Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έντονη ανησυχία για προετοιμασίες Τζιχαντιστών στα Κεντρικά Βαλκάνια

Tου Ιωάννη Μιχαλέτου

Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι ανησυχίες κρατών όπως η Σερβία και η Βοσνία, για επιθέσεις Τζιχαντιστών που συνδέονται άμεσα με το "Ισλαμικό Κράτος" (Ι.Κ.).

Την περίοδο 2011-2012 όταν η λεγόμενη "Αραβική Άνοιξη" εξελισσόταν σε μια άνευ προηγούμενου κοινωνικό-πολιτική λαίλαπα στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική, η υπηρεσία πληροφοριών της Βοσνίας, διέρρευσε στο τοπικό τύπο ότι υπάρχουν πάνω από 3.000 εξτρεμιστές και εν δυνάμει τρομοκράτες σε αυτή τη χώρα, Ισλαμογενής προέλευσης. Ταυτόχρονα, υπολογίζονται σε 100.000 οι υποστηρικτές και οι συμπαθούντες, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στα πολιτικά περιβάλλοντα του Bakir Izetbegovic (Προέδρου της χώρας) και του Hasan Cengic (Υπουργού Αμύνης).

Τη σημερινή περίοδο σε 600 άτομα υπολογίζονται οι πολίτες της Βοσνίας που πολεμούν στις τάξεις του Ι.Κ. στη Συρία και περίπου 100 από τη Σερβία και ειδικότερα από την περιοχή του Σάντζακ (Ράσκα). Οι Σερβικές Αρχές βεβαιώνουν ότι όλοι αυτοί οι "εθελοντές" ήταν γνωστοί για την εξτρεμιστική τους δράση για χρόνια στην περιοχή και σε ότι φορά τη Βοσνία, δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια να απομονωθούν και να αποτραπεί η δράση τους. Ακόμα και τώρα η νομοθεσία του Σεράγεβο που ψηφίστηκε κατά το τέλος του 2014 σε σχέση με τους Τζιχαντιστές, θεωρείται ως μη αποτελεσματική και δεν έχει μέχρι στιγμής αποτρέψει τη τρομοκρατική δράση αλλά και τη στρατολόγηση.

Ταυτόχρονα οι διαμάχες μεταξύ Μουσουλμάνων - Σέρβων - Κροατών στο κρατικό μηχανισμό έχουν ενταθεί με αποτέλεσμα να έχει παραλύσει σε μεγάλο βαθμό η πολιτική εσωτερικής ασφάλειας,σε μια περίοδο που ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται μεγάλες αγοραπωλησίες παράνομου οπλισμού, με αρκετά από αυτά τα όπλα να κατευθύνονται σε ομάδες ενόπλων στο Κόσοβο και την ΠΓΔΜ.

Σε ότι αφορά ειδικότερα τη Σερβία, ο βασικός πυρήνας που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει προβλήματα, προέρχεται από τους 18 στρατολογημένους στο Τζαμί του Νόβι Παζάρ, ονόματι "Φουρκάν" που συνδέεται με τον "Ιμαμη" Abid Podbicanin (βλέπε παλαιότερες αναλύσεις γι αυτόν στο παρόντα ιστοχώρο).
Η ομάδα του αναφερόμενου, έχει αναπτύξει μεγάλη δράση πλέον στη Συρία και στηρίζεται ενεργά από τις Τουρκικές "κρατικές δομές"με βάση τη Συριακή πόλη "Tel Abjad", ακριβώς στη συνοριακή γραμμή με τη Τουρκία.

Με την έφοδο των Κούρδων του YPG και την απελευθέρωση της πόλης, εκτιμάται ότι οι Βαλκάνιοι Τζιχαντιστές, επανήλθαν στη Τουρκία και ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη Σερβία και τη Βοσνία το προσεχές διάστημα.

Τα μέλη της ομάδος - στοιχεία

Nervesa Plojović (30 ετών), σύζυγος του Abid Podbicanin. Έχει ένα αδελφό ονόματι Sead, που διαμένει στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Rejhan Plojović (29 ετών) μαζί με τη γυναίκα του Emine Plojović (28), μετέβησαν στη Συρία μέσω Τουρκίας στα μέσα Νοεμβρίου του 2013

Goran Pavlovic (49 ετών), καταγόμενος από το Βελιγράδι, προσήλυτος στο Ισλάμ μαζί με τη γυναίκα του Mirjana (47 ετών) και τη κόρη του Nevena (23 ετών), μετέβησαν στη Συρία στο τέλος του 2013

Faton Jusufi (29 ετών), καταγόμενος από το Βράνιε και συνεργάτης των εξτρεμιστών Jafar Ibraimija, Albana Halil, με πολυσχιδή εξτρεμιστική δράση στα Βαλκάνια επί σειρά ετών.

