Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα ένταση στο λιμάνι της Μυτιλήνης - Μετανάστες επιχείρησαν να καταλάβουν πλοίο


Συμπλοκές των λαθρομεταναστών
με την Αστυνομία και κατοίκους της Μυτιλήνης 


Χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους Αφγανοί, έχουν ξεσηκωθεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, το πρωί της Παρασκευής (4/9).

Σκηνικό πολέμου έχει στηθεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στους γύρω δρόμους της πόλης.
Στο χώρο του λιμανιού δεν μπορεί να μπει πλέον ούτε ένας άνθρωπος…
Και οι μετανάστες προσπαθούν να βρουν ένα τόπο να ξαποστάσουν…

Νεύρα τεντωμένα και αναπόφευκτα τα επεισόδια, οι συμπλοκές, οι συγκρούσεις, οι τραυματισμοί, βρίσκονται στην καθημερινή ατζέντα…

Αργά το πρωί της Παρασκευής (4/9/2015) δόθηκε άνωθεν εντολή για άμεση εκκένωση του λιμανιού από όλους τους μετανάστες, οι οποίοι προωθούνται στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Μόρια και στον Καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά – Τεπέ.

Ο αριθμός των μεταναστών που υπολογίζεται αυτή τη στιγμή ότι βρίσκονται επάνω στη Λέσβο υπερβαίνει τους 25.000.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και συνεχείς επεμβάσεις ανδρών του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εξέγερση χιλιάδων μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στις 8 το πρωί αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή η κατάληψη του πλοίου Blue Star 1, από περίπου 1000 Αφγανούς, που αποπειράθηκαν να εισβάλουν φωνάζοντας «Αθήνα- Αθήνα».

Προκειμένου να αποφευχθεί η κατάληψη έκλεισαν οι καταπέλτες του πλοίου, με αποτέλεσμα όμως εκατοντάδες επιβάτες που επιβιβάζονταν σε αυτό να εγκλωβιστούν ανάμεσα στους μετανάστες και στο πλοίο.

Δείτε στο βίντεο που σας παραθέτουμε το σκηνικό πολέμου που έχει στηθεί στο λιμάνι και τους γύρω δρόμους της Μυτιλήνης.



Επεισόδια και στην Κω

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Κω, το βράδυ της Πέμπτης (3/9). Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αυτή τη φορά ενεπλάκησαν κάτοικοι του νησιού με μετανάστες έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της Κω.

Ακολούθησε πετροπόλεμος, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών όταν οι μετανάστες επιχείρησαν να εισβάλουν στο Αστυνομικό Τμήμα.

Τα επεισόδια διήρκησαν περίπου δύο ώρες ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα βρέθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Μυλωνάς, ο οποίος αντέδρασε στη θέα χτυπημένου μετανάστη, για να δεχθεί τους προπηλακισμούς των «αγανακτισμένων» κατοίκων.

Κατά τις ίδιες πηγές, στη θέα της βίας κατά των μεταναστών, αντέδρασαν και τουρίστες, ενώ σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες «αγανακτισμένοι» έσπασαν την κάμερα ξένου τηλεοπτικού συνεργείου.

Όπως έγινε γνωστό, μετά τα επεισόδια οι περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες οδηγούνται από τον χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης σε ανοιχτό χώρο που βρίσκεται κοντά στην πλαζ "Τσαμάκια". Άνδρες του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας υποχρέωσαν τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν τον χώρο του λιμανιού.

Παράλληλα, συμπλοκές μεταξύ «αγανακτισμένων» κατοίκων, ανάμεσά τους αρκετοί νεαροί, και μεταναστών σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το αστυνομικό τμήμα της Κω.
Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης του νησιού τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά από διαπληκτισμούς που υπήρξαν, μεταξύ κατοίκων του νησιού και μεταναστών και υπήρξε πετροπόλεμος αλλά και χρήση δακρυγόνων όταν οι μετανάστες θέλησαν να εισβάλουν στο αστυνομικό τμήμα.
Για περίπου ένα δίωρο και περισσότερο όλη η παραλιακή λεωφόρος της πόλης και τα εκεί καταστήματα έγιναν θέατρο αναταραχής και συμπλοκών τις οποίες παρακολουθούσαν κι άλλοι ανησυχούντες πολίτες.



Μάλιστα -σύφωνα με αυτόπτες- μπροστά από την αστυνομία στο χώρο των επεισοδίων έφτασε και ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Ν. Μυλωνάς ο οποίος άρχισε να αντιδρά βλέποντας έναν χτυπημένο από αγανακτισμένους νεαρό μετανάστη με συνέπεια να προπηλακιστεί από τους εξαγριωμένους συγκεντρωμένους νεαρούς. Σε άρθρο του ο κ. Μυλωνάς κάνει λόγιο για« Νύχτα των Κρυστάλλων» στο νησί.
Επίσης, σημειώθηκαν διαπληκτισμοί και εντάσεις μεταξύ ευρωπαίων πολιτών που ζητούσαν το λόγο από τους αγανακτισμένους, όπως και νέο επεισόδιο μεταξύ αγανακτισμένων και εικονολήπτη ξένου τηλεοπτικού δικτύου (λέγεται ότι του έσπασαν την κάμερα).

Εν τω μεταξύ, κατέπλευσε στις 10.30 το πρωί στην πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο μετέφερε 2504 μετανάστες από τέσσερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Αναλυτικότερα, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρέλαβε από το λιμάνι της Κω 491 άτομα, 164 από την Κάλυμνο, 1.102 από τη Λέρο και 747 από τη Μυτιλήνη.

Σκληρή ανακοίνωση του Λιμενικού Ταμείου Μυτιλήνης: «Καταστράφηκαν όλα»

Με μία σκληρή ανακοίνωση ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μυτιλήνης Σωτήρης Ζαμτράκης, δίνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την εικόνα του λιμανιού της Μυτιλήνης το οποίο όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «τελεί υπό πλήρη κατάληψη, καταστράφηκε ολοσχερώς, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον για το επιβατικό κοινό και ζητά να κηρυχθεί ο Νομός Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Διαβάστε την ανακοίνωση – καταπέλτη του κ. Ζαμτράκη.


Στην Κω Αβραμόπουλος, Τίμερμανς
 
To πρωί της Παρασκευής, επισκέπτονται την Κω οι  Αβραμόπουλος και Τίμερμανς. Θα πραγματοποιήσουν συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμαρχο Κω, καθώς και τους εκπροσώπους των αστυνομικών και λιμενικών αρχών του νησιού.

Θα ακολουθήσει συνάντηση με εκπροσώπους Mη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε θέματα Μετανάστευσης και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της κατάστασης με τους πρόσφυγες.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]