Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η διαφθορά στη δημοσιογραφία


Είναι λογική η καχυποψία των Ελληνίδων και των Ελλήνων όσον αφορά τα ΜΜΕ. Ειδικά σε μία χώρα που συμμετείχαν στην υπερχρέωση και στη χρεοκοπία της, ενώ ελέγχονται είτε από την οικονομική, είτε από την πολιτική ελίτ, με ιδιοτελή κίνητρα.
«Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι συνεργάτες τους, είναι εν πρώτοις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ανάλογα συμφέροντα, όπως όλες οι άλλες: τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους. Με απλά λόγια ο βασικός σκοπός των ΜΜΕ, καθώς επίσης των δημοσιογράφων που απασχολούν, είναι η αποκόμιση χρημάτων, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ενδιαφέρον τους να είναι αυτό που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τόσο τη συμπεριφορά, όσο και την εργασία τους.
Όποιος λοιπόν πιστεύει πως τα ΜΜΕ, καθώς επίσης οι δημοσιογράφοι είναι καλοί Σαμαρείτες, οι οποίοι έχουν ως πρωταρχικό στόχο να υπηρετούν την κοινή γνώμη, το συλλογικό καλό, θεωρώντας καθήκον τους να μην παραποιούν την αλήθεια, τότε κοροϊδεύει τον εαυτό του. Εκτός αυτού δεν μπορεί να καταλάβει ότι οι δημοσιογράφοι, σε εποχές κρίσης, ειδικά στη σημερινή που βιώνει ο κλάδος, διαφθείρονται όλο και περισσότερο.
Ειδικά όσον αφορά το γερμανόφωνο χώρο, οι δύο από τους τρεις «υπηρέτες» της ενημέρωσης δωροδοκούνται, απαιτούν δηλαδή ειδικά προνόμια για τον εαυτό τους, ενώ το βρίσκουν εντελώς φυσιολογικό. Με βάση μία έρευνα, το 74% όλων των Γερμανών δημοσιογράφων είναι πρόθυμο να δωροδοκείται με τη δική του θέληση και όχι μόνο επειδή του επιβάλλεται από το μέσον που εργάζεται. Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός «εκβιάζει» πολιτικά κόμματα και επιχειρήσεις, απειλώντας πως εάν δεν λάβει κάποια χρήματα, θα ακολουθήσουν αρνητικά άρθρα, τα οποία θα μειώσουν την αξιοπιστία τους ενώ, όταν τυχόν ανακαλυφθεί κάποιο σκάνδαλο, η αποσιώπηση του είναι κατά πολύ πιο κερδοφόρα, από τη δημοσιοποίηση του.» (πηγή).
Γράφει η Σερένα Νομικού 

Με κριτήριο τα παραπάνω, είναι εύλογη η καχυποψία των Ελληνίδων και των Ελλήνων όσον αφορά τα ΜΜΕ, αν και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Ειδικά σε μία χώρα που ορισμένα συμμετείχαν με τη διαφθορά και με τη διαπλοκή τους στην υπερχρέωση και στη χρεοκοπία της, ενώ αρκετά ελέγχονται είτε από την οικονομική, είτε από την πολιτική ελίτ, με αποκλειστικό στόχο τη δική τους ωφέλεια.

Από το σημείο όμως αυτό, έως το να μας προσβάλει σε μεγάλο βαθμό όλους εδώ μία αναγνώστρια, γράφοντας δημόσια στο FB πως η εθελοντική συνδρομή που δρομολογήσαμε είναι αναξιοπρεπής και μοιάζει σαν να ζητάμε ελεημοσύνη, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη. Ειδικά αφού δεν υποχρεώνουμε καμία και κανέναν να πληρώσει, δεν απαγορέψαμε την πρόσβαση στα άρθρα μας και αιτιολογήσαμε επαρκώς την τοποθέτηση μας (άρθρο ΒΒ).

Φαίνεται πως για την αναγνώστρια μας που επικρίνει τη σελίδα μας με τέτοιον τρόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν σέβομαι την άποψη της, θα είναι το ίδιο αναξιοπρεπής και θα ζητάει ελεημοσύνη η γνωστή βρετανική «Guardian» που έχει επίσης εθελοντική συνδρομή με μία τεράστια διαφήμιση στην πρώτη σελίδα (πηγή), όπως πολλές άλλες. Ακόμη περισσότερο το «Economist», οι «Financial Times» και μία σειρά άλλων εξειδικευμένων βρετανικών, γαλλικών, ελβετικών ή γερμανικών ιστοσελίδων που έχουν υποχρεωτική συνδρομή, αφού διαφορετικά δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα τους.

Η αιτία κατά τα ΜΜΕ είναι η επέλαση των πανίσχυρων διαδικτυακών μηχανών και ειδικά της Google που «υπεξαιρεί» κυριολεκτικά τη δουλειά των δημοσιογράφων και των ειδικών επιστημόνων με τα ρομπότ της. Εκτός αυτού, οι δύο αχόρταγες πολυεθνικές έχουν πάρει τη μερίδα του λέοντος στις διαφημίσεις (διάγραμμα) και πληρώνουν δεκάρες σε αυτούς που συντηρούν τις σελίδες τους με κόπο, χρόνο και χρήματα. Επομένως, ο μοναδικός τρόπος που τους απομένει για να διατηρηθούν και να μην κλείσουν είναι οι συνδρομές των αναγνωστών τους, ειδικά εάν δεν ανήκουν σε αυτούς που περιγράφονται στην εισαγωγή του κειμένου.

