Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένα άγνωστο επεισόδιο σε έναν καθημερινό πόλεμο


Γράφει ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης
Υποστράτηγος εα, Διευθυντής Μελετών ΕΛΙΣΜΕ

Μακροχρόνια η αντιπαράθεση μας με τη γειτονική Τουρκία με αρκετές πτυχές και μεμονωμένα επεισόδια να παραμένουν σχετικά άγνωστα. Όλα όμως τα επεισόδια πρέπει να τυγχάνουν αντίστοιχης αξιολόγησης από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και να εξάγονται τα ανάλογα συμπεράσματα και κυρίως να λαμβάνονται διορθωτικές ενέργειες. Ορισμένα δε εξ αυτών προσφέρονται και για την ευρύτερη άντληση συμπερασμάτων και ανύψωση του ηθικού του ελληνικού λαού καθώς αποδεικνύουν ότι το έμψυχο υλικό των ενόπλων δυνάμεων, μόνιμοι και κληρωτοί, εξακολουθούν να διατηρούν τις πολεμικές αρετές των προγόνων μας.

Θα αναφερθώ στο μεθοριακό επεισόδιο της 19ης Δεκεμβρίου 1986, στην συνοριακή περιοχή του χωριού Πέπλος στο νομό Έβρου. Στο σημείο της εμπλοκής, τα σύνορα των δύο χωρών προσδιορίζονται από την παλαιά κοίτη του ποταμού Έβρου, ο οποίος λόγω γεωλογικών μεταβολών, έχει κινηθεί ανατολικότερα, δημιουργώντας ένα μικρό τουρκικό προγεφύρωμα στη δυτική όχθη του ποταμού. Στη αποξηραμένη αυτή κοίτη βρέθηκαν το ηλιόλουστο πρωινό της 19ης Δεκεμβρίου, περίπου στις 11.00, μια τριμελής ελληνική περίπολος, απέναντι με μια διμελή τουρκική.
Εξοικειωμένοι οι άνδρες των δύο περιπόλων στην οπτική επαφή και σε ορισμένες περιπτώσεις και στην ανταλλαγή χαιρετισμών και τσιγάρων, σταμάτησαν να ξεκουραστούν εκατέρωθεν της κοίτης. Ο Έλληνας στρατιώτης Καραγώγος Ζήσης, άοπλος κινήθηκε προς την πλευρά των δύο Τούρκων συναδέλφων του για να δειχθεί αναίτια και ανεξήγητα μέχρι σήμερα ριπή τυφεκίου από τον ένα εξ αυτών. Αιφνιδιασμένοι οι άλλοι δύο Έλληνες συνάδελφοι άρχισαν να ανταποδίδουν τα πυρά με αποτέλεσμα μια χαμηλής έντασης ανταλλαγή πυροβολισμών να διεξάγεται για μισή περίπου ώρα πάνω από το κορμί του βαρύτατα τραυματισμένου και αιμορραγούντος Καραγώγου.
Η τυχαία διέλευση του Έλληνα αγροφύλακα Ζαπάτα υπήρξε σημαντική για τους δύο Έλληνες στρατιώτες και σε λίγο ο αγροφύλακας ενημέρωσε το παρακείμενο ελληνικό φυλάκιο. Σύντομα ενισχύσεις από το Φυλάκιο και το Τάγμα Προκαλύψεως έφθασαν στο τόπο του επεισοδίου, παράλληλα με την άφιξη και μιας τουρκικής ομάδος. Η τελευταία αναγκάστηκε εσπευσμένα να υποχωρήσει μαζί και με τα δύο μέλη της τουρκικής περιπόλου δεχόμενη τα πυρά των υπέρτερων ελληνικών δυνάμεων. Ο βαρύτατα τραυματισμένος Καραγώγος διακομίστηκε στο ΚΙΧΝΕ Αλεξανδρούπολης όπου και εξέπνευσε έχοντας δεχθεί 5 σφαίρες στο κορμί του, μια ελληνική δύναμη παρέμεινε στο σημείο της σύγκρουσης και το επεισόδιο θεωρήθηκε λήξαν σχεδόν 2 ώρες μετά την έναρξη του.