Eldan Emrić (34 ετών), γνωστός και ως "Χάμζα" ή "Χακάν" από το Νόβι Παζάρ, συμμετέχει στο πόλεμο στη Συρία από τα μέσα του 2012. Είναι ελεύθερος σκοπευτής στην ομάδα του πολέμαρχου του Ισλαμικού Κράτους, ονόματι "Abu Bejda".

Tevfik Mujović (35 ετών), γνωστός και ως "Αμπντουλλάχ" ή "Abu Talha Yemeni", καταγόμενος από το Τουτίν. Στο παρελθόν είχε δράση στην Υεμένη. Είναι οργανωτής σε συνεργασία με το το Τουρκικό κράτος της μεταφοράς ένθεν κακείθεν Τζιχαντιστών μεταξύ Βαλκανίων-Συρίας. Μαζί του είναι και η σύζυγος του ονόματι Selma Hadzic (33 ετών).

Asmir Avdulović (26 ετών), γνωστός και ως "Ζείντ", πολεμά στη Συρία από το Νοέμβριο του 2013 στις τάξεις των Βρετανών "εθελοντών" και αποτελεί το σύνδεσμο αυτών με τους Βαλκάνιους.

Samir Shaqiri (29 ετών), καταγόμενος από το Σμεντέρεβο και έχοντας ζήσει και στην Ελβετία μερικά έτη. Είναι στη Συρία από το 2012 και επιπλέον δρα ως στρατολογητής με διεθνή δράση. Τα δεξιά του χέρια είναι ο Veljija Mehmeti (26 ετών) από το Βελιγράδι και ο Mevljudina Kopiljija (27 ετών) από το Ζεμούν.

Aldin Galjevica (25 ετών), πολεμά στη Συρία από το 2013, έχει στενές σχέσεις με τη Τουρκία όπως και με το Βόσνιο αρχί-εξτρεμιστή "Nusret Imamovic". Συνεργάζεται επίσης με έναν έτερο ονόματι "Asmir Bisevac".

Lejla Brahović (19 ετών), καταγόμενη από το Νόβι Παζάρ, ταξίδεψε αρχικά από το Βελιγράδι στη Τουρκία (Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης) στις 18 Δεκεμβρίου του 2014. Εν συνεχεία βρέθηκε μετά από 2 ημέρες στη Συρία για να συναντήσει την υπόλοιπη ομάδα των Βαλκανίων. Έχει πολεμική δράση στη πρώτη γραμμή του πυρός. Προτού στρατολογηθεί παρακολουθούσε θρησκευτικά φροντιστήρια στο Μεντρεσέ "Gazi Isa Bey" της Ισλαμικής κοινότητας της Σερβίας.

Alma Smailović (25 ετών) καταγόμενη από το Νόβι Παζάρ, ταξίδεψε στη Συρία τον Αύγουστο του 2014 με τα δύο ανήλικα παιδιά της και το σύζυγο της Rama Grahović.Για ένα διάστημα έμεναν στη Βοσνία και έπειτα στην Αυστρία και συνδέονται με το ισχυρό κύκλωμα "Σεράγεβο-Βιέννης"-βλ. και παλαιότερα άρθρα στο παρών ιστοχώρο.

Επιπλέον, υπάρχουν ακόμα 1.000 άτομα που διαμένουν στη Σερβία μόνο την παρούσα περίοδο και θεωρούνται ότι είναι σε επικοινωνία με τους ανωτέρω όπως και πρόθυμοι να υποβοηθήσουν τρομοκρατικές ενέργειες εάν τους ζητηθεί καθώς και να αποτελέσουν των αγωγό για την εξάπλωση των πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Φωτογραφίες των προαναφερθέντων



Πηγή RIMSE


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Τίποτε πιο απλό ! Μόλις επιστρέψουν , αφού σας είναι γνωστοί , συλλάβετέ τους ! Κανείς λογικός Ευρωπαίος δεν πάει για τουρισμό σε μια εμπόλεμη χώρα ! Είναι αυτονόητο πως είναι ενεργά στελέχη του ISIS και επικίνδυνα φανατικά άτομα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]