Το Analyst πάντως πρώτα από όλα δεν ασχολείται με τις ειδήσεις, όπως οι περισσότερες άλλες σελίδες που τις παίρνουν έτοιμες και δεν απαιτείται καθόλου χρόνος ή γνώσεις από τους συνεργάτες τους. Γράφουμε όλοι δικά μας άρθρα ή αναλύσεις που απαιτούν χρόνο και γνώσεις, ενώ δεν αναδημοσιεύουμε ποτέ κείμενα τρίτων, κλέβοντας τη δουλειά τους. Η σελίδα δεν χρηματοδοτείται από κανέναν μεγάλο επιχειρηματία για να κάνει τη δουλειά του (θυμήθηκα τον κ. Σαββίδη που δήλωσε με την αφέλεια που τον διακρίνει κάποιες φορές πως στην Ελλάδα δεν κάνεις δουλειές εάν δεν έχεις δικά σου ΜΜΕ) και δεν ερευνάει πολιτικούς ή επιχειρηματίες, όπως ορισμένοι με στόχο να τους εκβιάζουν με τη δημοσιοποίηση σκανδάλων τους.

Δεν ανήκει σε κανένα κόμμα για να τη στηρίζει, όπως κάποιες άλλες και δεν πρεσβεύει κάποια πολιτική ιδεολογία για να την επισκέπτονται ή για να την προωθούν οι εκάστοτε οπαδοί τους. Προσπαθεί όσο καλύτερα μπορεί να κρίνει αντικειμενικά, με βάση την κοινή λογική και τις οικονομικές, ιστορικές ή άλλες γνώσεις των συγγραφέων της. Αυτό δεν σημαίνει πως τα καταφέρνει πάντοτε, αλλά μόνο ότι αυτός είναι ο γνώμονας της.

Διαφημίσεις δυστυχώς δεν παίρνει από εταιρείες επειδή οι περισσότερες προέρχονται (1) από τις τράπεζες που τις κατακρίνει, οπότε είναι λογικό να μην τη στηρίζουν (2) από πολιτικές και επιχειρηματικές γνωριμίες που δεν έχει, ενώ εάν είχε θα ζητούσαν αθέμιτα ανταλλάγματα και δεν θα το έκανε (3) από τα media shop που ανήκουν σε συγκεκριμένα συμφέροντα, είναι πανίσχυρα και δεν έχει προσβάσεις κοκ.

Όσο για τις πληρωμές των διαφημίσεων γίνονται με μεταχρονολογημένες επιταγές με λήξη συνήθως πάνω από εννιά μήνες, ενώ τα περισσότερα ΜΜΕ είναι χρεοκοπημένα, οπότε δεν μπορούν να είναι ανεξάρτητα. Χρέος και ελευθερία άλλωστε δεν πάνε ποτέ μαζί, όπως λέμε και για την Ελλάδα. Παράδειγμα όσον αφορά τη ζημιογόνα λειτουργία των μη διεφθαρμένων ΜΜΕ είναι η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, η οποία είχε 1.623.000 € ζημίες το 2015 και 2.558.000 € το 2016 (πηγή).
Κλείνοντας, επαγγελματίας δημοσιογράφος δεν είμαι εγώ ούτε κανένας άλλος εδώ, δεν εξαρτιόμαστε βιοποριστικά από αυτή τη δουλειά παρά το ότι αφιερώνουμε αρκετό χρόνο, δεν έχουμε κομματικές εξαρτήσεις ούτε πολιτικές παρωπίδες, αλλά μόνο κοινή λογική και κάποιες λίγες οικονομικές/επιχειρηματικές/κοινωνικές γνώσεις, τη διαφημιστική αγορά ούτε την ξέρουμε, ούτε θέλουμε να τη μάθουμε και αν διαπιστώσουμε πως δεν προσφέρουμε, δεν εκτιμάται η προσπάθεια μας ή δεν μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδα της σελίδας μαζί με την απαιτούμενη εξέλιξη της, απλά θα αποχωρήσουμε.

Δεν επιτρέπουμε όμως σε κανέναν να μας προσβάλλει, ούτε τις αγενείς εκφράσεις που κάποιες φορές γράφονται στο FB και φυσικά τις σβήνουμε αμέσως, αποκλείοντας το χρήστη. Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά αντιπαθούμε την αγένεια όσο τίποτα άλλο και δεν την ανεχόμαστε, ανεξαρτήτως κόστους. Σε κάθε περίπτωση τόσο εγώ, όσο και όλοι οι υπόλοιποι στη σελίδα, ευχαριστούμε θερμά όσους μας στηρίζουν και όσους μας κάνουν την τιμή να μας διαβάζουν, ελπίζοντας πως κάτι προσφέρουμε στις «συνθήκες σοκ και δέους» που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας. Αυτή άλλωστε είναι η μοναδική μας φιλοδοξία στη σελίδα.

Analyst



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αγαπητή Σερένα θέλω να σε συγχαρώ για το πολύ επεξηγηματικό άρθρο σου που αναδημοσιεύει ο ΘΑΝΟΣ στο μπλοκ του, στο οποίο είμαι αρθρογράφος του και να μου επιτρέψεις να σου στείλω κι ένα δικό μου σχετικό με την δημοσιογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]