Στις 15.00 Τουρκική ενισχυμένη διμοιρία, περίπου 50 ανδρών, διέβη με σχεδίες τον Έβρο και σε σχηματισμό μάχης κινήθηκε, εντός του τουρκικού εδάφους, προς το σημείο της σύγκρουσης.
Για επιτήρηση του σημείου είχαν παραμείνει από ελληνικής πλευράς ένα Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός και τρεις κληρωτοί οπλίτες που έλαβαν θέσεις μάχης όταν αντελήφθησαν την προσέγγιση των Τούρκων. Η υπόλοιπη ελληνική δύναμη, 20 περίπου ανδρών, ήταν αναπτυγμένη σε απόσταση 200 μέτρων επί του αναχώματος που περνούσε και ο παραποτάμιος δρόμος.
Πλησιάζοντας την ελληνοτουρκική μεθόριο, αποξηραμένη κοίτη, οι Τούρκοι στρατιώτες άρχισαν να βάλλουν καταιγιστικά πυρά εναντίον των 4 Ελλήνων που από καλυμμένες θέσεις ανταπέδωσαν. Η σφοδρή ανταλλαγή διήρκεσε περίπου 10 λεπτά και οι 4 Έλληνες στρατιωτικοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στο ανάχωμα για να ενωθούν με την υπόλοιπη δύναμη η οποία αδυνατούσε να επέμβει από τον φόβο της προσβολής των προωθημένων δικών μας ανδρών. Ταυτόχρονα όμως υποχώρησαν και οι τουρκικές δυνάμεις έχοντας υποστεί βαρύτατες απώλειες.
Σύμφωνα με εξακριβωμένα στοιχεία στην ανταλλαγή πυροβολισμών φονεύθηκαν ένας ανθυπολοχαγός και τέσσερις στρατιώτες ενώ τραυματίστηκαν πάνω από δέκα συνάδελφοι τους. Από αμφότερες τις πλευρές υπήρξε κινητοποίηση των δυνάμεων που τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής και τμήματα τους προωθήθηκαν προς το ποτάμι. Η επικοινωνία όμως που ακολούθησε μέσω των προβλεπομένων διασυνοριακών στρατιωτικών δικτύων πέτυχε να εξομαλύνει την κατάσταση και να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η σφοδρή δε χιονόπτωση των επομένων ημερών κατέστησε προβληματική κάθε κίνηση διαλύοντας κάθε σκέψη αντίδρασης.

Στη δεκάλεπτη σφοδρή σύγκρουση που έλαβε χώρα, οι τέσσερις Έλληνες στρατιωτικοί ψύχραιμα και επιδέξια αντιμετώπισαν την πολυάριθμη και καλά εξοπλισμένη τουρκική διμοιρία και υποχώρησαν συντεταγμένα μόνο όταν η έλλειψη πυρομαχικών άρχισε να γίνεται εμφανής έχοντας επιφέρει σημαντικότατες απώλειες στους αντιπάλους της. Εξίσου αποτελεσματική και τουλάχιστον ταχύτερη από την τουρκική, αποδείχτηκε η ελληνική αντίδραση στην κινητοποίηση των δυνάμεων στην έκτακτη εκείνη περίπτωση.
Φυσικά, κάθε επεισόδιο αποδεικνύει και δυσλειτουργίες και αδύνατα σημεία για τα οποία και πρέπει να ληφθούν μέριμνα αποκατάστασης. Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι οι Έλληνες στρατιώτες της περιόδου εκείνης υπηρετούσαν πάνω από τη διπλάσια σημερινή ανεπαρκή θητεία των 9 μηνών, ως εκ τούτου είχαν τον χρόνο να εκπαιδευθούν καλύτερα σε θέματα τακτικής και χειρισμού του οπλισμού. Προφανής όμως και ο ελληνικός εφησυχασμός των μελών της περιπόλου μας στα πλαίσια μιας γενικότερης καλόπιστης έως και χαλαρής ατομικής αντιμετώπισης των Τούρκων με τραγικό επακόλουθο το θάνατο του Καραγώγου.
Η κατάληξη του επεισοδίου επέφερε κλονισμό στο ηθικό των παραμεθόριων τουρκικών μονάδων που αναγκάστηκαν να προωθήσουν επί δίμηνο τμήματα ειδικών δυνάμεων στη συνοριακή γραμμή.

