Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, ο Γιούνκερ, ο Ερντογάν και το... "θα δούμε"


Της Νίκης Ζορμπά

Σε χαμηλότερους τόνους από τους συνηθισμένους μεν, ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις εργασίες στην Βάρνα, όλη την τουρκική ατζέντα στην ηγεσία της Ε.Ε, δε.

Ευρωπαϊκά κονδύλια, συνεκμετάλλευση κυπριακής ΑΟΖ, δυσφορία για την καταδίκη των τεκταινόμενων στην Αφρίν, αίτημα για κατάργηση βίζας για τους Τούρκους υπηκόους στην Ε.Ε και μήνυμα περί του όποιος απομονώσει την Τουρκία, θα χάσει.

Παραλλήλως, ο Τούρκος Πρόεδρος, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του έχει σαφή προσανατολισμό την ένταξη στην Ε.Ε αλλά πώς θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, εφόσον διεκδικεί (και λαμβάνει) "ζεστό" ευρωπαϊκό χρήμα.

Για το ζέον θέμα του προσφυγικού άλλωστε, διαφάνηκε ότι τόσο ο Ερντογάν όσο και η ευρωπαϊκή ηγεσία, έδωσαν αμοιβαίες "δεσμεύσεις" περί αλληλοστήριξης, γεγονός που ανακουφίζει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και αποτελεί περίπτωση ... win -win ή άλλως, όπως θα έλεγε και ο Ερντογάν, καζάν- καζάν:

Η Άγκυρα θα λάβει το χρήμα που του υποσχέθηκε η Ε.Ε για τη στήριξη των Προσφύγων και η Ε.Ε μπορεί εφόσον ο ίδιος μένει δεσμευμένος στην ευρωτουρκική συμφωνία για το Προσφυγικό, να μην τρέμει - θεωρητικώς τουλάχιστον- ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα ανοίξει την κάνουλα των ροών, "πνίγοντας" την Ευρώπη στους Πρόσφυγες, όπως είχε απειλήσει προσφάτως.

Γυρίστε τους μέχρι το Πάσχα

Στην ευρωτουρκική Σύνοδο της Βάρνας πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έθεσε επιμόνως, βάσει διασταυρούμενων πληροφοριών, το ζήτημα της άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν από πλευράς του, δεν παρείχε καμία δέσμευση στον κ. Γιούνκερ για το θέμα των δύο, ει μη μόνον άφησε ένα "παράθυρο" για να εξετάσει το θέμα.

Οσονούπω θα φανεί άλλωστε εάν το γεγονός ότι δεν έδωσε αρνητική απάντηση στον πρόεδρο της Κομισιόν ήταν ένεκα ...διπλωματικού ελιγμού και για να τον ... ξεφορτωθεί ή εάν πράγματι κυοφορούνται εφεξής, θετικές εξελίξεις για επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Πέραν των όσων συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνάντησης (σύμφωνα με τις πληροφορίες η συζήτηση Ε.Ε- Ερντογάν για τους δύο στρατιωτικούς κράτησε περί τα είκοσι λεπτά), ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε και δημόσια τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, να επιστρέψει τους έλληνες στρατιωτικούς στην χώρα τους και μάλιστα "πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα".

Μήνυμα σε Τουρκία για Ελλάδα- Κύπρο

Σε μια πρώτη αποτίμηση των τεκταινόμενων στην Βάρνα, το Μαξίμου δεν κρύβει την ικανοποίησή του, τόσο για την επίμονη "πρόσκληση" της ευρωπαϊκής ηγεσίας στον Ταγίπ Ερντογάν για επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών όσο (ή μάλλον κυρίως), για το μήνυμα που του έστειλαν πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας περνάει μέσα από τις καλές σχέσεις γειτνίασης με Ελλάδα και Κύπρο.

Για "προϋπόθεση" έκανε λόγο ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Κομισιόν, ο οποίος διατύπωσε εμφατικά την προσήλωση της Ε.Ε στην ανάγκη ανοιχτού διαύλου διαλόγου με την τουρκική πλευρά.

Από τη χθεσινή Σύνοδο στη Βάρνα "λύσεις" επί συγκεκριμένων ζητημάτων δεν προέκυψαν, ως είπε απερίφραστα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όπερ σημαίνει ότι πέραν της διαφαινόμενης "επαναβεβαίωσης" ότι ισχύει πλήρως η ευρωτουρκική συμφωνία για το Προσφυγικό, ουσιαστικά βήματα συγκλίσεων Άγκυρας- Ε.Ε, δε σημειώθηκαν.

Αρκεί στην Ε.Ε η επαναβεβαίωση ότι αμφότερες οι πλευρές θα παραμείνουν προσηλωμένες στην τήρηση της Συμφωνίας για τους πρόσφυγες; Και ναι και όχι.

Η "απειλή" του Προσφυγικού, αποτελεί για την ευρωπαϊκή πλευρά μια διαρκή ασύμμετρη απειλή και υπό την έννοια αυτή, τελεί υπό "τουρκική ομηρία". Μένει να φανεί συνεπώς, πώς θα διαμορφωθεί και η ρητορική και η στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν, την επόμενη ημέρα, μετά την Βάρνα.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]