Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Είναι η Γερμανία πιο επιθετική από τη Ρωσία;


Γράφουν οι Andrew Rettman και Eric Maurice

Ο σοσιαλιστής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας μόλις είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να «εντείνει την πίεση» στη Ρωσία. Η καγκελάριος επιπλέον εξέφρασε δημοσίως αμφιβολίες για τον ρωσικό αγωγό. Αλλά είναι πράγματι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός πιο επιθετικός από τον προηγούμενο; Ο υπουργός Heiko Maas μίλησε στην πρωτεύουσα της ΕΕ την Παρασκευή (13 Απριλίου).

Υποστήριξε τις στρατιωτικές επιθέσεις στο συριακό καθεστώς που είναι σύμμαχος της Ρωσίας. «Η επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη«, είπε, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίθεση του Μπασάρ αλ-Άσαντ σε πολίτες. Μίλησε για νέες κυρώσεις στον ΟΗΕ στη Ρωσία επειδή προστατεύει τον Άσαντ (άσκηση βέτο). «Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πολιτική πίεση στη Ρωσία και θα θέλαμε να την εντείνουμε ακόμη περισσότερο επειδή η Ρωσία πρέπει να αναγκαστεί να αλλάξει τη συμπεριφορά της«, δήλωσε ο Heiko Maas.

Υποστήριξε επίσης τις κυρώσεις της Ρωσίας ευρύτερα. «Αυτό που έχουμε δει από τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες και εβδομάδες – την Ουκρανία, το Salisbury, τη Συρία, τις επιθέσεις χάκερ … ή την παρέμβαση στις δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες στη Δύση, όλα αυτά απαιτούν μια σαφή απάντηση«, δήλωσε, αναφερόμενος στη χημική επίθεση της Ρωσίας στο Salisbury, του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο υπουργός Εξωτερικών ακούγεται πιο επιθετικός από τους προκάτοχούς του στον προηγούμενο συνασπισμό της Γερμανίας, τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον Φρανκ Βαλτερ Σταινμάγερ του SPD. Μπορεί να έλαβαν μια ηθική στάση στην σύγκρουση στην Ουκρανία όπως επίσης και στα προηγούμενα χτυπήματα των ΗΠΑ στη Συρία, αλλά και οι δύο άνδρες φημίζονταν περισσότερο για την προτροπή «διαλόγου» με τη Ρωσία στο Συμβούλιο της ΕΕ, παρά για την άσκηση «πίεσης».

Ο προηγούμενος συνασπισμός στήριξε επίσης έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου Ρωσίας-Γερμανίας, Nord Stream 2, παρά τις ανησυχίες της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ωστόσο, η συντηρητική καγκελάριος της Γερμανίας, Μέρκελ, έθεσε την περασμένη εβδομάδα «πολιτικά» ερωτήματα σχετικά με το σχέδιο, παρεκκλίνοντας από την αρχική γραμμή που ήταν καθαρά «οικονομική». «Το έργο Nord Stream 2 δεν είναι δυνατό χωρίς σαφήνεια για το πώς θα συνεχιστεί ο διαμετακομιστικός ρόλος της Ουκρανίας … πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πολιτικοί παράγοντες«, δήλωσε η ίδια στο Βερολίνο, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να χρησιμοποιήσει η Ρωσία τον αγωγό για να αποκόψει τους δυτικούς συμμάχους.

Τόνος ή ουσία;

Για έναν ειδικό, οι παρατηρήσεις του Heiko Maas την Παρασκευή έδειξαν ότι ο «τόνος» του SPD για τη Ρωσία «άλλαξε λίγο, αλλά όχι η ουσία». Το κόμμα, επί εποχής Γκάμπριελ και Σταϊνμάγερ, «στάθηκε δίπλα στη διατλαντική συμμαχία, για να υπερασπιστεί ένα διεθνές σύστημα βασισμένο σε κανόνες» όταν ήρθε αντιμέτωπο με «σοβαρά ζητήματα ασφάλειας», είπε ο Andreas Goldthau, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Royal Holloway University του Λονδίνου.

