Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κύριε Τσίπρα ξέρετε που βρίσκεται η άνω Μακεδονία που χαρίζετε στα Σκόπια;


Πρωθυπουργικές ανοησίες περί Άνω Μακεδονίας

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Η στρατηγική – ο Θεός να την κάνει – της Ελλάδας έναντι των Σκοπίων είναι η εξής. Η Ελλάς έχει την θέση Α και τα Σκόπια την θέση Ω. Κάποια στιγμή εμείς προτείνουμε την θέση Μ, στo εικαζόμενο ρεαλιστικό μέσον των δύο θέσεων. Η απέναντι πλευρά την απορρίπτει και λέγει «εσείς στο Μ, εμείς στο Ω, άρα δεν τα βρίσκουμε». Σε επόμενο χρόνο, προτείνουμε την θέση Σ, η οποία ομοίως απορρίπτεται λόγω απόστασης Σ-Ω. Κατόπιν, πάμε στο Φ κοκ. Έτσι, διολισθαίνουμε σταδιακά προς την θέση Ω χωρίς να το καταλάβουμε. Η θέση Ω είναι αμετακίνητη από το 1991: Μακεδονία σκέτο έναντι όλων.

Αδυνατώ να βρω καλύτερο πλαίσιο ερμηνείας του πρόσφατου τραγελαφικού περιστατικού, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός με το χαμόγελο του βλακός απήντησε σε Σκοπιανή δημοσιογράφο ότι «εύχεται σε μερικούς μήνες να συστήνεται ως δημοσιογράφος της Άνω Μακεδονίας». Ας δούμε ορισμένες αναφορές του όρου «Άνω Μακεδονία».

Ο Ηρόδοτος στο 7.173.4 περιγράφει την εισβολή του Ξέρξη: «εσβολήν ες Θεσσαλούς κατά την Άνω Μακεδονίην δια Περραιβών κατά Γόννων πόλιν, τη περ δή και εσέβαλε η στρατιή Ξέρξεω». Πάλι ο Ηρόδοτος στο 8.137-139 περί Περδίκκα «εξ ‘Άργεος έφυγον ες Ιλλυριούς (…) εκ δε των των Ιλλυριών υπερβαλόντες ες την Άνω Μακεδονίην απίκοντο ες Λεβαίην πόλιν».

Ο Θουκυδίδης στο 2.99.1 «ες την κάτω Μακεδονίαν, ης ο Περδίκκας ήρχεν. Των γαρ Μακεδόνων εισι Λυγκησταί και Ελιμιώται κα άλλα έθνη επάνωθεν, ά ξύμμαχα μεν εστι τούτοις και υπήκοα, βασιλείας δ’ έχει καθ’ αυτά», καθώς και στα επόμενα δύο χωρία (1.59 και 2.100): «και καταστάντες «οι Αθηναίοι» επολέμουν μετά Φιλίππου και των Δέρδου αδελφών άνωθεν στρατιά εσβληκότων», «ίππους δε προσμεταπεμψάμενοι από των άνω συμμάχων».

Ο Στράβων (7, C326): «και δη και τα περί Λύγκον και Πελαγονίαν και Ορεστιάδα καί Ελίμειαν την Άνω Μακεδονίαν εκάλουν, οι δε ύστερον και ελευθέραν» και ο ίδιος ξανά στο 7, απόσπασμα 12: «ότι Πηνειός ορίζει την Κάτω και προς τη θαλάττη Μακεδονίαν από Θετταλίας και Μαγνησίας, Αλιάκμων δ’ την Άνω Μακεδονίαν».

Ο Λίβιος (45.29.9 και 45.30.6) αναφερόμενος στη διαίρεση της Μακεδονίας σε τέσσερις «μερίδες» μετά την ήττα του Περσέα στην Πύδνα το 168 π.Χ. από τους Ρωμαίους υπό τον Αιμίλιο Παύλο, ορίζει ως τέταρτη μερίδα την Άνω Μακεδονία «trans montem Boram», με έδρα την Πελαγονία και σύνορα την Ιλλυρία και την Ήπειρο. Αναφέρει σ’ αυτήν, ως κατοίκους, τους Εορδούς, Λυγκηστές, Πελαγόνες και προσθέτει, ως περιοχές, την Ατιντανία, την Τυμφαία και την Ελιμιώτιδα.

Η Άνω Μακεδονία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 20ου αιώνα στα Σλαβικά ως Gorna Makedonija. Αποτελεί όμως δόκιμο ιστορικό όρο και περιγράφει την περιοχή των σημερινών νομών Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών.

