Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ντροπή και ο πόλεμος


Του Νεκτάριου Δαπέργολα
Διδάκτορος Ιστορίας

Συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η τελευταία (αλλά φυσικά όχι και εσχάτη) τουρκική πρόκληση με τη σύλληψη των δύο αξιωματικών μας στον Έβρο, που όπως σχεδόν όλα δείχνουν, πραγματοποιήθηκε εντός ελληνικού εδάφους (άρα περί απαγωγής στην πραγματικότητα ο λόγος και όχι περί συλλήψεως - όσο για τις... σίγουρες ανακοινώσεις περί μπερδέματος λόγω χιονοθύελλας, τις οποίες εξάλλου ούτε για μια στιγμή εξαρχής είχαμε πιστέψει, τις επιστρέφουμε αυτούσιες στους γνωστούς πειθήνιους κι υποτακτικούς οσφυοκάμπτες του ελλαδικού ΓΕΣ).
Συνεχίζεται ταυτόχρονα φυσικά και η άθλια εκμετάλλευση του γεγονότος από τους Τούρκους, με τις γελοίες κατηγορίες για κατασκοπεία, την άρνηση αποφυλάκισης, τα εκβιαστικά περί ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς και όλα τα υπόλοιπα συμπαρομαρτούντα. Κι από την άλλη, συνεχίζεται ασφαλώς η ίδια κι απαράλλακτη επίδειξη της γνωστής πλέον ελληνικής στάσης.

Το όλο γεγονός προσωπικά, πέραν του αρίδηλου εκνευρισμού και της εύλογης αγωνίας για την τύχη των δύο παιδιών μας, δεν μας κάνει κατά τι σοφότερους. Ελπίζουμε μόνο να κατάλαβαν μερικοί (έστω) ακόμη σε αυτόν τον τόπο πού ακριβώς μάς οδηγεί με νομοτελειακή μαθηματική ακρίβεια η αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων εβδομάδων, σε συνδυασμό με την απίστευτη οσφυοκαμπτική ενδοτικότητα (που τη λες ξεκάθαρα προδοτική, χωρίς να κινδυνεύεις εδώ και πολύ καιρό πλέον να χαρακτηριστείς υπερβολικός) του ανεκδιήγητου συρφετού που παριστάνει την ελληνική κυβέρνηση.
Μας οδηγεί ξεκάθαρα σε πόλεμο. Δεν ξέρει κανείς βέβαια πότε ακριβώς θα συμβεί κι ούτε αν θα είναι πόλεμος «κανονικός» ή απλώς κάποιο εκτεταμένο θερμό - αλλά πάντως αιματηρό - επεισόδιο 2-3 ημερών ή κάποια άλλη περιορισμένης έκτασης σύγκρουση (όπως φαίνεται και το πολύ πιθανότερο), ούτε και θα καταστροφολογήσουμε ασύστολα για το πόσο ζοφερή θα είναι η επόμενη μέρα. Εμείς άλλωστε στηρίζουμε αλλού τις ελπίδες μας κι έχουμε πάντα κατά νου και τα λόγια κάποιων σύγχρονων αγίων μας για να μας ενθαρρύνουν.
Ομαλή απεμπλοκή ωστόσο από όλη αυτή την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, είναι φανερό πως δεν μπορεί πια να επέλθει.

