Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Stratfor: Oι διεθνείς εστίες ανάφλεξης το δ' τρίμηνο

Η αξιοπιστία και οι δεσμεύσεις των μεγάλων δυνάμεων θα αποτελέσουν το κλειδί των εξελίξεων ανά την υφήλιο, σύμφωνα με τη Stratfor. H θέση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, οι χειρισμοί Μέρκελ στο προσφυγικό. Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα και τις μεταρρυθμίσεις.

Καθώς προχωρούμε στους τελευταίους μήνες του έτους, σε πολλά μέρη του κόσμου αυτό που διακυβεύεται είναι η αξιοπιστία.

Οι ΗΠΑ γνώριζαν πως το «στοίχημα» θα ήταν η στήριξή της στους συμμάχους της Μέσης Ανατολής. Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τις πιο εξαντλητικές συγκρούσεις της περιοχής, όμως πρέπει επίσης να ανακτήσει την αξιοπιστία της στους συμμάχους άλλων ευαίσθητων περιοχών, όπως οι περιφέρειες της Ρωσίας και της Κίνας.

Η Ρωσία, που δεν είναι ευχαριστημένη με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κινούνται πολύ κοντά στην «αυλή» της, κλιμακώνει τώρα την παρουσία της στη Συρία και ενδεχομένως στο Ιράκ, βάλλοντας κατά της αξιοπιστίας των ΗΠΑ σε ότι αφορά την μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, χρησιμοποιώντας παράλληλα αυτήν την εμπλοκή της αυτή προκειμένου να φέρει την Ουάσινγκτον στο τραπέζι του διαλόγου.

Ταυτόχρονα, η Μόσχα θα διατηρήσει την ηρεμία στην ανατολική Ουκρανία, αποκαθιστώντας τη δική της αξιοπιστία έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, που θα προτιμούσαν να διαπραγματευτούν παρά να έρθουν αντιμέτωπες με τη Ρωσική «αρκούδα».

Η Ρωσία παίζει ένα περίπλοκο παιχνίδι με τις ΗΠΑ αυτό το τρίμηνο, όμως η Ουάσινγκτον δεν θα εξαναγκαστεί να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και καθώς οι ΗΠΑ θα ενισχύουν τους συμμάχους τους, τόσο θα μεγαλώνει η αναμέτρηση με τη Ρωσία.

«Στοίχημα» θα αποτελέσει και η αξιοπιστία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς επιμένει η οικονομική επιβράδυνση και καθώς θα γίνονται όλο και πιο εμφανείς οι περιορισμοί των παρεμβάσεων του Πεκίνου.

Οι τιμές των εμπορευμάτων θα παραμείνουν μειωμένες καθώς η Κίνα θα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την τεράστια υπερπροσφορά στην αγορά κατοικιών, με αποτέλεσμα να θεωρείται απίθανο πριν το τέλος του έτους να υπάρξει κάποια σημαντική ενίσχυση των νέων κατασκευών/

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα αγωνίζεται να διατηρήσει την αξιοπιστία της στη Γερμανία, εν μέσω ενός δυσεπίλυτου μεταναστευτικού προβλήματος και ενός ελληνικού προγράμματος διάσωσης που σίγουρα θα αντιμετωπίσει εμπόδια όταν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί δεν θα επιτυγχάνονται.

Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει «περιθώρια ανάσας» στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία σε ότι αφορά τους στόχους για τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους, τότε θα μπει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο η εντολή για μεταρρυθμίσεις από τις Βρυξέλλες.

Στην «κάλπη» θα κριθεί και η αξιοπιστία δυο πολύ προβληματικών κυβερνήσεων αυτό το τρίμηνο, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα παραχωρήσουν τόσο εύκολα την εξουσία. Στην Τουρκία, το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια ακόμα θητεία στην εξουσία χωρίς αυτοδυναμία, κάτι που θα παρατείνει το πολιτικό αδιέξοδο, σε μια περίοδο που η Ρωσία δημιουργεί εμπόδια στα σχέδια της Άγκυρας για τη Βόρεια Συρία.

Στη Βενεζουέλα, το κυβερνών κόμμα των Ενωμένων Σοσιαλιστών θα κάνει ότι μπορεί για να υπονομεύσει την ψήφο της αντιπολίτευσης, σε μια περίοδο που η αντιπολίτευση εξακολουθεί να μην έχει την ενέργεια να βγει στους δρόμους.

Αυτό θα είναι επίσης το τρίμηνο κατά το οποίο θα υπογραφεί η μεγαλύτερη παγκόσμια συμφωνία κλιματικής αλλαγής από το 1997, όταν υπεγράφη το Πρωτόκολλο του Κιότο, αν και η αξιοπιστία της συμφωνίας αυτής θα συνεχίσει να αμφισβητείται.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πιέσουν για πιο επιθετικούς στόχους για τις εκπομπές ρύπων, όμως οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αντισταθούν στους στόχους για τα συνολικά επίπεδα εκπομπών ρύπων, προωθώντας στόχους για εκπομπές ρύπων που θα σχετίζονται με το ΑΕΠ, προκειμένου να αποφύγουν τον περιορισμό της οικονομικής τους ανάπτυξης. Ωστόσο, η έλλειψη επιβολής, θα μειώσει την επίπτωση της συμφωνίας.

Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]