Αυτό το όνομα θέλει να χαρίσει, έτσι δωρεάν, στους Σλάβους ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του. Απερίγραπτο το μέγεθος του αλυτρωτισμού που θρέφει αυτό το όνομα...

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 27 Μαρτίου 2018 
Αντίβαρο: Δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://macedonia.antibaro.gr ξεκίνησε συλλογή  υπογραφών κατά της παραχώρησης του όρου Μακεδονία στα Σκόπια κάτω από σύντομη επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ώρα χρέους για όλους τους Έλληνες, από την Κεφαλή του Κράτους μέχρι τον τελευταίο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουPost A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

 1. Υπογράψαμε οικογενειακώς, όπως είχαμε ξανά υπογράψει και την προηγούμενη φορά που μάζευαν υπογραφές, εκείνες τι έγιναν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Προς τις ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ Ενώσεις, την εξαιρετική νομικό και αγωνιζόμενη Ελληνίδα κ.Ειρήνη Μαρούπα και όποιον άλλον αγωνίζεται και “πονάει” για την Πατρίδα μας, έχω να πω αυτά τα ολίγα.
  Όταν θα έχει δοθεί το Όνομα Μακεδονία στα Σκόπια, η τιμωρία των ενόχων για εσχάτη προδοσία, δυστυχώς, (απ' όσο γνωρίζω) δε θα μας φέρει πίσω το Όνομα. Ας εξετασθεί, λοιπόν, Συνταγματικά και Ποινικά, αν μπορεί να σταθεί η κατηγορία της ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ και μόνον από την κατάθεση προς διαπραγμάτευση της κυβερνητικής πρότασης, με δοσμένο το Όνομα ως δεύτερο συνθετικό.
  Όταν κάποιος έχει οπλίσει ένα πιστόλι, έχει σηκώσει το χέρι και στοχεύσει το κεφάλι ή την καρδιά ενός ανθρώπου (πόσο μάλλον που εδώ πρόκειται για έναν ολόκληρο λαό!) και ξέρεις ότι, αν εκείνη τη στιγμή του απευθύνεις κατηγορία για “πρόθεση” φόνου, θα σώσεις τον πυροβολούμενο, δε θα το κάνεις;
  Στην περίπτωση όμως του Ονόματος δεν υπάρχει πλέον “πρόθεση” εσχάτης προδοσίας. Τα άτομα που συνέταξαν και ενέκριναν την πρόταση Κοτζιά (σίγουρα ο ίδιος και ο πρωθυπουργός) έχουν διαπράξει ήδη το έγκλημα της ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΊΑΣ εναντίον του Ελληνικού λαού, εφόσον με την κατάθεσή της είναι στο χέρι του έτερου της διαπραγμάτευσης να αποδεχτεί την πρόταση ή όχι (έχει φύγει και η σφαίρα από το πιστόλι!)
  Πρέπει συνεπώς να κινηθεί η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Ποινικός Κώδικας για τη διάπραξη της εσχάτης προδοσίας. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
  Τα λόγια στο θέμα αυτό πρέπει να τελειώνουν και να μιλήσει το ΣΥΝΤΑΓΜΑ και ο ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ.

  Υ.γ -α. Θεωρώ τη συλλογή υπογραφών εντελώς αστεία υπόθεση. Η κυβέρνηση αυτή δε σεβάστηκε την δια έγκυρης και νόμιμης ψήφου την ετυμηγορία του ελληνικού λαού (το δημοψήφισμα) και τα συλλαλητήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης στα οποία με το πλήθος του λαού και το πάθος του εκφράστηκε ολοκάθαρα η βούληση του για τη μη παραχώρηση του ονόματος “Μακεδονία”!
  Θα σεβαστεί κάποια συλλογή υπογραφών, με αμφίβολο τον αριθμό αυτών που θα υπογράψουν; Ούτε καν θα έπρεπε να επιχειρούνται τέτοιες μέθοδοι, γιατί δείχνουν μεγάλη αφέλεια ως προς την αναγνώριση με ποιους πραγματικά έχουμε να κάνουμε. Και επί πλέον εφησυχάζουν τους πολίτες ότι “υπέγραψαν”, άρα έπραξαν το καθήκον τους απέναντι στην Ιστορία και την Ελευθερία μας!

  Υ.γ.-β. Επαναλαμβάνω ακόμα μια φορά το κυρίως σχόλιο, ώστε να έχω τη βεβαιότητα ότι θα φτάσει στους αποδέκτες του. Και η πρόταση του είναι:
  ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΗ ΚΑΤΗΓΟΡΊΑ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ, ΤΩΡΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]