Για ανεξήγητους λόγους, το επεισόδιο αυτό δεν έγινε ευρέως γνωστό στην έκταση της σύγκρουσης που έλαβε χώρα και περιορίστηκε στις συνθήκες του θανάσιμου τραυματισμού του άτυχου Ζήση Καραγώγου. Σήμερα, το γειτονικό φυλάκιο του Πέπλου, φέρει σε ένδειξη τιμής για τον εκλιπόντα το όνομα του: Ελληνικό Φυλάκιο Στρατιώτη Ζήση Καραγώγου.
Ο Ζήσης αποτελεί έναν από τα δεκάδες θύματα του ακήρυκτου, χαμηλής έντασης, πολέμου που διεξάγεται εδώ και δεκαετίες μεταξύ των δύο χωρών. Στους νεκρούς αυτούς, πλέον των γνωστών από τραγικά γεγονότα, πρέπει να συμπεριλάβουμε όλους τους άγνωστους πεσόντες σε πλήθος ατυχημάτων και ασκήσεων.
Όλα αυτά τα χαμένα παιδιά μας είναι ο φόρος αίματος που ο ελληνικός λαός πληρώνει καθημερινά για την κατοχύρωση της ελευθερίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδος.
Είναι όμως ένας φόρος, που όπως και αρκετοί άλλοι, δυστυχώς εντελώς άνισα κατανέμεται μονομερώς μόνο στα μη προνομιούχα μέρη της ελληνικής κοινωνίας.

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του περιοδικού «Νέα Πολιτική»- Neapolitiki.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Επειδή υπηρετησα στο ταγμα του Ζηση Καραγωγου μόλις 3 χρόνια μετα το συμβαν (το 1989) και μιλησα με καποιους αξιωματικους που τον γνωριζαν και επισης επισκεφτηκα το φυλακιο Καραγωγου, οπως μετονομαστηκε, οπου ειχαν και ειδικο αφιερωμενο φωτογραφικο αρχειο με το περιστατικο, θα σας πω ακριβως τι συνεβει και εσεις θα καταλαβετε σε ποσα σημεια εχει λαθος ο αγαπητός υποστρατηγος κ Δασκαλακης...
    Και δεν εννοώ λαθος εκ ψεματος, αλλά εξ αγνοίας... ή και λαθος πληροφορησης... ή και χάριν της δικης μας προπαγανδας...

    Λογω της υπηρεσιας μου στο φυλακιο (και λογω της ιδιοτητός μου στο 2ο γραφειο του ταγματος) προλαβα και μιλησα με φανταρους, οι οποιοι γνωρισαν τους στρατιωτες που ενεπλακησαν στο επεισοδιο και τα ειχαν ακουσει απο πρωτο χερι... (μην ξεχναμε οτι η θητεια τοτε ηταν κοντά διετής για τους στρατιώτες και πολυ περισσότερο για τους δοκιμους εφεδρους αξιωματικους)

    Καταρχην το ελληνικο περιπολο ηταν εκ δυο ατομων κι οχι τριων. Αντιστοιχα με τρια ατομα ηταν ΠΑΝΤΑ τοτε τα τουρκικα περιπολα...

    Οταν εφθασαν στην ξερη κοιτη του ποταμου Εβρου ο Καραγωγος οπως το συνηθιζε, άφησε το όπλο του στον συνάδελφο του και κατεβηκε μετα απο νοηματα των τουρκων στρατιωτων να τους δωσει τσιγαρα... (τα ελληνικα τσιγαρα τοτε ειχαν μεγαλη πέραση παντου)...
    Ηταν μια συνηθισμενη κινηση για τους στρατιωτες των παραμεθοριων φυλακιων..... Ο ιδιος ο Καραγωγος την ειχε κανει πολλές φορες...

    Ενας απο τους Τουρκους στρατιωτες κατεβηκε επισης στην κοιτη του ποταμου για να ανταλλαξουν τα τσιγαρα...