Και το γιατί είναι βεβαίως πολύ απλό. Όταν πας από εθνική ταπείνωση σε εθνική ταπείνωση, όταν υποχωρείς συνεχώς και ξεπουλάς τα πάντα ακόμη και απέναντι σε αστεία (από πλευράς ισχύος) ψευδοαρπακτικά τύπου Σκοπίων και Αλβανίας, όταν αφήνεις τον εξ Ανατολών ξεκάθαρα μεγαλοφασίστα και αποδεδειγμένα αδηφάγο γείτονα να μετατρέπει νυχθημερόν σε ξέφραγο αμπέλι τα θαλάσσια κι εναέρια σύνορά σου και να απειλεί ευθέως ελληνικά νησιά, όταν απέναντι σε όλα αυτά εσύ παραμένεις σταθερά στις συνήθεις συνεσταλμένες (για να το θέσουμε κομψά) στάσεις προσκυνημένου και άπνοου νενέκου ή απλώς ψελλίζεις φληναφήματα, τότε ανοίγεις ολοένα και περισσότερο την όρεξη του εχθρού, με όλη την ενάργεια της θουκυδίδειας πολιτικής επιστημολογίας.
Μόνο που εκείνο βέβαια το περίφημο «αν υποχωρήσετε στα ασήμαντα, αμέσως θα σας απαιτηθεί και κάτι μεγαλύτερο» του Θουκυδίδη («οις ει ξυγχωρήσετε, και άλλο τι μείζον ευθύς επιταχθήσεσθε ως φόβω και τούτο υπακούσαντες») έχει πλέον προ πολλού ξεπεραστεί από τους άθλιους Κουίσλινγκς που βρίσκονται στο τιμόνι της χώρας.
Είμαστε πια εδώ και καιρό στη φάση που υποχωρούμε - κυριολεκτικά τρέχοντας και διαγκωνιζόμενοι ατάκτως - όχι μόνο στα μικρά, αλλά και στα μεγάλα. Στη φάση που τα παραδίδουμε όλα, αναφανδόν και ξετσίπωτα.

Ο πόλεμος όμως δεν αποφεύγεται έτσι. Δεν χρειάζεται να είσαι ούτε πολιτικός επιστήμονας, ούτε άτομο ιδιαίτερης ευφυΐας για να το καταλάβεις. Όποιος έχει διαβάσει στη ζωή του λίγες μόνο αράδες από Θουκυδίδη, ξέρει το γιατί. Το ξέρει όμως βέβαια κι όποιος έχει στοιχειωδώς κατανοήσει τη γνωστή φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ μετά τη συμφωνία που υπέγραψε το 1938 στο Μόναχο ο Άγγλος πρωθυπουργός Τσάμπερλεν (στο πλαίσιο της περιβόητης «πολιτικής κατευνασμού» του Χίτλερ) ότι «η κυβέρνηση είχε να διαλέξει ανάμεσα στον πόλεμο και τη ντροπή. Διάλεξε τη ντροπή. Αλλά θα έχει και πόλεμο».
Εμείς βρισκόμαστε ασφαλώς σε ακόμη χειρότερο σημείο, έρμαια μιας τραγικά μάταιης και αδιέξοδης δήθεν απόπειρας «κατευνασμού» μιας βαθιά εξαγριωμένης και ορκισμένα επεκτατικής εχθρικής δύναμης, που η ελεεινή φοβική μας στάση την κάνει ολοένα και πιο επεκτατική και ανεξέλεγκτη.
Για να αποφύγουμε δήθεν τον πόλεμο, εθιστήκαμε να καταπίνουμε νυχθημερόν απίστευτες ταπεινώσεις, επιλέγοντας συστηματικά και ξεδιάντροπα τη ντροπή.
Αμφιβάλλει άραγε κανείς για το πόσο κοντά είναι πλέον και ο πόλεμος;




