικεντρώθηκαν στην καταστροφή των τόπων που συνδέονται με το χημικό πρόγραμμα του καθεστώτος, σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών.

Μετά από τέσσερις μέρες αναμονής, κατά καιρούς ηλεκτρισμένες από αντικρουόμενα μηνύματα που εκφέρονταν από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, στο λογαριασμό του στο Twitter, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πέρασε σε άμεση δράση, με εντολή του Λευκού Οίκου, υποστηριζόμενη από γαλλικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη και πλοία.

Οι βομβιστικές επιθέσεις από τις τρεις σύμμαχες χώρες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, κατά του μη συμβατικού προγράμματος όπλων στη Δαμασκό και Χομς της Συρίας, συνοδεύονταν από μια τηλεοπτική ομιλία από τον Donald Trump στη διάρκεια της οποίας μίλησε για «χειρουργικές επιθέσεις» και επανέλαβε τις αιτίες που προβάλλονται από την αρχή της εβδομάδας. «Εδώ κι ένα χρόνο στη Συρία του προέδρου Bassar Al Assad έχει ξεκινήσει μια άγρια ​​επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν με πενήντα οκτώ πυραύλους που κατέστρεψαν το 20% της Συριακής Αεροπορίας», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα «εγκλήματα ενός τέρατος»

«Το Σάββατο [7ης Απριλίου], το καθεστώς Άσαντ είχε αναπτύξει και πάλι χημικά όπλα στην σφαγή αθώων πολιτών», συνέχισε, περιγράφοντας τις επιχειρήσεις του σαν «εγκλήματα ενός τέρατος» που έκανε «αναγκαία μια απάντηση», «ένα ισχυρό αποτρεπτικό μέσον κατά της παραγωγής, της εξάπλωσης και της χρήσης χημικών ουσιών». «Είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Donald Trump.

Αμέσως μετά ακολούθησαν τα διαγγέλματα του Emmanuel Macron στο Παρίσι και της Tereza May στο Λονδίνο. Η τελευταία μάλιστα «προειδοποίησε» τη Μόσχα πως αυτές είναι οι συνέπειες «όσων χρησιμοποιούν χημικά εναντίον των αντιπάλων τους» μια καταφανή υπόμνηση για το θέμα «Σκρίπαλ».

Τι γίνεται αύριο;

Τα μεγάλα ωστόσο ερωτηματικά αφορούν στο μέλλον της Συρίας και πως οι ΗΠΑ σκοπεύουν να χειριστούν τα αποτελέσματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και του Bassar Al Assad.

Αυτό που γνωρίζουμε σαν τελευταία αμερικανική άποψη, είναι τα tweet του Προέδρου Trump που αναφέρονται σε αποχώρηση από τη Συρία.

Ωστόσο, όπως έδειξαν και οι επιθέσεις, εξίσου σοβαρό ρόλο και λόγο έχουν τόσο η Γαλλία όσο και η Βρετανία που ενδιαφέρονται για το μέλλον της Συρίας, μιας κι από αυτό σε σημαντικό βαθμό θα εξαρτηθούν το μέλλον της Μ. Ανατολής αλλά και του Ισραήλ.

Με τον έλεγχο σχεδόν του 75% της Συρίας από το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του, Ρωσία και Ιράν, είναι σαφές πως δύσκολα ακόμη και οι ΗΠΑ θα επιμείνουν επί μακρόν, στην απουσία του Assad από τις τελικές ειρηνευτικές συνομιλίες. Άλλωστε οι Κούρδοι σύμμαχοί τους, δεν έθεσαν ουδέποτε παρόμοιο ζήτημα. Έτσι αναμένεται να επικεντρωθούν στο μελλοντικό πολιτικό παζλ της Συρίας, δηλαδή τη μορφή του πολιτεύματος (ενιαία χώρα ή ομοσπονδιακή), ελεύθερες εκλογές με συμμετοχή όλων των μερών σε αυτές, κλπ.

Ξεχωριστό κυρίαρχο θέμα οι αυριανές εξαρτήσεις της χώρας, καθώς Ρωσία και Ιράν επιμένουν ότι θέλουν να διατηρήσουν τις βάσεις τους σε συριακό έδαφος ασχέτως εξελίξεων. Αυτό θα είναι το δυσκολότερο σημείο διπλωματικής σύγκρουσης για τις ΗΠΑ, μιας και η λύση πρέπει να περιλαμβάνει την εξασφάλιση του Ισραήλ από τις εχθρικές του ισλαμικές δυνάμεις κάθε μορφής.

Φυσικά, αν ένα άλλο προεδρικό tweet δεν έλθει να ανατρέψει τη σημερινή πραγματικότητα. Κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο…

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]