    Για κακη τυχη ολων εμφανιστηκε τοτε ξαφνικά Τουρκος αξιωματικός εφοδεύων...
    Στον τουρκικο στρατο οι ποινες ειναι αυστηροτατες, περιλαμβανουν ξυλοδαρμους, φυλακισεις και επαναληψη στρατιωτικης θητειας στην καλυτερη των περιπτωσεων (τουλαχιστον εκεινη την εποχη...)
    Οταν οι Τουρκοι στρατιωτες ειδαν τον αξιωματικο παγωσαν... σκεφτομενοι τι τους περιμενει για το παραπτωμα αυτό...
    Τότε ένας εξ αυτών σήκωσε το όπλο του και έριξε στον άτυχο Καραγώγο που δεν προλαβε να καταλαβει καν τι του συνεβει...
    Με αυτον τον τροπο προφανως σκεφτηκαν οι στρατιωτες οτι θα δικαιολογουσαν το περιστατικό και θα ισχυριζονταν οτι "ο Καραγωγος πηγε να περασει τα συνορα και του ριξαμε".... (κοινως μια ανοησια αλλά δεν διακρινονται οι Τουρκοι στρατιωτες και για την μεγαλη τους ευφυια)...

    Ο συναδελφος του Καραγώγου αμεσως έπεσε να καλυφθεί οπλιζοντας και αρχίζοντας κι αυτός εντρομος να ριχνει στους Τούρκους οι οποιοι πλεον του εριχναν όλοι μαζι (κι ο αξιωματικός)...

    Μαλιστα ο φανταρος μας τραυματιστηκε κατα την ανταλλαγη των πυρων και ο
    αγροφυλακας εμφανιστηκε ως σωτηρας στην κυριολεξία και αρπαζωντας το όπλο του νεκρου Καραγωγου βοήθησε με πρωτοφανες θάρρος τον Ελληνα στρατιωτη...

    Ο αγαπητός υποστρατηγος λεει οτι ο αγροφυλακας ειδοποίησε το φυλακιο ομως αυτο δεν ισχυει...
    Η αποσταση του συμβάντος απο το σημερινο φυλακιο Καραγωγου ειναι πολυ μικρη (πιθανως κάτω των 500 μέτρων) με αποτέλεσμα οι πυροβολισμοί να ακουγονται πεντακάθαρα στο φυλάκιο, στο οποιο την στιγμη εκείνη βρίσκονταν ο αρχιφύλακας (δόκιμος) και 5 στρατιώτες ΜΟΝΟ....
    Παρολα αυτα ο αρχιφυλακας εφεδρος αξιωματικος αφου ειδοποιησε το Τάγμα του στις Φέρρες, ειχε το θάρρος να διαταξει τους 5 στρατιωτες να παρουν τα οπλα τους και όσα περισσοτερα πυρομαχικά μπορουσαν... μαλιστα χαρακτηριστικά μου ειχαν πει τα παιδια, ότι πήραν μαζι τους όσες ραμενες ζωνες (τις γνωστές τελαμώνες) με πυρομαχικα υπηρχαν και τις φορεσαν χιαστή πανω τους...

    Σε λιγα λεπτα βρίσκονταν στο σημείο της συμπλοκης οπου η μάχη συνεχιζόταν με αμειωτη ενταση...

    Το ιδιο ομως έκαναν και οι Τουρκοι ομως ακομα κι εκει φανηκε η υπεροπλια τους καθως η ενισχυσεις σε αυτούς ηταν 2 γεμάτα άντρες φορτηγά UNIMAX που ειχαν εκεινη την εποχη...
    Μιλαμε δηλαδή για τουλαχιστον μια διμοιρία...
    Οι περιγραφες των παιδιων μιλαγανε για πανω απο 30 τουρκους στρατιωτες οι οποιοι κουβαλούσαν και δυο 50αρια πολυβολα!!!!!

    (συνεχιζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (συνεχεια απο το προηγουμενο)

    Εκεί έγινε κι ενα ευτράπελο που δειχνει την ασχετοσυνη των Τουρκων και εξαιτιας του γεγονότος αυτού, είχαν τις περισσότερες απώλειες...
    Τα τουρκικά καμιονια σταματησαν με το πισω μερος τους απ' οπου κατεβαιναν οι Τουρκοι στρατιωτες να "βλεπει" σε ακαλυπτο χώρο προς το σημείο της συγκρουσης με αποτελεσμα μάλιστα ένας εκ των Ελληνων στρατιωτων που εφερε οπλοπολυβολο να αρχισει να βάλει κυριολεκτικά μεσα στο ανοιγμα της κουκουλας του, θεριζοντας κυριολεκτικά τους Τουρκους στρατιωτες που επιχειρουσαν να κατεβουν...