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. "Ομαλή απεμπλοκή ωστόσο από όλη αυτή την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, είναι φανερό πως δεν μπορεί πια να επέλθει".
    Αυτή είναι μια πολύ στέρεη πρόβλεψη του κ. Δαπέργολα, ανάμεσα σε άλλες πολύ σοβαρές επισημάνσεις του.
    Αλλά είναι ν' απορεί κανείς: καλά οι πολιτικοί έχουν χάσει προ πολλού κάθε ίχνος ντροπής. Οι στρατιωτικοί μας όμως πώς ανέχονται τόσες ντροπές από τις συνεχιζόμενες άνευ μέτρου προκλήσεις της Τουρκίας, που εκτός των άλλων αποτελεσμάτων που έχουν, σπάνε κυριολεκτικά κουρελιάζουν το ηθικό του στρατεύματος και του λαού; Μήπως τελικά αυτός είναι ο κύριος στόχος εχθρών και "άσπονδων" εσωτερικών φίλων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς οι στρατιωτικοί μας ιδιαιτερα οι υψηλοβαθμι ενδειαφεροντε μόνο για την προαγωγη τους στον επομενο βαθμο .Γι΄αυτο προσκυνουν κατουρημενες ποδιες των αθλιων πολιτικων.Κριμα που ο λαος σαν θεσμο τις ενοπλες δυναμεις τις εχει πολυ ψηλα. Για ποσο ακομα ομως αν συνεχισουν ετσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με την βοήθεια Της Υπεραγίας Θεοτόκου μας , ειλικρινή μετάνοια και
    μια νέα Χριστιανική ορθόδοξη αρχή!

    Για Εμάς τους Ελληνες Χριστιανούς τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.
    Αρκεί να το θελήσουμε και να το ζητήσουμε με πίστη από τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό μας!
    Η μόνη μας ελπίς!
    Θέλουμε;


    "Φούμαρα (εὐρωπαϊκὰ καί) καταῤῥέοντα

    — 5 Μαρτίου 2018 ἀπὸ τὸν/τὴν Φιλονόη

    Τὸ φούμαρο τῆς εὐρωπαϊκῆς προοπτικῆς τῆς Τουρκίας, ποὺ προωθοῦσε σύσσωμο τὸ ἀνεγκέφαλο ὀρθοπολιτικὸ μέτωπο τῆς κοινῆς λογικῆς, κατέῤῥευσε παταγωδῶς.

    Τὸ φούμαρο τῶν εὐρωπαϊκῶν συνόρων, ποὺ ὁμοίως διακινοῦσε γιὰ χρόνια τὸ ἀνεγκέφαλο σοσιαλιμπερὰλ μέτωπο τῆς κοινῆς λογικῆς, κατέῤῥευσε ὁμοίως παταγωδῶς.

    Τὸ φούμαρο τοῦ σχεδίου Ἀναν, ποὺ διακινοῦσε καὶ διακινεῖ ὁμοίως σύσσωμη ἡ σοσιαλιμπερὰλ κλίκα καὶ τὰ ἐνεργούμενά της, τοῦ ἀνεγκεφάλου μετώπου τῆς λογικῆς, σφαδάζει στὰ νερὰ τῆς κυπριακῆς ΑΟΖ.

    Τὰ φληναφήματα τῆς τελευταίας 20ετίας καταῤῥέουν σὰν τραπουλόχαρτα, ἐμπρὸς στὸν ῥεαλισμὸ τῆς ἐποχῆς.

    Ῥωτοῦν ὅλοι, μέσα στὴν βαθειὰ κρίση, τὸ πῶς μπορεῖ νὰ ὀρθοποδήση ἡ Ἑλλάς.

    Ὅταν λὲς ὅτι ὁ μοναδικὸς δρόμος αὐτοῦ τοῦ τόπου εἶναι τὸ νὰ καταστῇ οἰκονομικὰ Σιγκαπούρη καὶ στρατιωτικὰ Ἰσραήλ, σοῦ ζητοῦν καὶ τὰ ῥέστα τὰ ὀρθοπολιτικὰ μειράκια καὶ σὲ ῥωτοῦν νὰ τοὺς πῇς τὸ ποῖος θὰ εἶναι ὁ ἀντικειμενικὸς σκοπός…

    Ὁ σκοπὸς λοιπὸν εἶναι σήμερα παρά ποτε ὁρατός: ἡ νέα μεγάλη ἰδέα μὲ μοντέρνους ὅρους εἶναι ἡ μοναδικὴ διέξοδος.