Ωστόσο, σύμφωνα με έναν άλλο εμπειρογνώμονα, η Ρωσία θα δυσκολευτεί περισσότερο να τα βρει με τον Heiko Maas απ ‘ότι με την παλιά φρουρά του κόμματος, μια ομάδα που προέκυψε από τον Γκέρχαντ Σρέντερ, πρώην καγκελάριο που πήγε να εργαστεί ως σύμβουλος του Κρεμλίνου. «Ο Heiko Maas είναι από μια νέα γενιά στο SPD … που δεν διαθέτει ιστορικούς και προσωπικούς δεσμούς με τη Ρωσία και μια πολύ ορθολογική και ρεαλιστική άποψη για τη Ρωσία«, είπε ο Στέφαν Μάιστερ, ειδικός σε θέματα Ρωσίας στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ένα think tank στο Βερολίνο.

«Ο [Maas] είναι πολύ περισσότερο άνθρωπος του γράμματος του νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πλησιάζοντας τη Μέρκελ στην εκτίμησή του για τη Ρωσία«, δήλωσε ο Μέιστερ. Αυτό «θα μετατοπίσει τη γερμανική πολιτική στη Ρωσία» και «θα αλλάξει τη ρητορική του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών», είπε. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σκοπεύουν να συζητήσουν με τη Ρωσία σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, μετά τα στρατιωτικά χτυπήματα της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ στη Συρία αυτό το Σαββατοκύριακο. «Πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν μέχρι τότε … Εάν συμβαίνει κάτι το Σαββατοκύριακο, θα πρέπει να το προσαρμόσουμε«, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, αναφερόμενος στον κίνδυνο κλιμάκωσης.

Οι υπουργοί σχεδίαζαν να εκφράσουν την «ξεκάθαρη» καταδίκη της χημικής επίθεσης του Άσαντ και να συζητήσουν «να προχωρήσουν περισσότερο, προς κυρώσεις» στη Ρωσία και τη Συρία, δήλωσε ο διπλωμάτης. Σχεδίασαν επίσης να συζητήσουν για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και περιοχές που εμπλέκεται η Ρωσία, πρόσθεσε.

Λυδία λίθος

Το πρόγραμμα Nord Stream 2 δεν ήταν στη ημερήσια διάταξη της Δευτέρας, αλλά οι υπουργοί ήταν πιθανό να ρωτήσουν τον Μάασ σε τι φάση βρίσκεται το έργο, υπό το φως των παρατηρήσεων της Μέρκελ, δήλωσε ο διπλωμάτης. Για μερικούς συμμάχους, ο αγωγός είναι μια δοκιμασία για το αν η Γερμανία είναι πραγματικά πρόθυμη να ασκήσει πίεση στη Ρωσία.

Αλλά για την κοινοπραξία Nord Stream 2, το σχόλιο της Μέρκελ για την Ουκρανία δεν αντιπροσώπευε τίποτα νέο. «Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης στο Nord Stream 2 και ο μελλοντικός ρόλος της διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας είναι γνωστή από την έναρξη του έργου το 2015″, δήλωσε ο Sebastian Sass κοινοπραξίας στο EUobserver.

«Οι σημαντικές αποφάσεις για τις άδειες [από τη Δανία και τη Σουηδία] αναμένονται τους επόμενους μήνες, επιτρέποντάς μας να ξεκινήσουμε την κατασκευή φέτος«, δήλωσε ο Sass. Ο σημερινός γερμανικός συνασπισμός δεν είχε περισσότερες πιθανότητες να σταματήσει τον αγωγό από τον παλαιό, παρά τη «νέα γενιά» του SPD, ανέφεραν επίσης οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες Goldthau και Μάιστερ.

«Δεν ερμηνεύω τη δήλωση της Μέρκελ ως αντίρρηση κατ ‘αρχήν στο Nord Stream 2, αλλά άνοιξε την πόρτα για να παραμείνει η Ουκρανία χώρα διαμετακόμισης μετά το 2019«, δήλωσε ο Goldthau. «Καμία αλλαγή στον αγωγό από πλευράς Γερμανών» είπε ο Μάιστερ. «Η Μέρκελ εξοργίζεται με τη Ρωσία εξαιτίας του Salisbury, της ρωσικής κυβερνοεπίθεσης στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και της χημικής επίθεσης στη Συρία αλλά δεν είναι έτοιμη να σταματήσει το πρότζεκτ» είπε ο Μάιστερ και προσέθεσε ότι «αν δεν συμβεί κάτι σημαντικό με τη Ρωσία, θα έρθει και η γερμανική κυβέρνηση θα το υποστηρίξει».

Euobserver
SLPress



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]