Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Να δείξουμε μεγάλη προσοχή στον παρανοϊκό Ερντογάν

  • Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου και καθίσταται μεγάλος κίνδυνος όχι μόνον για τη χώρα του, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου και καθίσταται μεγάλος κίνδυνος όχι μόνον για την ίδια την χώρα του, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Αυτή η διαπίστωση είναι παλαιά, αλλά καθίσταται τώρα επίκαιρη μετά την προσπάθειά του να επιτύχει με βίαια μέσα τον εκφοβισμό των Κούρδων ψηφοφόρων, ώστε να επιτύχει την πολυπόθητη πλειοψηφία για το κόμμα του.

Τα πράγματα βεβαίως έχουν αλλάξει από το καλοκαίρι, όπου τότε ο στόχος ήταν η συγκέντρωση του αναγκαίου αριθμού βουλευτών, ώστε να αλλάξει το πολίτευμα της Τουρκίας σε προεδρικό. Όχι βεβαίως ότι δεν έχει περιθωριοποιήσει τον κ. Νταβούτογλου (συγκαλεί και προεδρεύει σε υπουργικά συμβούλια, παρά το Σύνταγμα), αλλά και οι τύποι του χρειάζονται.

Τώρα όμως, πρωτίστως ενδιαφέρεται να καταλάβει την εξουσία το κόμμα του, επειδή σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης των αντιπάλων ίσως αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο παραπομπής σε δίκη. Ο ένας γιος του μάλιστα, εμπλεκόμενος σε σκάνδαλα που η κατευθυνόμενη «Δικαιοσύνη» της Τουρκίας φέρθηκε ως πραγματικά «τυφλή» τον απήλλαξε, ήδη έχει καταφύγει στην Ιταλία.

Με δεδομένη την αποτυχία της πολιτικής Νταβούτογλου περί «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες, που μετεβλήθη σε πολιτική «μόνον προβλημάτων», και την ήττα του κ. Ερντογάν σε όλα τα μέτωπα, με το πιο πρόσφατο και πιο οδυνηρό την εμπλοκή της Ρωσίας στην σύρραξη της Συρίας, το μόνο μέτωπο στο οποίο μπορεί να επιδείξει πυγμή είναι αυτό του Αιγαίου.

Ουδείς γνωρίζει πώς μπορεί να ενεργήσει ένας παρανοϊκός ηγέτης. Όχι πάντως με την λογική. Ο κ. Ερντογάν δεν θα διστάσει να παρασύρει την Τουρκία ακόμα και σε ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο συναισθανόμενος ότι απειλείται ουσιαστικά η μονοκρατορία του. Είναι εντυπωσιακό πως οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες που παίρνουν γραμμή από το προεδρικό μέγαρο, όπως η εφημερίδα Sabah, δημοσίευμα της οποίας μεταφέρει ο τουρκολόγος Νίκος Χειλαδάκης, για να πολώσουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα έγραψαν πως την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα την… έκαναν Κούρδοι του ΡΚΚ με… την βοήθεια του Άσαντ της Συρίας.

Μεταξύ των μεταφερομένων δημοσιευμάτων είναι και αυτό γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου της εφημερίδας Cumhürriyet. Ο κ. Fuat Avni, αναφέρει στο άρθρο του, (Erdoğan’ ın Türkiye’ yi savaşa sokma planı), ότι ο Τούρκος πρόεδρος μετά την αποτυχία του κόμματος του στις εκλογές της 7 Ιουνίου να κερδίσει την αυτοδυναμία μετά από 13 χρόνια εξουσίας, έχει «ξεφύγει» και καθίσταται επικίνδυνος για την Τουρκία, αλλά και για τους γείτονες.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, στο προεδρικό μέγαρο συζητούνται σχέδια για πολεμική αναμέτρηση ακόμα και με την Ρωσία, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Συρία και την ρωσική επέμβαση, με στόχο να παρασύρουν το ΝΑΤΟ κατά των Ρώσων σε ένα μεγάλο πόλεμο με παγκόσμιες συνέπειες.

Στο εσωτερικό θεωρείται ως ο μεγάλος ηθικός και για πολλούς ο φυσικός αυτουργός της εκατόμβης των νεκρών στην Άγκυρα με την τρομοκρατική επίθεση, για την οποία αιωρούνται πολλά αναπάντητα ερωτηματικά και κυρίως για την πλήρη απουσία των δυνάμεων ασφαλείας στη περιοχή πριν από τις εκρήξεις. Είναι ενδεικτικές οι διαδηλώσεις κατά του κ. Ερντογάν, με συνθήματα όπως «Ερντογάν, δολοφόνε».

Και αυτό δεν το φωνάζουν μόνον στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και μέρος του ευρωπαϊκού Τύπου συνειδητοποιεί πλέον ποια η είναι η Τουρκία του Ερντογάν και συντάσσεται με τους χιλιάδες διαδηλωτές που τα τελευταία τρία 24ωρα φωνάζουν «ένοχος»: Για ισλαμιστή που ακολουθεί «μια επικίνδυνη αυταρχική παρεκτροπή» (κατά την «Le Republicain Lorrain») και για τον οποίο «η στρατηγική του φόβου είναι ο μόνος τρόπος να εμποδίσει τους ψηφοφόρους να τον αποδοκιμάσουν για δεύτερη φορά» (στις κάλπες της 1ης Νοεμβρίου), γράφει η γαλλική «L' Humanite», παρότι «η επιλογή αύξησης του χάσματος για χαλύβδωση των οπαδών του οδηγεί τη χώρα προς εμφύλιο πόλεμο», αναφέρει η «Liberation».

Οφείλουμε επομένως να επαγρυπνούμε, κατ’ αρχάς καθ’ όλο αυτό το προεκλογικό δεκαπενθήμερο, αλλά κυρίως μετά, αν το κόμμα του Ερντογάν ηττηθεί, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Πηγή Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]