    Ἡ Ἑλλὰς πρέπει νὰ γίνῃ ἡ δύναμις ἐκείνη ποὺ θὰ καταλάβη κυριολεκτικὰ τὰ Βαλκάνια μὲ μία ἄνευ προηγουμένου πολιτιστικὴ καὶ οἰκονομικοπολιτικὴ διείσδυση ἀφ’ ἑνός, ἀλλὰ καὶ θὰ καταστῆ ἡ ἰσχυροτέρα ναυτικὴ δύναμις, στὴν Ἀνατολικὴ Μεσόγειο…


    Στὴην ἐρώτηση: «γιατί», ἡ ἀπάντησις εἶναι ἁπλῆ…: «διότι δὲν ἔχει ἄλλην διέξοδο… Γιατὶ εἶναι ὁ μοναδικὸς τρόπος νὰ ἐπιβιώσῃ!»


    Δὲν εἶναι στιγμὴ ἐθνικοῦ παροξυσμοῦ.
    Εἶναι ἡ μοναδικὴ μέθοδος ἐπιβιώσεώς μας…


    Σὲ αὐτὴν τὴν προσπάθεια τὸ σημερινὸ πολιτικὸ προσωπικὸ ἀποτελεῖ τὸ γαγγραινιασμένο πόδι ποὺ πρέπει νὰ ἀποκοπῇ…
    Σὲ ὅσους ἐρωτοῦν ὅτι: «ἐάν ἀποκοπῇ, πῶς θά περπατήσουμε χωρίς πόδι;», ἡ ἀπάντησις εἶναι ἁπλῆ: «Θὰ φυτρώση ἄλλο… ἰσχυρότερο, ὑγιέστερο καὶ νέον.»

    https://filonoi.gr/2018/03/05/foymara-eyropaika-kai-kattarreonta/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά βρισκόμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο της Ιστορίας μας. Γνωστό όμως κι αυτό που λένε ότι η πιο σκοτεινή ώρα είναι λίγο πριν το ξημέρωμα. Και πόλεμος θα γίνει και άλλες δοκιμασίες θα περάσουμε, αλλά θα ξημερώσει. Ο Θεός θα βοηθήσει όσο κι αν δεν το αξίζουμε και θα βγάλει τελικά καλό μέσα απόλη αυτή τη μαυρίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατερίνα Χατζηθεοδώρου7 Μαρτίου 2018 στις 11:29 π.μ.

    Το διαβάσαμε, άραγε, όλοι το εκπληκτικό μήνυμα του Άσανζ; Ένας άνθρωπος τέτοιου μεγέθους μας στέλνει μήνυμα και είναι μια πρόταση του Χριστού και Κυρίου μας, για όσους τον θεωρούν "Κύριο" τους. Οι υπόλοιποι όταν θα πιουν όλο το πικρό ποτήρι τού τι σημαίνει να είσαι υπό την εξουσία αντιΧρίστων Δυνάμεων, ίσως σκύψουν ευλαβικά το κεφάλι για να τεθούν υπό τις πτέρυγες ΕΚΕΙΝΟΥ, που είναι ΑΓΑΠΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΕΙΡΗΝΗ και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και ΤΑΞΗ τόση, ώστε ο Κόσμος να είναι ΚΟΣΜΗΜΑ.
    Μας είπε λοιπόν ο Άσανζ:«Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσὶ μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.»
    Μη δώσετε ό,τι άγιο (υπάρχει στη ζωή σας) στα σκυλιά , ούτε να βάλετε τα μαργαριτάρια (του νου, της ψυχής σας, της Ιστορίας, των προγόνων σας και όποια άλλα) μπροστά σε γουρούνια, γιατί εκείνο που θα συμβεί είναι να τα καταπατήσουν με τα πόδια τους και μετά να στραφούν και να σας κατασπαράξουν.
    Ας στοχαστούμε βαθιά πάνω σε αυτόν τον λόγο και ας τον εγκολπώσουμε, γιατί σήμερα έχει εφαρμογή σε κάθε στιγμή και κάθε όψη του προσωπικού, κοινωνικού και κυρίως του πολιτικού μας βίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]