    Οι πληροφορίες μιλανε για τουλαχιστον 7 νεκρους Τουρκους στρατιωτες μεταξυ των οποίων κι ενος αξιωματικου κι αδιευκρίνηστο αριθμο τραυματιων ...

    Ομως οταν τελικά τάχθηκαν τα τουρκικά πενηνταρια κι άρχισαν να βάλουν αληθινα εγινε τρομερο μακελειό και μονο εκ θαύματος δεν θρηνησαμε κι άλλους νεκρούς.. (εκτός του Καραγωγου)...
    Οι περιγραφες ειναι τρομερες καθως τα πενηνταρια θεριζαν στην κυριολεξια τα δέντρα πανω απο τα κεφάλια των Ελλήνων στρατιωτών καθηλώνοντάς τους...

    Στο μεταξύ λιγο αργοτερα ανώτερος αξιωματικός απο το Τάγμα με δύναμη λοχου έφθασε στο σημείο και το ιδιο συνέβη και στην τουρκικη μεριά...
    Δόθηκε μετα απο επικοινωνία των δυο ανωτερων αξιωματικών η διαταγή "παύσατε πυρ" και η συμπλοκή πριν γενικευθεί, σταμάτησε...

    Τα όσα λεει λοιπον ο υποστρατηγος μπορει να αφορουν την επισημη άποψη του Στρατού, αλλά αυτά που γραφω εγω αποτελουν την προσωπικη μου μαρτυρία απο την επιτοπια (ας πουμε) έρευνά μου (ή πληροφορηση μου καλυτερα) που μπορεσαν να εχω πολυ κοντα στην περιοδο εκείνη...

    Δυστυχως οφείλω να πω σαν εναν μικρό αντίλογο στον αγαπητο στρατηγό, ότι όταν ξεκινησει μια μεθοριακή συγκρουση ακομα και περιορισμένων δυνάμεων, δεν ειναι δυνατόν να σταματησει, οπως εκείνος περιγραφει και να ξαναξεκινησει αργότερα...
    Αν οι πρωτοι εμπλεκόμενοι είχαν απομακρυνθεί εκατερωθεν θα ειχε τελειώσει το συμβάν... μια και καλη διότι κανεις δεν ηθελε να συνεχισθει και να κλιμακωθεί...
    Η κλιμακωση συνεβει ακριβως επειδη δεν σταματουσε το επεισοδιο, και με συνεχως νέες δυναμεις οι αντιπαλες παραταξεις ενισχύονταν και η συρραξη γενικεύονταν...
    Επίσης ο άτυχος Καραγωγος σε όλη την διάρκεια της συγκρουσης παρεμεινε νεκρός στην στεγνη κοίτη καθως κανείς δεν μπορούσε να πλησιάσει το πτωμα του κι απο τις δυο μεριές... (κατα μία πληροφορία που εχει σημαντικά στοιχεία αλήθειας σε κοντινη του απόσταση κείτοταν κι ο Τούρκος στρατιώτης που ήθελε να πάρει τα τσιγαρα καθώς ο συνάδελφος του Καραγώγου τον πυροβόλησε πριν προλάβει να βγει απο την ξερη κοιτη η οποία στο σημείο εκείνο, έχει αρκετό φάρδος και σχετικά μικρό βάθος...)

    Επίσης είναι αστεία η άποψη ότι οι Τουρκοι έφθασαν στο σημείο με σχεδίες την στιγμή που στο σημείο η κοιτη του ποταμού βρίσκεται εντός τουρκικού εδάφους και οι Τουρκοι εχουν κατασκευάσει τεχνητά περάσματα (γέφυρες) για ακριβως αυτον τον λόγο (να μην χρειάζεται η χρηση λέμβων...)

    Τελος να σημειώσω ότι σε καμια περιπτωση ουτε οι τουρκοι ούτε και οι δικοι μας αντιμετωπισαν έλλειψη πυρομαχικών...
    Αν αληθινα τα πυρομαχικά τελειωναν μια απο τις δυο πλευρες θα ειχε πρωτη αποχωρήσει απο τον χώρο... πραγμα που δεν συνεβει...

    Συμφωνα με το οσα μου ειπαν τα παιδια του φυλακίου, η συγκρουση κρατησε περιπου τρεις ώρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]