Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αναδεικνύονται οι Κούρδοι και απομονώνεται η Τουρκία

ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και Ισραήλ, επιλέγουν τους Κούρδους και απομονώνουν "επικίνδυνα" την Άγκυρα


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Την έντονη ανησυχία αλλά και οργή της Άγκυρας προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στην βόρειο Συρία με την προέλαση των Κούρδων και την υποχώρηση των Τζιχαντιστών, με αποτέλεσμα την δημιουργία ανεξάρτητης κουρδικής ζώνης που φέρνει τα τουρκικά στρατεύματα σε απ” ευθείας αντιπαράθεση με το PYD, δηλαδή το στρατιωτικό σκέλος του ΡΚΚ στην περιοχή.

Εκείνο όμως που ανησυχεί τους Τούρκους είναι ότι όλες οι πληροφορίες που έχουν συντείνουν στο γεγονός ότι πίσω από την προέλαση των Κούρδων βρίσκονται οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που δρουν βάση οργανωμένου σχεδίου δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κρατιδίου στην περιοχή, το οποίο όμως θα προκαλέσει έντονες τάσεις αποσταθεροποίησης στην ίδια την Τουρκία.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet, (18/6), με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «ABD Kürt Devleti nin altgyapısı hazırlıyor», δηλαδή «Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν τις υποδομές ενός κουρδικού κράτους». Η επιδίωξη των ΗΠΑ είναι η δημιουργία ενός κουρδικού διαδρόμου που θα συνδέει το βόρειο κουρδικό Ιράκ με την ανατολική Μεσόγειο και ο οποίος θα είναι υπό τον έλεγχο των Αμερικανών.

Τις τουρκικές ανησυχίες ενέτειναν και οι αποκαλύψεις της εφημερίδας Sabah, με δημοσίευμα της 17/6 όπου αποκαλύπτεται ότι εδώ και καιρό διεξάγονται μυστικές συνομιλίες μεταξύ Σαουδικής Αραβίας που υποτίθεται ότι ένιαι ο ισχυρότερος σύμμαχος της Τουρκίας στην περιοχή και του Ισραήλ, για την δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.
Στο δημοσίευμα αυτό αποκαλύπτεται ότι από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν γίνει ήδη 5 μυστικές συναντήσεις παραγόντων των δυο χωρών για την προώθηση του σχεδίου ανεξαρτητοποίησης των Κούρδων. Το σχέδιο προβλέπει την δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους που θα είναι υπό τον έλεγχο των Αμερικανών αλλά και του Ισραήλ, ένα παλιό ισραηλινό σχέδιο που είχε ήδη προβληθεί από την εποχή του πρώτου πολέμου του Ιράκ.

Όλα αυτά έχουν πανικοβάλει την Άγκυρα που διαπιστώνει ότι οι παραδοσιακοί της σύμμαχοι, δηλαδή οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία καθώς και το Ισραήλ, φαίνεται πως έχουν αλλάξει τις επιλογές τους και τώρα επιλέγουν τους Κούρδους (αυτό και εξ’ αιτίας και της αλλοπρόσαλλης και υπερφίαλης πολιτικής του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια), για να προωθήσουν τα σχέδια τους στην περιοχή, με ανυπολόγιστες συνέπειες ακόμα και για την ίδια την συνοχή της Τουρκίας που αυτές τις μέρες διανύει μια περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας.

Φυσικά όλες αυτές οι εξελίξεις εγκυμονούν πολλά απρόοπτα και κυρίως κινδύνους για μεγαλύτερη εμπλοκή και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση όσον αφορά τις διαθέσεις της Τουρκίας προς την δική μας πλευρά.
Να μην λησμονούμε πως το πληγωμένο θηρίο είναι πιο απρόβλεπτο.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]